Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,252 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Opakovaný zápal v pošve

    , Autor: Vikiii

    Dobrý večer, už dlhšiu dobu mám problém so zápalom v pošve. Jedná sa o žltkastý výtok a svrbenie z vonkajšej strany. Gynekologička mi predpísala vaginálne tabletky Polygynax, ktoré nezabrali. Potom mi odporúčila robiť si výplachy Rosalginom, ktorý taktiež nezabral. No po odobratí výteru došli výsledky, ktoré ukázali, že nejde o čistú mykózu. Výsledok ukázal masívny výskyt baktérii streptokoka a iných. Predpísala mi antibiotickú liečbu Macmiror 500mg vaginalne guločky aj Macmirror 200mg ústne tablety užívať súčasne počas liečby +probiotiká. Po ich vybratí to vyzeralo, že liečba zabrala, až pokým som nedostala menštruáciu a po jej skončení sa vrátil opäť žltkastý výtok a gynekologička zhodnotila, že zápal sa vrátil tak mi opäť predpísala Macmiror 500mg. Uviedla mi, že tieto problémy sa nedajú uplne vyliečit ale budu sa už počas života pravidelnejšie opakovať a stále keď sa to vráti sa budu predpisovať antibiotika. Ako príčinu týchto problémov mi uviedla najčastejšie nechránený pohlavný styk, pri ktorom ale s priateľom používame prezervatív, dalsiu príčinu uviedla kúpaliská,wellnessy, ktoré nenavštevujem alebo prenesenie baktérií z konečníka do pošvy. Všetky tieto príčiny by som mohla vylúčiť.
    Preto by som sa Vás chcela opýtať: 1. Či je nutné pri opakovanom probléme napr. každý mesiac/2mesiace stále uživať antibioticku liečbu, ci to je učinné a nemože to organizmu uškodiť ?
    2. Co by ste vy považovali za príčinu tohto problemu? Ak styk mame chraneny? Nemôže to byt aj alergia na prezervativ? Ako by sa dalo predchádzať tomuto opakovanému problému?
    3. Je pravda, že sa to nedá úplne vyliečiť, ale budú sa tieto problémy opakovať?
    Za odpoveď veľmi pekne ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, niekedy nie je postačujúce užívanie iba samotného Macmiroru, ale vhodnejšie je kombinovať túto liečbu s tabletkovými antibiotikami. Vaginálne probiotiká, ako aj vaginálne výplachy Cloginom alebo Rosalginom môžete užívať a realizovať naďalej. Skúste užívať enzymoterapiu Wobenzym, 3x3 tabletky. Nadmerné a časté užívanie antibiotík má samozrejme svoj dopad, záleží od ťažkostí a nálezu. Každomesačné užívanie antibiotík je scestné, akurát sa vytvorí imunita a rezistencia na antibiotik. Príčin problému je asi viac, alergiu na latex by som asi vylúčil, tá by nespôsobovala bakteriálne/vírusové zápaly. Dôležité a podstatné sú výsledky výteru, bez nich a presne a objektívne vyjadriť je ťažké. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Opakovany zapal

    , Autor: Naty202

    Dobrý deň, Pán doktor mám 20 rokov a chcela by som Vás požiadať o radu pretože som zúfalá mam opakovaný zápal v pošve (pálenie pri močeni). Navštívila som aj lekára ale ten mi povedal že je všetko v poriadku a vzal mi aj krv a výtok z pošvy takže neviem čo mám už robiť. Momentálne používam canesten cream ale ten mi.pomahala len na určitú dobu. Mám strach že v budúcnosti budem mať problém otehotnieť. Ma to nejaký vplyv na tehotenstvo alebo proces tehotenstva?
    Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pálenie pri močení je skôr príznakom zápalu močových ciest. Každopádne si realizujte vaginálne výplachy Cloginom alebo Rosalginom, užívajte vaginálne pribiotiká, pite dostatočné množstvo tekutín, aspoň 2 litre za deň, urologický čaj s brusnicami. Počkajte si na výsledky výteru z pošvy. Odporúčam aj vyšetrenie moču, možno bude treba zápal preliečiť antibiotikami. Neliečené opakované infekcie môžu mať vplyv na tehotenstvo ako aj na pripadné otehotnenie.