Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
12,382 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v Nemocnici AGEL Košice-Šaca.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Pco

    , Autor: fragola

    Dobry den pan doktor..Prosim vas moze zene interupcia sposobit polycysticke vajecniky + nepriechodne vajcovody ?? Moze sa to stat? Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, s polycystickými vaječníkmi nemá interrupcia súvis, rovnako ani s nepriechodnosťou vajíčkovodov. Na druhej strane môže dôjsť k vzniku tzv. Ashermanovho syndrómu, kedy sú v dutine maternice prítomné zrasty, ktoré bránia otehotneniu.

Podobné otázky

  • Pco, hatk, hrcka v prsniku

    , Autor: lola555511

    Dobrý deň, ešte pred hatk niekedy davnejsie som si nahmatala hrcku na prsniku zo strany ruky ale po par dnoch som ju len tazko hladala ostala mala. Lekar mi medzi casom predpisal antikoncepciu kvoli PCO a stale mi hrcka na prsniku pretrvava, je priblizne 1cm velka povedala by som ze pohybliva pod prstami tak "ujde" a nie je ani velmi tuha, jasne citit, ze je to hrcka nie je to makke ale nie je ani velmi tuha tvar ma viacmenej pravidelny by som povedala. Navstevu lelara mam naplanovanu za priblizne 2 tyzdne kvoli antikoncepcii aby skontroloval krv. Nerada by som sa jej musela vzdat kvoli hrcke, lebo konecne som dokazala pocas krvacania normalne fungovat a nekrutila som sa v posteli v slzach s bolestami. Takto aa diagnoza povedat neda, ale aspon nijaky nazor ci sa mam obavat alebo to nevyzera tak zle? ..... a este by som sa spytala vzhladom na PCO ak mam bolestivy styk na styl ze v podbrusku mam pocas styku bolesti mozu za tym byt cysty? Pretoze inak som v poriadku lekar ma kontroluje aj sonom kazde 3 mesiace a nikdy nic nenasiel no bolesti pri styku su priblizne odkedy mam hatk. Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vám vystaví výmenný lístok na USG prsníkov. Čo sa týka bolestí počas pohlavného styku, takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Polycysticke vajecniky

    , Autor:

    Dobry den pan doktor. Dnes som bola na preventivnej prehliadke a pan doktor mi povedal zo sona, ze mam polycysticke vajecniky. Som z toho vystresovana. Je to zavazna diagnozna? Co to znamena z pohladu pripadneho otehotnenia? Su nejake rizika? Velmi dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, iba na základe USG nálezu sa nedá konštatovať diagnóza PCO. Vaječníky môžu byť vzhľadu polycystických vaječníkov, neznamená to však automaticky, že máte PCO syndróm. Za predpokladu, že máte pravidelný menštruačný cyklus a nemáte žiadne gynekologické ťažkosti, by som sa zbytočne nestresoval. Pri nejasnostiach sa nebojte pýtať Vášho obvodného gynekológa.

  • Pcod

    , Autor:

    Dobry den. Chcela by som sa spytat na par otazok 3 juna som objednana do centra asistovanej reprodukcie na konzultaciu. Mam dost silne PCOS bez akejkolvek menatruacie. Uzivam len antikoncepaiu belara ale ani po nej menzes nemavam.nadmerne ochlpenie ,vysoky testosteron a cukrovku. Myslite si ze je mozne sa s takymi problemami dopracovat k tehotenstvu? ďakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, na túto otázku Vám budú vedieť zodpovedať v centre asistovanej reprodukcie na základe výsledkov odberov. Ja sa Vám takto bez poznania akýchkoľvek výsledkov vyšetrení, informácii, či okolností neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Môže ísť o tehotenstvo?

    , Autor:

    Dobrý večer,
    Chcela by som Vas poprosiť o radu. Trpím PCOS (menzes mam kazdé 2-3 mesiace). Na poslednej prehliadke u gynekologa mi zrovna dorastal folikul. S manzelom sme skúsili šťastie, ALE.... dnes mám 13-ty deň od ovulácie. Už vyše týždňa mám citlivé prsia a bradavky (pomaly sa ich nemožno dotknúť). Posledné 2-3 dni ma bolí podbruško (kŕče, tupá bolesť až idem do predklonu). Dnes (na 13-sty deň) som si robila tehotenský test, ktorý vyšiel negatívny. Neviem si dať rady čo sa môže diať. Okrem tých pŕs a bolestí nemám žiadny iný príznak.
    Viete mi skúsiť poradiť čo sa môže diať?
    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, môže sa jednať aj o PMS. Vylúčiť tehotenstvo sa však za daných okolností nedá. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pre zistenie príčiny ťažkostí, prípadne pre jednoznačné potvrdenie alebo vylúčenie tehotenstva navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • PCO

    , Autor: lola555511

    Dobrý deň, bola som na kontrole u svojho gynekologa a videla som kartu kde bolo pisane: S: neprav. menzes, TVS: uterus v AVF. prim. veľkosti, E 2mm, homogenne, E/M ostra, myometrium bez lozisk. zmien, CK symetricky, stroma homogenna, ovaria bilat. mierne zváčšené s početnými drobnými folikulmi 5-8mm, cd bez voln. tk., Z: PCO bilat., Rp: Duphaston..... a teraz ked som bola u lekara kvoli tomu ze po 3 mes duphastonu sa mi zase vratila nepraviselna menstruacia s vynechanim, tak mi povedal ze pco sa mu potvrdilo ale nema s tym co spravil, odporucul mi dost redukovat vahu a tym by sa to mohlo upravit plus chcel pokracovat v duphastone ale byvalo mi z neho zle tak som vravela nech nieco ine najde ale dako sa mu ine lieky nepozdavali a teda nakoniec sme sa dohodli na hormonalnej antikoncepcii KarHleight. Povedal ze by to teda mohlo byt s nou lepsie aspon pravidelna menstruacia a sanca je ze sa to za par rokov upravi a nebude sa uz nic riesit plus povedal ze aj tak teraz deti neplanujem a ak by som sa rodhodla a cysty by stale pretrvavali tak by sa potom zmenila liecba na inu. Bolo mi povedane ze o 3 mesiace kvoli hatk mam prist na krv a uvidime ako na nu zareagujem. Trochu sa obavam kedze aj v duphastone bola laktoza a aj v tejto hatk je laktoza, ci to nemoze robit problemy kvoli mojej intolerancii, alebo duphaston mi proste nesadol ako liek. Čo si myslite o tomto postupe? Postupovali by ste podobne?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, uvedený postup je pomerne štandardný. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa. Ak by sa začali prejavovať príznaky laktózovej intolerancie, bude potrebné informovať lekár a a preparát zmeniť.