Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,104 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • mykoza

    , Autor: Iba Ja

    Dobrý den, podla všetkého mám mykozu, kedže ma neskutočne všetko odspodu svrbí, ale nie vnutri pošvy, len zvonka a hlavne ked zjem niečo sladké, velké pysky som si tak naškriabala, že mi sčerveneli a opuchli..Ako si teraz možem pomoct? Dnes som si kupila fungicidin a zatial sa raz natrela. Pomôže to?? vdaka

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, podľa Vašich opisov sa zrejme jedná o vaginálnu infekciu, môže sa jednať o kandidózu. Fungicidin, prípadne Canesten krém užiť môžete. Odporúčam však návštevu Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Chronické zapaly močových ciest

    , Autor: Emka2024

    Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o radu. Už rok mam problém s častými zápalmi močových ciest sposobovanych prevažne baktérií z pošvy, častokrát spojené s mykozami. Liečili sme sa spolu aj s partnerom Doxyhexalom, popritom som brala už množstvo iných antibiotík na akútny zápal močových ciest ako napr. Biseptol. Hygiena po pohlavnom styku vždy je (sprcha aj WC). Užívam antikoncepciu. Pravidelne beriem aj rôzne výživové doplnky s d manozou. Brala som aj rôzne vaginálne čapíky. Bola som na rôzne stery u gynekológa a všetko vyzerá viacmenej čisté. Teraz už s partnerom používame aj kondómy, no aj tak sa často zápaly objavia. Niekedy deň po pohlavnom styku, niekedy úplne náhodne, kedy ani pohlavný styk nebol. Neviem už, čo skúsiť. Mohli by ste mi poradiť?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ešte nemáte skúsenosti s vaginálnymi probiotikami, odporúčam si realizovať aspoň desaťdňovú kúru vaginálnymi probiotikami, a to najmä počas užívania antibiotík, po návšteve wellness, vírivky, sauny, či len tak preventívne, aspoň 2 až 3 krát ročne. Iba na základe opisu sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to.

  • Vaginálna infekcia

    , Autor: Hellaa

    Dobrý deň Pán doktor,
    prosím Vás môže vaginálna infekcia spôsobiť potrat vo veľmi skorom tehotenstve, keď som po otehotnení začala užívať antibiotiká? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, štandardná vaginálna mykóza, či bakterialna infekcia potrat nespôsobí. Dlhodobo neliečená infekcia však môže mať vplyv na predčasné skracovanie a otváranie sa krčka maternice. Skúste si realizovať vaginálny výplach Cloginom alebo Rosalginom a následne si realizujte aspoň 10 dňovú kúru vaginálnymi probiotikami.

  • mykóza v tehotenstve

    , Autor: Mirka2202

    Dobrý deň,
    približne pred dvoma týždňami som pravdepodobne dostala vaginálnu mykózu sprevádzanú svrbením, pálením, a hrudkovitým zapáchajúcim výtokom. Bola som v 14tt a hneď som sa aj objednala k svojej gynekologičke, aby mi urobila ster a nasadila liečbu. V zápätí som však dostala chrípku a k lekárke som sa nedostala. Na jej odporúčanie som nasadila probiotiká gynimun dual protect a príznaky mykózy po pár dňoch zmizli.
    Je možné, aby som mykózu stále mala, aj keď už nepociťujem žiadne príznaky? Je prípadne vhodné použiť na doliečenie macmiror?
    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, baktérie, ako aj kvasinky sa v pošve vyskytujú bežne. Ak sa však premnožia, môžu spôsobovať problém. Ak ste užívali počas chrípky antibiotiká, preliečili ste sa. Ak ste si navyše realizovali kúru vaginálnymi probiotikami, ktoré sú výborné na úpravu pošvovej mikroflóry, je možné, že ste mykózu preliečili a nie je potrebná ďalšia liečba. Ak už nemáte žiadne ťažkosti, odsledujte si to. Navštívte Vášho obvodného gynekológa vrámci tehotenskej poradne podľa odporúčaní, v prípade ťažkostí aj skôr.

  • Opakované infekcie, zápaly

    , Autor: Lena123

    Dobrý deň pán doktor,
    mohla som dostať z Enterococcus faecalis zápal močových ciest?
    Mám opakované zápaly, mykóza,vagintitida.
    Mám zápal tenkého čreva,gastritida.Probiotiká užívam,imunita je oslabená,môže to mať na tie zápaly vplyv? Odporúčate mi brat Wobenzym? Stále mam vaginalne svrbenie, pálenie. Gynekológ ma vždy prelieči,no vždy sa to opäť vráti. Poslal ma ku kožnej. Na alergologií som bola, dali mi broncho vaxom na imunitu,vobec nezbral.
    Momentálne užívam gynoflor probiotiká, keďže som dobrala CIPROFLOXACIN. No stále je to vo vagíne biele,bez zápachu, svrbí to aj pri chôdzi.
    Čo mi odporúčate pán doktor na tie zápaly,už asi 3 rok sa ich nemôžem zbaviť. Hygienu dodržiavam, antikoncepciu neužívam. Myslela som si vždy,že to mám zo sexu,ale som bez už pol roka a vždy sa niečo objaví. Či som bez pohlavného styku alebo nie.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, môže sa u Vás jednať aj o tzv. bakteriálnu vaginózu. Skúste si realizovať vaginálny výplach Cloginom alebo Rosalginom, skúsiť si môžete aplikovať Canesten krém zvonku a Canesten tabletky do pošvy a následne dolhodobejšie vaginálne probiotiká. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri pretrvávaní ťažkostí bude vhodné realizovať rozšírené mikrobiologické vyšetrenie na chlamýdie, mykoplazmy, ureapalzmy. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Mykóza

    , Autor: nessax

    Dobrý deň, vo štvrtok pred spaním som si dala Canesten GYN 1 dňovú tabletu na mykózu, ešte dodnes mi príde ako keby mi ta tableta stále vytiekala je to možné ? Ďakujem Vopred za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, je to málo pravdepodobné, ale takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Skúste si realizovať vaginálny výplach Cloginom alebo Rosalginom a následne si realizujte aspoň 10 dňovú kúru vaginálnymi probiotikami. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý sa Vám bude vedieť najobjektívnejšie vyjadriť.