Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
14,824 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • info

    , Autor: fragola

    Dobry den pan doktor,Chcem sa este spytat na ten ashermanov syndrom..Som 5 mesiacov po potrate...Mala som doteraz 4 menstruacie ale skor take spinenie, obcas jednorazovo po utreti s krvou..Posledna menstruacia mi vynechala uplne ...Na sone bolo vsetko v poriadku..Dr mi pichol agolutin..Po 14 dnoch sa dostavila pravdepodobne menstruacia(trvala 4 dni) ale opat len take spinenie, jednorazovo po utreti aj troskou krvi..Chcem sa spytat ak by sa jednalo o ashermanov syndrom dostala by som po vyvolavacke menstruaciu aj ked slabsiu alebo by neprisla vobec ?? A dokaze doktor na ultrazvuku mat aspon podozrenie nato ze ma zena zrasty v maternici alebo vo vajecnikoch ??...Ovulaciu predpokladam ze som mala lebo v strede cyklu som citila bolesti v podbrusku..Inak nemam ziadne problemy...Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak ste mali menštuáciu, hoci len vo forme špinenia, nemusí sa jednať o Ashermanov syndróm, ale vylúčiť sa to nedá. Sú rôzne možnosti, od zrastov v dutine maternice po poruchy sliznice. Na ultrazvuku to býva väčšinou vidieť. Na jednoznačné potvrdenie diagnózy je najvhodnejšia hysteroskopia, kedy sa kamerkou pozrie do dutiny maternice a jednoznačne sa potvrdí či už prítomnosť zrastov alebo obliterácia dutiny maternice.

Podobné otázky

  • Streptococcus, Enterococcus a Candida

    , Autor: Gesture

    Dobry den,

    Po uspesnom prelieceni na ureoplasmu v septembri 2021 ( obaja partneri), sa partner stazuje na svrbenie a zacervenanie penisu po sex.kontakte. Po prelieceni na ureoplasmu - mi pani doktorka predpisala capiky CLOTRIMAZOL a a a krem VITAGYN C. Napriek tomu som nemala pocit, ze je vsetko v poriadku. O pretrvajucich problemoch som informovala gynekologicku - biele hrudky v posve, biely povlak na pyskoch po zjedeni sladkeho, piva, kavy.Pani doktorka mi neodporucila ziadne vysetrenie. Kedze mam taketo problemy 1x, nevedela som ci mam na pani doktorku viac tlacit.

    Na naliehanie partnera mu boli urobene stery a nasli mu nasleducuje bakterie - Streptococcus, Enterococcus a Candida. Lekar mu predpisal mast - Framykoin a Canesten krem.Nebolo by to treba riesit celoplosne? Ako postupovat?

    Vopred dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, kvasinky sú pomerne častým nálezom a nie je ničím nezvyčajným aj ich opakovaný výskyt. Čo sa týka spomínaných baktérií, nachádzajú sa bežne v tráviacom trakte. Je pomerne časté ich zanesenie do pošvy napríklad pri análnom styku, nepravidelnej, či nedostatočnej hygiene, ale vyskytnú sa aj pri dodržaní všetkých zásad intímnej hygieny, či prehnanej hygiene. Odporúčam navštíviť Vášho obvodného gynekológa, vzhľadom ku kultivačnému nálezu u partnera, ako aj ťažkostiam, ktorý Vám urobí výter z pošvy na kultivačné vyšetrenia a na základe výsledku citlivosti nasadí potrebnú liečbu. Skúsiť si môžete realizovať aj vaginálne výplachy Cloginom alebo Rosalginom, aplikovať si Canesten krém a realizovať si desaťdňovú kúru vaginálnymi probiotikami.

  • Ablácia endometria

    , Autor: slakuz

    Dobrý deň prajem. Prosím Vás, chcela by som sa spýtať či sa na SK, a kde, vykonáva ablácia endometria. Mám 47 rokov a velmi silné menštruačné krvacanie v dôsledku veľmi vysokého endometria. Už 3 krát mi bola robená kyretáž, výsledky všetky negatívne, ale na rast endometria kyretáž nemala žaden pozit. vplyv. Môj gyn. ma na hysterektómiu neodporúča, nakoľko fyzickú príčnu na to nevidí, pre možné ostatné následky na kvalitu života ženy po nej. Aký je Váš názor na tento typ zákroku, myslím abláciu. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, hoci nepoznám žiadne bližšie informácie, nálezy a okolnosti, do úvahy ešte prichádza zavedenie hormonálneho vnútromaternicového telieska, ktoré by zabraňovalo rastu endometria. Porozprávajte sa o tejto možnosti s Vašim obvodným gynekológom.

