Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • USG

    , Autor:

    Pan doktor, chcem sa opytať, či je USG vyšetrenie cez brucho rovnako presne, ako USG vyšetrenie cez pošvu. ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, záleží od toho, čo sa vyšetruje. Niektoré parametre a štruktúry sa pozerajú cez pošvu, niektoré cez brucho. Niektoré sa dajú skontrolovať aj cez brucho aj cez pošvu a niekedy sa pre anomálny nález, keď sa nedá pozerať cez pošvu, alebo štruktúry, ktoré by mali byť lepšie viditeľné cez vaginálnu sondu sú na trošku inom mieste alebo povytiahnuté nahor, pozerajú sa cez brušnú sondu. Je to individuálne.

Podobné otázky

  • Cysta

    , Autor: Donuty22

    Dobrý deň, bola mi nájdená cysta na ľavom vaječníku v priemere 57 mm, po magnetickej rezonancii zistili, že sa jedná o hemoragickú ovárialnu cystu. Môj gynekológ sa aj na základe tohto výsledku z MR stále domnieva, že sa jedná o endometrióznu cystu. Mohli na MR zle určiť druh cysty? Môže sa sama ešte vstrebať? Už mám od nálezu 4. cyklus. Po zistení mi bral krv na onkomarkery, výsledok mierne zvýšené potom už krv nebral ani vyšetrenie nerobil iba po 3 mesiacoch kontrola, kde nevedel o akú sa jedná tak som mala ísť na magnetickú rezonanciu. Odporúča chirurgické odstránenie aj vybratie vaječníka. Vedeli by ste mi ešte nejako poradiť? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, záleží od viacerých okolností. Či máte ťažkosti, bolesti a podobne, koľko máte rokov, aké sú výsledky Ca125, ako sa mení nález, či sa cysta zväčšuje, je rovnaká, zmenšuje sa. Ak na MRI potvrdili hemoragickú cystu a nemáte ťažkosti, teoreticky s môže vstrebať, či prasknúť. Niekedy to však trvá aj niekoľko mesiacov. 6 cm cysta však môže pretrvávať aj mesiace. Ak sa jedná o endometrióznu cystu, nezmizne Vám a bude to potrebné riešiť. Keďže som však nevidel nález, USG ani MRI, ani nepoznám žiadne bližšie výsledky vyšetrení, hodnoty onkomarkerov, ani ďalšie okolnosti a nálezy, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť.

  • Zápal krčka

    , Autor: Slivi

    Dobrý deň,
    prosím Vás mohol by zápal krčka spôsobiť potrat ak som v 3tt? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, infekcia, ako aj zápal ženských pohlavných orgánov môže mať negatívny vplyv na tehotenstvo, nemusí však automaticky dôjsť k potratu. V 3. týždni tehotenstva je však predčasne sa vyjadriť, keďže ešte nemáte potvrdené tehotenstvo na USG a nedá sa vyjadriť k prosperite tehotenstva. Odsledujte si to. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Pseudocysta

    , Autor: Ludmila89

    Dobrý deň, pán doktor, chcem sa opýtať na pseudocystu v prsníku. Je to nález z usg. Je to vážny problém alebo ti stačí sledovať?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, iba na základe opisu sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Najvhodnejšie je postupovať podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov, ktorí poznajú nález a najobjektívnejšie sa Vám vedia vyjadriť.

  • Duphaston

    , Autor: Peťka@m

    Dobrý večer prajem snažíme sa s manželom už viac ako rok o druhé babetko doktor mi napisal clostilbegyt po tom injekcie gonasi to som brala 3 mesiace a teraz keď som bola na folikulometriu mi predpísal duphaston cyklus m pravidelný no teraz mi menštruácia mešká 3 dní prsia ma bolia ale menštruácia nikde. Keď som bola na folikulometriu tak povedal ze vajíčka sú male bolo to minulý týždeň (styk mame pravidelne) a už som bola po ovulácii mohlo sa stať že sa nám to podarilo alebo menštruáciu mešká kvôli duphaston keďže ju mam stále pravidelnú. Ďakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aj keď nepoznám všetky informácie a okolnosti, vek, ..., ako ani USG nálezy, či výsledky vyšetrení, ak sa Vám nedarí otehotnieť už viac ako rok aj za predpokladu nechráneného pohlavného styku 2 - krát týždenne, je vhodné pouvažovať o návšteve centra asistovanej reprodukcie, kde komplexne vyšetria Vás (vstupné gynekologické vyšetrenie, USG, hormonálny profil, AMH, hematologické, endokrinologické, genetické, imunologické vyšetrenie), ako aj partnera (spermiogram) a na základe nálezov a výsledkov vyšetrení sa určí ďalší postup. Ja sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Kyretaz

    , Autor: Bukinka

    Dobrý deň, 2 týždne som krvácala, urobili mi kyretaz,po nej slabo,no 4,5,6, deň krvacam dosť silno a bolesti ako pri menštruácii, histologiu mám v poriadku,až na dg.endometriaza bez atopii,mám zhrubnutú st.maternice.Da sa to vyliečiť,alebo má stále budú posielať na kyretaz?Je normálne krvácať po správne vykonanej kyretazi? A prečo poisťovňa neprepláca jedine železo, ktoré mi pomáha(Sideral folic)?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, k intenzite krvácania, ani k okolnostiam zákroku sa Vám takto neviem vyjadriť. Ak sa Vám to však nezdá, navštívte Vášho obvodného gynekológa. Opakované kyretáže, ako ani dlhodobé užívanie železa nemajú zmysel. Vyskúšať by sa mohla realizovať termoablácia endometria (spálenie sliznice dutiny maternice). Preplácanie, či doplácanie za preparáty nie je otázka na mňa. Keďže nepoznám žiadne konkrétne nálezy, výsledky vyšetrení, USG, všetky informácie ani okolnosti, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vás eventuálne odošle do zdravotníckeho zariadenia za účelom určenia ďalšieho postupu.