Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Hormony

    , Autor: vikina-s

    Dobrý večer chcem sa opýtať, už dlhšiu dobu žiadam lekárov o odoslanie na endokrinologiu neviem, či som to správne napísala na vyšetrenie štítnej žľazy. Ide o to, že dosť som pribrala a pociťujem veľkú únavu nesústredenost a menzes bud mi príde o jeden a až tri dni bud prv, alebo neskor mávam semtam vodovu akoby menštruáciu semtam zo zrazeninami, potom zasa ružovú farbu. Len obvodná mi zoberie krv na jednu hodnotu druhu nie, že ta sa plati

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, keďže nepoznám bližšie okolnosti ani informácie, napr. vek, dĺžka trvania ťažkostí, ..., len ťažko sa viem objektívne vyjadriť, aj čo sa týka názoru a odporúčaní Vašej obvodnej lekárky. Nevidím dôvod, prečo by ste nemohli absolvovať endokrinologické vyšetrenie.

Podobné otázky

  • Krvácanie po výbere polypu endometria

    , Autor: Sandorka1

    Dobrý deň pán doktor,
    mám 47 rokov a 21.12. 23 mi vyberali endometrialny polyp, bolo to na 21 deň cyklu. Po výbere som mala asi 2 dni bodanie do brucha a deň krvácanie, to ustalo. Následne 26.12. som začala zase krvácať. V ten istý deň som bola vyšetrená na pohotovosti, krv, aj sono a všetko bolo v poriadku. Krvácanie strednej intenzity pokračovalo, 29. 12. som bola opäť vyšetrená sono (krv nie) a bolo to hodnotené, že asi menzes. Do konca roka krvácanie prestalo. Teraz však 8.1. som začala zase krvácať, trvalo to asi 2 dni a odvtedy také krvavé výtoky. 9.1. som bola u gynekológa bez vyšetrenia a boli mi odporučené nejaké prírodné hormony. Popri tom ma asi týždeň bolia všetky svaly a je mám zimnicu (teploty nemám, boli iba asi prvý týždeň do max 37) a som slabá. Je prosím normálne po 8 dňoch od skončenia menzesu začať zase krvácať? Od júna mi začali výkyvy cyklu, ale nikdy som nemala menzes pred 25 dňom, iba neskôr. Preto sa mi to nezdá, že po 8 dňoch som zase krvácala.
    Ďakujem pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin krvácania môže byť viacero. V tomto veku je to najčastejšie hormonálna nerovnováha. Možností riešenia je viacero, od nasadenia hormonálnej liečby, realizovanie termoablácie až po radikálny operačný výkon. Podľa opisu nevylučujem ani infekciu (chrípka, COVID-19?), ktorá môže mať tiež vplyv na menštruačný cyklus. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť, ani k realizovanému zákroku, ani k momentálnej situácii. Bude to však potrebné riešiť. Vyčkajte na výsledky histológie a následne postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov, ktorí sa Vám budú vedieť najobjektívnejšie vyjadriť.

  • Polyp a myom

    , Autor: TinkaM

    Dobry den, mam 46 rokov a chodim pravidelne kazdy rok na prehliadky. Naposledy v maji 2023 som mala vsetko v poriadku. No zacala som spinit a menzes mi skace hore dole, po vysetreni mi bol zisteny maly myom a taktiez polyp. Lekar mi bral krv na hormony ktore boli ok a potom marker CA125 vysiel 66 a HE4 vysiel 47. V januari idem na operaciu na kyretaz a odstranenie polypu. Mam sa obavat? Lekar ma vystrasil, ze ho znepokojuju tie markery. Dakujem Tina

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, spomínané ťažkosti, v zmysle krvácania, či špinenia môže naozaj s veľkou pravdepodobnosťou spôsobovať polyp, takže realizácia jednodňového zákroku hysteroskopie s odstránením polypu a kyretážou je na mieste. Čo sa týka onkomarkerov Ca125, HE4 a patrí tu aj ROMA index, tie sa vyšetrujú pri náleze patológií vaječníka. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, výsledky všetkých vyšetrení, nálezy, ani USG, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri nejasnostiach sa nebojte pýtať Vášho obvodného gynekológa, ktorý sa Vám vie najobjektívnejšie vyjadriť.

