Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Bolesť v podbrušku

    , Autor: lienka8

    Dobrý den. Už dlhšie mávame s priateľom pohlavný styk no posledné 3 razy má po nom pobolieva v oblasti podbruška. Tehotná nie som. A iné príznaky nemávam. Predtým má to po styku nebolievalo, no teraz už ano. Chcela by som sa spýtať co to môže byt. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, možností je viacero, od poranení alebo podliatin krčka maternice až po endometriózu. Závisí aj od toho, či sú bolesti prítomné už aj počas pohlavného styku alebo vyslovene iba po ňom. Pri pretrvávaní ťažkostí navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý na základe vyšetrení stanoví ďalší postup.

Podobné otázky

  • Konizácia

    , Autor: Imelda

    Dobrý deň, 16.1.2024 som bola na konizácii kŕčka. Špinila som, bolesť v podbrušku 2dni, bolesť prešla. Od 20.1. mám bolesť v podbrušku, kŕče, nafukuje mi brucho, až na vracanie mi je. Od 20.1. mierne krvácam (ružovkasto-oranžová krv). Menzes mám dostať 3.2. Sú tieto stavy po zákroku normálne, prosím.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, špinenie sa po konizácii môže vyskytovať. Môže trvať aj 10 dní. Nepoznám však žiadne informácie ani okolnosti výkonu, nebol som pri výkone, takže sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností je najvhodnejšie navštíviť priamo zdravotnícke zariadenie, kde bol výkon realizovaný, prípadne navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Bolesť v podbrušku

    , Autor: katarina511

    Dobrý večer. Už som tu písala ohľadom môjho problému s nepohodlim tam dole najčastejšie pri sedení a pocitom neuplneho vyprázdnenia močového mechúra. Mám strach že by sa mi mohol opäť vrátiť zápal močových ciest z ktorého som sa spamätavala tak pol roka a ešte som mala aj zápal pošvy kde som užívala Canesten. Teraz som 9 pred plánovaným začatím menštruácie. Nie vždy býva pravidelna. Pociťujem bolesti podbruška a niekedy aj krížov. Býva to tak každý mesiac pred menštruáciou. Môže sa jednať o pms aj keď som 9 dní pred? Lebo taktiež je bolesť podbruška aj príznakom zápalu močových ciest, už som z toho taká v strese že neviem čo mám robiť. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin pobolievania v podbrušku môže byť viacero. Môže sa jednať aj o prejavy predmenštruačného syndrómu, nevylučujem však aj možný začiatok zápalu močových ciest. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri ťažkostiach s močením, hlavne pálením, rezaním pri močení, častom močení, či pri pocite neúplného vymočenia sa bude potrebné realizovať urologické vyšetrenie.

  • Bolesť v podbrušku

    , Autor: katarina511

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, čo môže signalizovať bolesť v podbrušku ako pri menštruacii. Menštruáciu som mala naposledy 11.11 a trvala 6 dní. Ovualcia mi podľa kalkulačky vychádza na 30.11. môže to byť ovulácia, čo spôsobuje bolesť? Čo iné by mohlo byť príčinou z gynekologickeho hľadiska. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, podľa opisu sa u Vás môže jednať aj o ovulačné bolesti. Menštruačný a ovulačný cyklus sú dva samostatné cykly, ktoré síce na seba nadväzujú, ale prebiehajú samostatne. Ovulácia štandardne prebieha na 14.-16. deň menštruačného cyklu, ale môže byť aj posunutá, takže k nej môže dôjsť skôr alw aj neskôr. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Zápal?

    , Autor: katarina511

    Dobrý deň ja som tu už písala asi pred mesiacom ohľadom zápalu močových ciest. Brala som vtedy antibiotiká, pociťovala som pocit na časté močenie, bolesť v podbrušku a v krížoch. Prestalo to no včera, mám opäť rovnaké " príznaky" preto sa však obávam či nejde o niečo iné. Čítala som že aj kvapavka má príznaky tomuto podobne no s ňou je spájaný aj výtok a bolesť pri styku čo ja nemám. A taktiež pohlavný styk bol vždy chránený prezervatívom. Existuje nejaký zásadný rozdiel, ktorý by mi pomohol rozlíšiť o čo sa jedná?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin ťažkostí, či prejavov môže byť viacero. Niektoré sú úplne nešpecifické a vyskytujú sa pri širokej škále ochorení, niektoré sú viac špecifické, či typické pre dané ochorenie. Kondóm nie je záruka ochrany pred pohlavne prenosnými ochoreniami. Pre oddiferencovanie príčiny je potrebné realizovať viaceré vyšetrenia, od vyšetrenia cievkovaného moču, vyšetrenia krvi ,aj na sérologické vyšetrenia, realizácie výterov, či už štandardných kultivačných vyšetrení alebo rozšírených mikrobiologických výterov z krčka maternice na pohlavne prenosné ochorenia. Na základe výsledkov vyšetrení sa dá stanoviť diagnóza a na základe toho aj vhodná liečba. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Zápal

    , Autor: lucik19

    Dobre ráno. Už som tu písala ohľadom bolestí v podbrušku a možného zápalu. Ja mám však problém taký že sa mi príznaky prelínajú. Mám bolesti pri močení, jemne rezanie, užívam však tablety aj čaje na močové cesty. No bolesť v podbrušku mám po stranách ako keby na mieste vaječníkov, nie v strede ako je pri zapále močových ciest. Som však ďaleko a nemám sa ako dostať k doktorovi, preto verím , že týmito čajmi a tabletkami z lekárne to vyriešim. Predtým som mala aj nutkanie na časté močenie, ale to ma už prešlo. Preto by som sa teda chcela spýtať o čo sa jedná aspoň takto zbežne. Ďakujem a prajem pekný zvyšok dňa.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ako som už spomínal, bez vyšetrení sa objektívne stanoviť diagnóza nedá. Príčin ťažkostí môže byť viacero. Podľa opisu si skôr myslím, že sa jedná o urologický problém. Samozrejme, nevylučujem aj možný kombinovaný problém. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť.