Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,102 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Hnedý výtok

    , Autor: Ninni

    Dobrý deň mám 14 rokov a postrehla som hnedý výtok pred menštruáciou ale menštruáciu mám dostať o štyri dni
    A hnedý výtok trvá 3 dní .Prejde to?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, u niektorých dievčat a žien je menštruácia prvé dni vo forme hnedého niekoľkodňového špinenia a až následne sa dostaví menštruačné krvácanie. Nemusí sa jednať o patológiu a časom môže dôjsť k úprave.

Podobné otázky

  • silná ovulácia?

    , Autor: melkaaa

    Zdravím mám 17 rokov a posledné 3 mesiace môjho cyklu, mávam počas ovulácie mierne hlienovité krvácanie s malou prímesou krvi a jemnými, nie tak častými bolesťami podbruška. Bola som s tým aj u svojho gynekológa, nakoľko som netušila, že ide o ovuláciu a spanikárila som. Teraz som však znervóznela. Na 11 deň cyklu opäť začal hlienovitý priam až ťahajúci sa priesvitný výtok. Na druhý deň (12 deň cyklu) sa pridala prímes krvi. je však tmavo červená miestami až bordová ako pri menštruácií ale stále v ťahavej hlienovej konzistencií. Trvá to už 4 deň, niekedy je to stále také intezívne, niekedy jemný obyčajný hnedý výtok a niekedy to zas zo mňa doslova vytečie. vždy keď sa utriem ťahám so sebou hlien s výrazne červenou krvou a musím používať vložky. Môže ísť iba o silnú ovuláciu alebo sa mám obávať, že je to niečo vážnejšie. Žiadne iné oríznaky nemám iba toto (predvčerom menšie kŕče podbruška ale na úrovni 1 od 0 po 10). Ďakujem za odpoveď. Tak isto som čítala o implantačnom krvácaní ale keďže som vaginálny styk ešte nemala (nie úplne bola iba snaha ale gynkológ povedal, že blana je nepoškvrnená) hneď som túto možnosť vylúčila keďze som mala iba análny sex a penisom sa jemne partner obtrel o vagínu.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, s najväčšou pravdepodobnosťou sa jedná o ovulačné špinenie a ovulačné bolesti. U niektorých žien sa vyskytuje na mesačnej báze, niektoré ženy to vôbec nepoznajú. Ak ste ešte nemali vaginálny pohlavný styk, tehotná nie ste. Odsledujte si to.

  • Hormonálna nerovnováha - doplnenie

    , Autor: Ema77

    Dobry deň pán doktor pre doplnenie, Daylla som začala brat 1 tabletku v prvý deň menštruácie 22.12. avšak keď mi menstracia ani po 10 dňoch neprestávala, predpísali mi 2 tabletky denne, čím sa aj menstruacia zastavila a do konca tohto prvého cyklu mám brat 2 tabletky. Nemám zatiaľ dokonca ani ten hnedy vytok spôsobený hormonálnou nerovnováhou čo je dôvodom bránia HA. Len sa chcem spýtať či je podľa Vás od nového cyklu teda účinnejsie začať brat Ha s vyšším podielom estrogénu ako Ha ktorú beriem teraz? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, vyskúšať môžete doužívať tento blister podľa odporúčaní a od nového blistra užívať po jednej tabletke denne. Ak by sa špinenie opakovalo, bude potrebné preparát hormonálnej antikoncepcie zmeniť.

  • Vytok

    , Autor: Ema77

    Dobrý deň, prosím Vás mám hnedy vytok medzi cyklom. Na prehliadke mi pani doktorka povedala že “dnu” mám všetko v poriadku a asi ide o hormonálnu nerovnováhu. Menštruáciu mám pravidelnú. Na úpravu a vytok mi predpísala Daylla na 3 mesiace. Prosím postupovali by ste rovnako alebo čo by ste odporučili. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, hnedé špinenie v strede cyklu môže byť aj ovulačné špinenie, ktoré sa síce nevyskytuje u každej ženy, ale nie je to nič neobvyklé. Hormonálna antikoncepcia blokuje ovuláciu, takže k ovulačnému špineniu nedôjde. Najmä v začiatkoch užívania sa však môže vyskytovať nepravidelné špinenie, či krvácanie. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach sa nebojte pýtať Vášho obvodného gynekológa.

  • Tabletka po

    , Autor: iris0018

    Dobrý deň pán doktor, chcem sa opýtať užila som tabletku po, cca 5 dní nato sa objavil hnedý výtok sprevádzaný krvácaním. Moja otázka nie, je to v poriadku alebo sa treba niečoho obávať? Ďakujem Vám za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, spomínaný krvavý výtok môže mať viacero príčin. Nevylučujem, že sa jedná o prejav účinku núdzovej antikoncepcie. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Za predpokladu včasného a správneho užitia tabletky hormonálnej antikoncepcie je pravdepodobnosť tehotenstva malá. Odsledujte si to.

  • Špinenie počas antikoncepcie

    , Autor: Velkamiska

    Dobrý deň pán doktor, užívam antikoncepciu daylette 10mes., v 9. deň cyklu mi začalo špinenie,hnedý výtok,a teraz 13.den cyklu už mám aj také kúsky hlienovite. Bolesti nemám. Môže to byť preto lebo som tri cyklusy nemala pauzu? Alebo keď som v 21.den predchádzajúceho cyklu dala dve tabletky, lebo som sa obávala zníženia účinnosti hak(po užití tabl som musela ísť na veľkú potrebu ) alebo mi táto antikoncepcia už nesedí?
    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aj za predpokladu pravidelného a správneho užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie sa môže vyskytovať špinenie, ako aj slabé krvácanie prakticky počas celého cyklu. S užitím náhradnej tabletky v predchádzajúcom blistri to nesuvisí. Odsledujte si to. Za daných okolností ste chránená. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.