  • Menštruacia

    , Autor: Iwka1

    Dobrý deň mám zavedene antikoncepcne teliesko ziaden problem s nim nemam mam ho cca 2 roky.menstruacia bola do dnes pravidelna .mám 34r. 3 deti.
    Teraz mi meska menštruacia 6 dni a ziadne priznaky ze by som mala dostat menstruaciu nemam.aj test som si robila je negat.len sa cítim unavena a nemam chut ani na sex.mozu to byt hormony.som objednana u gynekologa ale skusim aj vas dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, počas obdobia zavedeného vnútromaternicového telieska nemusí byť menštruačný cyklus pravidelný. Príčin meškania menštruácie môže byť viacero. Záleží tiež od typu vnútromaternicového telieska, ako aj od ďalších okolností. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Navštívte Vášho obvodného gynekológa podľa objednania a postupujte podľa jeho odporúčaní.

  • Endometrioza

    , Autor: andrea-133

    Dobrý deň,dcéra bola už 2 krát operovana..ťažký stupeň endom.cysta 7cm .zrasty panvy a rekta.podstupila liečbu reseligo 6 mesiacov.po 2 operácii 4maja bolo všetko čisté. Včera jej lekár oznámil ze ma znova endo cystu 37mm.je zúfalá.dufali sme že bude aspoň rok pokoj.dal jej zas na 6 mesiacov endovel.nie je podľa vás nebezpečné zas zastaviť menzes a brat podľa mňa to isté ako reseligo za tak kratky čas?ma 22 rokov ešte deti neplánuje.je niečo čím by mohla tu chorobu stabilizovať napr.akupukuntura alebo niečo.to už bude celý život brat hormony?ak cysta znova narastie tak bude musieť podstúpiť zas lsk...je z toho úplne zúfalá.nieje na Slovensku nejaké centrum kde sa týmto zaoberajú a mohli by pomôcť?ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, endometrióza je ochorenie, ktoré sa nedá vyliečiť, iba tlmiť. Existujú prakticky iba dve možnosti liečby. Tehotenstvo alebo hormonálna liečba Visanne, či Endovelle. Za daných okolností, keď ešte dcéra neplánuje tehotenstvo, prakticky iná, ako hormonálna liečba tlmenia, kedy sú tlmené aj vaječníky a je predpoklad, že ďalšie endometriózne cysty, ložiská a zrasty nebudú vznikať, nie je. Endometriózou sa na Slovensku zaoberajú viacerí lekari, napr. MUDr. Tibor Bielik, ktorý sa venuje ťažkým stupňom endometriózy.

  • Hormonálny profil - pokračovanie

    , Autor: Dd99

    Dobrý deň, pán doktor, pardón, mala som špecifikovať, zaujímal by ma ten hormón štítnej žľazy, či je normálna "hladina" a taktiež estrogén, či ho nemám veľa/málo. Odber bol realizovaný v 5. deň menštruácie, mám 29 rokov, cyklus býva poslednú dobu nepravidelný, príde týždeň či dva skôr/neskôr, menštruáciu mám 6-7 dní, dĺžka cyklu 30-32 dní, ďakujem ešte raz za Vašu pomoc.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, hormóny štítnej žľazy máte v norme. Hodnotu estrogénu máte nízku. Je vhodné doplniť ešte druhý odber edtradiolu a progesterónu na 18. deň cyklu. Následne Váš obvodný gynekológ vyhodnotí celkovo hormonálny profil aj podľa okolností a Vašich aktuálnych preferencií nasadí potrebnú liečbu, či určí ďalší postup.