Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • bakterie v posve

    , Autor: martinp

    Dobry den,
    testy mi preukazali pritomnost zriedkavej bakterie veilonela ratti. Popritom aj pritomnost streptococcus viridans, ale ten oznacil za nedolezity problem. Pri bakterii vysla citlivost na penicili, klindamycin, chlaramfenikol, metronidazol, ampicilin+sulbaktam alebo tetracyklin. Predpisane mam doxyhexal (mozno by bol vyhodnejsi menej agresivny variant Dalacin). Urolog odporucil preliecit sa aj partnerke, ktora dojci, po jej vysetreni. Jej gynekolog povedal, ze ma posvu v poriadku, vizualne a meranim ph (ziadne testy) a povedal, ze sa nemusi liecit. Je to spravny postup? Co ak sa preliecim a znova sa od nej nakazim? Budem brat ATB, takze brat ich opakovane nie je asi vyhra. Navyse, u mna sa problem prejavil mozno nahodou, viacmenej bol latentny, predpokladam dlhsie obdobie. Nie je moznost, aby boli partnerke predpisane aspon lokalne ATB, pripadne take, ktore moze poberat pocas dojcenia? Mam za to, ze by sa mala preliecit, aby sme sa vyhli nutnosti opakovane sa liecit a zaroven mali istotu, ze sme sa bakterie zbavili. Kto jej ich moze predpisat, len gynekolog?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, keďže partnerka dojčí, je pomerne problematické nasadiť vhodné antibiotiká, aby nemuselo byť dojčenie zastavené. Veillonella ratti je pomerne veľmi raritná baktéra, osobne som sa s ňou ešte nestretol. Výter z pošvy u partnerky môže byť realizovaný, nezmenil by ale prakticky nič. Ak je citlivosť baktérie na penicilín a partnerka nemá alergiu na žiadne antibiotiká, teoreticky Vám vie predpísať antibiotiká aj urológ. Penicilínové antibiotiká sa počas dojčenia môžu užívať.

Podobné otázky

  • Zápal mocovych ciest

    , Autor: Simonas

    Dobry den chcen sa poradit ohladom opakovanych zapalov mocovych ciest. Ktore bakterie v posve by ho mohli sposobovat. Chcela by som s aobjednat u svojej lekarky na kultivaciu len sa chcem spytat ci by to bolo mozne zistit zo standardnych vysledkov.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na zistenie príčiny zápalu močových ciest sa musí realizovať vyšetrenie cievkovaného moču, kde sa v prípade prítomnosti baktérií realizuje kultivačné vyšetrenie moču, na základe ktorého sa zistí konkrétna baktéria. Najčastejšie je baktériou, ktorá je prítomná v pošve a často spôsobuje aj zápaly močových ciest E.coli. Bez výsledkov vyšetrenia moču a pošvy sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odporúčam navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ako aj obvodného lekára, ktorý Vám vie realizovať vyšetrenie moču.

  • Ecoli bolesť

    , Autor: Janka226

    Môžem sa opýtať sa sa objednať s týmto problémom ku vám na kliniku?niesom z Košíc síce ale vyskúšam všetko aby sa mi to vyliečilo dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, najskôr vyskúšajte liečbu na obnovu vaginálnej mikroflóry. Ak ste po imunologickej stránke v poriadku a nejedná sa tak o poruchu celkovej imunity, vhodná je lokálna liečba. E. Coli sa bežne vyskytuje aj v pošve, je však pod "kontrolou" lactobacilov. Ak však dôjde vplyvom opakovaných preliečovaní antibiotikami a dezinfekčnými preparátmi k poruche rovnováhy vaginálnej mikroflóry, premnožia sa baktérie v pošve, vznikne tzv. bakteriálna vaginóza a problém je na svete.

  • Bakterie v pošve

    , Autor:

    Dobrý deň, pán doktor.Som v začiatku menopauzy potvrdenej horm. profilom, vynechavanim cyklu. Stavalo sa, že tak na 2 deň po pohlavnom styku sa u mňa objavilo niekedy špinenie , aby sa vylučil zapal krčka maternice..Na zaklade toho mi bol urobený vyter, kde sa našla bakteria Enetecoccus faecalis , lactobacilus vaginalis.. V minulosti som mala oslabenu imunitu, chybanie NK buniek, a prejavovalo sa to alergiou na vaginalne tablety, veľmi veľke palenie, opuch, bolesť až tak, že bol podany Hydrocortizon, tak lekar zvolil liečbu Medoclavom podľa citlivosti. Asi na 4 deň uživania sa u m/ňa objavilo palenie v oblasti pošvy a bolesť podbruška. Na kontrolnom vytere po liečbe mi nakultivovali Emterococcus faecalid, E coli, Kvasinky a Gardnerellu vaginalis. Je to ešte horšie, ako pred liečbou. Teraz mi bol nasadeny Polygynax. Hygiena je u mňa na prvom mieste, použivam intimny gel s koloidnym striebrom, aby sa zabranilo infekciam. Už som z toho nešťastna.Da sa pan doktor tych bakterii zbaviť použivanim Polygynaxu? Bolo by dobre nasadiť po liečbe Lactoffel na obnovu mikroflory? Može za to aj stres, nastupila som do novej prace.Ďakujem Vam za vzacne rady a prajem pekný deň.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, po liečbe je vhodné užívanie vaginálnych probiotík na obnovu vaginálnej mikroflóry. Vaginálne probiotiká môžete užívať v pravidelných intervaloch, každé dva tri mesiace.

  • kultivacia

    , Autor: Lenusa90

    Dobry den,
    gynekologicka mi robila komplet kultivaciu, volala som o vysledky ale zial nedostala som sa k pani doktorke. Sestricka mi povedala ze mam Ureu a crevne bakterie v posve - Ecoli to vraj nie su. Teda vysledky na ecoli su vraj ok, ale vsetko ostatne je pozit. Viete mi prosim poradit/mozno upresnit co vsetko komplet kultivacia zahrna a co znamena ze mam Ureu? skusala som sa dopatrat na nete ale nie som si uplne ista tym co mi vlastne je. Predpisali mi atb na 6 tyzdnov.. ale az zajtra bude recept.
    dakujem Vam.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, keďže som nevidel výsledky kultivácie, neviem Vám reálne povedať, aké baktérie boli vykultivované. Podľa Vášho opisu sa s najväčšou pravdepodobnosťou jedná o Ureaplazmu a Enterococcus. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa, pri vyzdvihnutí receptu sa informujte u lekára.

  • prenos?

    , Autor: luckam

    DObrý deň, ja by som sa chcela opýtať, zistili mi baktérie v pošve(kvasinky), bola som na vyšetreniach a už čakám na výsledky, len chcem sa spýtať či to môžem preniesť aj na partnera pri styku?
    Ďakujem :)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    áno
    závisií od imunitného systému ako sa s tým vysporiada, infekcia môže byť i nemá u mužov
    s pozdravom