Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,280 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Tehotenstvo

    , Autor: Stelka1803

    Dobrý deň chcem S informovať vyšiel mi pozitívny test na USG NIČ NEJE EŠTE VIDNO moja posledná menštruácia bola 21.06.2020, v piatok som mala Hcg 68 a dnes som mala 270 .
    Chcem sa opýtať je to v poriadku?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, teoreticky sa jedná o 3 - 4 týždeň, kedy na USG nemusí byť ešte vidieť nič. Beta-HCG stúpa. Ak nemáte žiadne ťažkosti, treba to odsledovať a priebežne kontrolovať, či už odberom krvi na beta-HCG, rovnako tak USG. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Ovulacne krvacanie

    , Autor: Hudakova

    Dobry den, potrebovala by som poradit na 12 den som mala folikul 29mm na prasknutie ale robia sa mi aj cysty vodnate , na 14 den som mala v noci velmi silne krce v spodnej casti ale ta bolest bola cez celu panvu pri otacani a teraz po 18 dnoch som zacala mat krvavy vytok , snazime sa o babätko len je to neuspešne , viete mi poradit nieco ? Moze to byt uhniezdnenie alebo vyziadat si vysetrenie? Pride mi normalna menstruacia ako ju ocakavam ? Vopred dakujem pekne za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin špinenia môže byť viacero. Za predpokladu nechráneného pohlavného styku sa tehotenstvo vylúčiť nedá. Tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Takto, bez videnia nálezu, poznania výsledkov, či informácií sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Samozrejme, v prípade pretrvávania ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • 15 dní špinenie

    , Autor: Evka333

    Dobrý deň. Chcela by som sa opýtať. Mám 15 dní hnedokrvavý výtok a mám 8 dní pred menštruáciou. Poslednú menštruáciu som mala 27.03.2024 a dneska ma trošku začalo rezať pri cikaní. Na prehliadke u obvodnej doktorky mi vyšla krv v moči, bielkoviny ( ale vtedy ma nebolelo nič). Doktorka mi povedala že či nemôžem byť tehotná, lebo výsledky z moču vyšli zvláštne, ale dvakrát mi test vyšiel negatívny. A bolia ma kríže aj spodok bruška a som aj nafúknutá. Čo by mohli naznačovať tieto príznaky? Za odpoveď Vám vopred veľmi pekne ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu nechráneného pohlavného styku sa tehotenstvo nedá vylúčiť. Príčin špinenia môže byť viacero. Nevylučujem, že sa môže jednať aj o implantačné špinenie. Tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Skôr realizovaný tehotenský test môže byť aj falošne negatívny. Pre jednoznačné potvrdenie alebo vylúčenie tehotenstva navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vám vie realizovať odber krvi na beta HCG.

  • Ashermanov syndrom

    , Autor: AnnaEvit

    Dobry den!
    Mam ashermanov syndrom. Nemam menzes vobec. Mala som 1 krat HSK v Boroch a rozrušenie zrastov laserom. Maternica bola uplne zrastena. Po hysteroresektoskopii mala som jeden krat menzes, potom nic. Na kontrole bolo mi povedane, ze spat mam uplne zrastenu maternicu. Ak neplanujem tehotenstvo tak nebudu mi robit opakovanu HSK. Predpisali mi antikoncepciu kvoli velmi silnej bolesti. Má zmysel mať HSK, ak neplánujem tehotenstvo, ale chcem mať menštruáciu a nemať bolesti? Poradte mi prosim, kde inde na Slovensku sa mozem poradit o mojej situacii? Som z Bratislavy.
    Dakujem pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, po rozrušení zrastov vplyvom Ashermanovho syndrómu je vhodné hneď po realizácii hysteroresektoskopie vložiť do maternice hormonálne vnutromaternicové teliesko (Mirenu). Menštruáciu síce mať nemusíte, prípadne budete iba špiniť, zníži sa však riziko opakovaného vytvorenia zrastov a ak je príčina bolestí naozaj Ashermanov sydróm (príčina bolestí však môže byť iná, pri Ashermanov nezvyknú byť bolesti), tak by sa mohlo vyriešiť aj to. Uvažovať sa dá aj o realizovaní diagnostickej laparoskopie na zistenie príčin bolestí. Nepoznám však všetky informácie, nálezy, okolnosti, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť.

  • Spermie

    , Autor: Matka1233

    Ďakujem za odpoved pan doktor este by som mala k tomu jednu otázku. Ak by som mala na rukách spermie a ruky by som si neoplachla iba cistou vodou ale len si ich utrela. A následne by som si hneď zaviedla prsty do posvy. V takom prípad je možné tehotenstvo ? A este ak by ste mi vedeli povedať kolko asi tak cca dokazu prežiť na rukách ? Ďakujem pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie, tehotenstvo za daných okolností nie je možné. Na rukách, navyše po oplachnutí a utretí prežijú spermie krátku dobu. Nemusíte sa obávať.

  • Spermie

    , Autor: Matka1233

    Dobrý deň, mala som spermie na rukách a umyla som si ruky ale bez mydla. Oplachla som si ich iba vodou. Je možné ze ked to bolo bez mydla ze by spermie dokázali prežiť ? Pretože hneď na to som si vbehla prstami do posvy. Je možné z takéhoto niečoho tehotenstvo ? A este jednu otázku by som sa rada spýtala ako dlho dokazu prežiť spermie na rukách viem ze sa všade pise niekoľko dni ale dokázali by na rukách prežiť od utorka 26.3 ? Ďakujem pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusíte sa obávať, za daných okolností tehotná nebudete. Spermie dokážu prežiť aj niekoľko dní za úplne optimálnych podmienok, čo práve povrch rúk nie je.