  • Prsníky

    , Autor: PR

    Dobrý večer, chcela by som sa spýtať, mam po menštruácii, ale občas cítim nie, že bolesť ale takú citlivosť v bradavkach, ale to len keď sa nad tým zamyslím alebo pozastavím. (Citlivosť cítim skôr v ľavej bradavke kde mám aj niečo biele. Nie je to fliačik, ale neviem to popísať. V druhej bradavke to nevidím.) Keď vykonávam nejakú činnosť alebo mám prácu tak na to nemyslím čiže ani ta citlivosť neprichádza. Neviem ci je to len namýšlanie alebo je to skutočne tak. Počas menštruácie som si našla na pravom prsníku pravdepodobne cystu, ktorá bola aj bolestivá ale po 2 dňoch zmizla aj s bolesťou.
    Vedeli by ste mi poradiť co to môže byť? V piatok mam ist ku gynekologicke ale chcela by som ešte takto informovať, či neviete čo to môže spôsobovať ak to tak naozaj je. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, príčin môže byť viacero. Takto je sa veľmi ťažké objektívne vyjadriť. Navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vás odošle na USG prsníkov, prípadne, v prípade, že sa nebude niečo pozdávať, do mamárnej poradne.

  • Problemy

    , Autor: simik1903

    Dobry den pan doktor, som skoro 7 tyzdnov po kyrete a stale spinim. Sice s prestavkami, ale spinim. Po kyrete som dostala az 4 injekcie na vypudenie zvyskov z maternice. Zevraj je uz cista. Hcg mi kleslo na 4 jednotky.
    Co moze byt za tym spinenim?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, špinenie 7 týždňov po zákroku nie je úplne v poriadku. Ak boli prítomné reziduá (zvyšky) v maternici, aplikáciou Metherginu nemuselo dôjsť k ich úplnému vypudeniu. Bez poznania výsledkov vyšetrení, USG nálezov, ako aj ďalších informácií a okolností zákroku sa Vám neviem takto bližšie objektívne vyjadriť. Pri pretrvávaní ťažkostí navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Vitamíny v tehotenstve/Hospitalizácia

    , Autor: Simkaaa

    Dobrý deň.
    Momentálne som 14tt+3 a užívam femibion 2 a na odporúčanie lekára kvôli zlym hodnotám z prvého odberu v 10tt+6/RBC 3,71; HGB 114/ mám užívať Sideral a zvýšiť dávky kyseliny listovej. Užívam Kyselinu listovú 800 µg a ďalšie spomínané produkty ale trochu mám obavy či to nie veľa a či tym neškodim sebe alebo drobcovi. Bola som totiž hospitalizovaná pár dni kvôli tmavo hnedemu vytoku, ktorý sa objavoval asi dva dni, prvýkrát ho bolo viac potom už len slabo hnedý ale velmi malo. Na ultrazvuku nebol viditeľný žiadny hematóm, placenta bola v poriadku a nevedia sa bližšie k tomu vyjadriť, vraj treba počkať. Pre mňa je to nedostatok informácii a preto sa pýtam čo mohla byť príčina tohto stavu na začiatku druhého trimestra.
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, špinenie, či už svetlo červenou alebo hnedou krvou, do 16. týždňa tehotenstva je najčastejšie spôsobené tvorbou cievnych prepojení medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou, je to pomerne časté, nemusíte sa preto znepokojovať, navyše ak boli výsledky vyšetrení v poriadku. Čo sa týka opisovaných hodnôt krvného obrazu, nie sú až také zlé, vyvážená strava a jedna tabletka železopreparátu na deň zatiaľ stačí. Femibion užívať môžete aj naďalej. Kyselina listová sa štandardne užíva v dávke 400ug denne, za istých okolností sa dávka môže zvýšiť na 800ug na deň. Zmysel to má však najmä prvé 3. mesiace tehotenstva. Sebe, ani plodu tým určite neublížite.