Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
10,921 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v Nemocnici AGEL Košice-Šaca.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Tt

    , Autor:

    Dobrý večer
    Pobolieva má podbrusko a býva mi často na grcanie ale grcat nechodím čím to môže byt ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, keďže nepoznám žiadne bližšie informácie ano okolnosti, neviem sa Vám bližšie objektívne vyjadriť. Príčin Vašich ťažkostí môže byť viacero, nemusia byť vôbec gynekologické. Ak ste tehotná a máte nevoľnosti, môže sa jednať o tehotenské nevoľnosti. Pri pretrvávaní ťažkostí navštívte Vášho obvodného lekára.

Podobné otázky

  • Lindynette 20

    , Autor:

    Dobrý deň pán doktor, užívam antikoncepciu Lindynette 20 štvrtý mesiac a včera som užila druhú tabletu z nového blistra o 21:30. Počas včerajšieho dňa som takmer nič nejedla, keďže som nestíhala a keď som prišla domov, dala som si kúsok večere, pohár červeného vína a následne tabletku. Do 20 minút od večere, vypitia pohára vína a užitia tablety ma jednorazovo prehnalo, pričom stolica bola riedka a tmavá - sfarbená vínom. Následne bolo všetko v poriadku a viac ma neprehnalo. Je možné, že sa tabletka nevstrebala? Ďalšiu tabletku som neužila a odvtedy prešlo už takmer 20 hodín.
    Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, za daných okolností si myslím, že sa tabletka hormonálnej antikoncepcie nemala čas vstrebať a bolo vhodné užiť ďalšiu tabletku hormonálnej antikoncepcie. Ak sa Vám nepodarilo užiť ďalšiu tabletku hormonálnej antikoncepcie do 12 hodín od času pravidelného užívania, pokračujte v pravidelnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie, no nasledujúcich 7 dní používajte aj doplnkovú formu ochrany (kondóm).

  • Môže sa to zopakovat?

    , Autor:

    Dobry den pan doktor. Mam za sebou dva sponntanne potraty v priebehu troch rokov, vlani v oktobri som porodila v 22tt.. s histologii zistili ze mi porod sposobila placenta acreta. Budu 4 mesiace od porodu a znova som otehotnela, chcem sa opytat moze sa zopakovat placenta acreta?. Dakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, placenta accreta je typ patologickej fixácie placenty, kedy sa placenta fixuje hlboko do steny maternice, ale neprerastá na svalovinu steny maternice. Nemyslím si, že práve táto patológia bola dôvodom potratu, hoci sa mohla vyskytovať. Skôr si myslím, že sa jednalo o abrupciu placenty, teda jej predčasné odlučovanie. Keďže však nepoznám žiadne bližšie informácie, výsledky vyšetrení, či pitevného a histologického nálezu, ani okolnosti, je veľmi ťažké sa takto bližšie vyjadriť. Čo sa týka možného opakovania patologickej fixácie, táto možnosť tu je, je o niečo vyššia, ako u pacientky, ktorá takúto patológiu nemala, v percentách Vám to však nepoviem. Dôležité je, aby placenta plnila svoju úlohu počas celého tehotenstva a aby sa v prípade opätovného výskytu placenta accreta opäť podarilo zachrániť maternicu po pôrode.

  • Hrča

    , Autor:

    Dobrý večer,
    Pred asi pred pol rokom som mala zápal Bartholiniho žľazy. Do dnešného dňa mi tam ostala hrča, ktorá už nie je bolestivá. Momentálne som v 35 tt. tehotenstva. Chcela by som sa opýtať ci to pri pôrode bude prekážať alebo nie. A ci to bude potrebné potom vyoperovat. Pri chôdzi mi to neprekáža ale je hmatatelna. Za odpoveď ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, bez videnia nálezu sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť, ale nemyslím si, že by to mal byť pri pôrode problém. Ak sa zápal zopakuje s tým, že bude prítomný už aj absces Bartholínskej žľazy, bude vhodné ju vyoperovať. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa a neskôr lekárov zdravotníckeho zariadenia, kde plánujete rodiť.

  • Čiarka na teste stmavla

    , Autor:

    Dobrý deň. Mala by som jednu otázku. Minulý týždeň v nedeľu som bola na pohotovosti s tým že som zacala spinit bola som 5tt+5 pani doktorka na sone videla vak 8,5mm bez plodu skontrolovala vajecniky a povedala ze mam čakať ako to dopadne. Večer som už začala silno krvácať tak som bola v tom ze prišlo k potratu. Dnes je to už 6 deň čo krvacam ale už slabšie. Dnes som si spravila tehotensky test lebo som chcela vedieť ci už čiarky zmizli a hcg kleslo, ale čiarky na teste sú silnejšie ako pred krvácaním. Ú svojho lekára som nebola nakoľko mal dovolenku a ordinovat začne v pondelok. Mohlo sa stať že sa bábätko udržalo aj napriek krvácaniu alebo len nekleslo hcg a budú ma musieť čistiť?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, tehotenský test Vám nepovie nič o aktuálnej hladine beta HCG, viac si teraz tehotenský test nerealizujte. Špinenie alebo zakrvácanie do 16. týždňa tehotenstva je pomerne časté, spôsobené to je tvorbou cievnych prepojení medzi embryom a stenou maternice. Samozrejme, mohlo dôjsť k potratu. Čo sa týka poklesu beta HCG, je to otázka dní až týždňov, preto aj keby došlo k potratu, tehotenský test bude ešte pozitívny. Odporúčam navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý na základe vyšetrení určí další postup.

  • Druhé tehotenstvo

    , Autor:

    Dobrý deň pán doktor chcela by som sa spýtať aká je pravdepodobnosť zopakovania sa predčasného pôrodu v druhom tehotenstve. Prvá narodená v 30tt dôvod v 20tt masívne krvácanie zistený hematón a následne bábo sa zosunulo do pôrodných ciest začal sa skracovať krcok a otvárať pôrod v 30tt. Momentálne som v 13 týždni tehotenstva zatiaľ je všetko v poriadku len by ma zaujímalo aká je pravdepodobnosť že sa to zopakuje?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak bolo príčinou predčasného pôrodu predčasné odlučovanie placenty, pri preventívnom nasadení liečby je pravdepodobnosť, že sa zopakuje rovnaká situácia pomerne malá. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.