Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,276 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Doxyhexal 200

    , Autor: ala-4

    Dobrý deň,lieky užívam nakoľko mi zistili chlamýdie. V štvrtý deň užívania sme mali pohl.styk s partnerom, ktorý sa začal liečiť až po pohl.styku,takže bol ešte neliečený,čo som nevedela. Na druhý deň má začalo pobolievat podbrusko. Lieky užívam už 7 deň a bolesť pociťujem hlavne ak stojím. Mohli lieky prestať zaberať nakoľko ich partner mal. Dočítala som sa a možno v tom strese som prepočula,že nemôže byť. Mohla som si dáko uškodiť?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemyslím si, že lieky prestali zaberať, ale preliečení majú byť obaja partneri a v čase liečby je vhodné sa vyhnúť pohlavnému styku. Nemá potom efekt, aby sa liečil iba jeden partner, pretože hrozí recidíva a návrat infekcie. Pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Ureoplazma

    , Autor: Kristy1995

    Dobrý deň pán doktor,

    zo sterov mi bola zistená baktéria ureoplazma. Gynekolog mi na jej liečbu predpísal atb. Doxyhexal 200 mg, užívať 2x denne (ráno a večer) po dobu 10 dní. Také isté dávkovanie má aj manžel. Je toto dávkovanie v poriadku? V pribalovom letáku je uvedená max.denna dávka 200 mg.

    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, štandardná schéma liečby je 200mg na deň, prípadne, v prípade potreby sa za istých okolností predpisuje aj 200mg 2x denne na 10 až 12 dní. V niektorých prípadoch je však liečba aj 14 až 21 dňová. Záleží od okolností. Pri nejasnostiach sa nebojte pýtať Vášho obvodného gynekológa, ktorý pozná všetky výsledky vyšetrení, ako aj okolnosti a nálezy a najobjektívnejšie sa Vám bude vedieť vyjadriť.

  • Ureaplazma

    , Autor: 1Petra2

    Dobrý deň. U gynekológa mi bola zistená ureaplazma a dostala som silné antibiotika doxyhexal 200 , po dobu 3 týždňov , prvých 5 dní dokonca 2tbl každých 12hod. Potom už len jedna za deň. Lieči sa aj partner. Po akýchkoľvek antibiotikách mávam často hrozný diskomfort. Samozrejme kúpila som si probiotika floraliv ktoré dávam 2hod od antibiotík. Chcem sa spýtať či si môžem v lekárni kúpiť aj nejaké probiotika na vkladanie , napr. Gynella probiotika? Chcem zabrániť ďalšiemu problému ktorý isto príde po liečbe antibiotikami. Za odpoveď ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, vhodné je si počas antibiotickej liečby aplikovať vaginálne probiotiká, najlepšie večer pred spaním, počas celej dĺžky liečby, ako aj aspoň týždeň po skončení liečby.

  • Stafylokok

    , Autor: Kacenka1991

    Dobrý deň pán doktor,
    minulý týždeň som Vám opisovala môj problém aj ste mi odpísali.
    Neviem ci mam znova opisovať celú situáciu alebo sa viete k našej komunikacii dostať..
    Dnes mi prišiel výsledok z hystologie co sa krcka maternice týka,lahka dysplazia..doporučená kontrola o 6 mesiacov kvôli onkocytologii.
    Pre istotu to teda zhrniem..biele vytoky,kultivacia negatívna,ster z krcka negatívny,HPV vírus nemám, u urológa zistený stafylokok a enterokok.
    Preliecena 10dnovymi antibiotikami doxyhexal 200mg,kontrola mocu budúci týždeň.
    Vytoky ale stále pretrvávajú,chcela by som sa informovať aký postup by ste navrhol,čo užívať a ci si myslíte že tie vytoky môžu byť teda z tých mocovych ciest (doxyhexal co som čítala nie je na liečbu stafylokoka).

    Ďakujem krasne za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ako som Vám už spomínal, výtoky môžu byť spôsobené teraz porušením vaginálnej mikroflóry vplyvom antibiotík, ktoré ste užívali. Cytologické vyšetrenie treba skontrolovať podľa odporúčania, vzhľadom k nálezu dysplázie mierneho stupňa. Vzhľadom k nálezu bunkových zmien na krčku maternice si môžete kúpiť a aplikovať RegreSIL alebo DeflaGyn. Vzhľadom k výtokom si najprv skúste realizovať aspoň 10 dňovú kúru vaginálnymi probiotikami, absolvujte vyšetrenie moču podľa odporúčaní.

  • doxyhexal

    , Autor: fornetka77

    dobry den chcem sa opytat. beriem doxyhexal 100 1x za 12 hodin na ureaplazmu, na 20 dni. chcem sa opytat ci je liecba rovnako silna ako u doxyhexalu 200 1x denne. da sa brat doxyhexal 200 rozdeleny na dve davky po 12 hodinach?
    stala sa mi situacia ze som zabudla lieky doma a aby som nevynechala 2 davky dala som si po polke doxyhexalu 200, mala som tu moznost. prislo mi to lepsie ako vynechat. neovplyvni to liecbu negativne? mam pokracovat v liecbe 2x100 alebo ostat uz pri liecbe 200 na dve davky? ostava mi 7 dni liecby. dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, dennú dávku 200mg máte zachovanú, takže účinok liečby by mala byť zachovaný. Je jedno, či užijete 2x za deň 100mg tabletku alebo si rozdelíte 200mg tabletku na polovicu a užijete ju v dvoch dávkach.

  • Ureaplazma

    , Autor: Lolu

    Dobry deň,
    Obraciam sa na Vas s otazkou ohľadne antb.
    V kultivácii mi vyšla ureaplazma a boli mi predpisane antb. Doxyhexal 200mg na 20 dni, 1 tbl za 24 hodin.
    Nie je to vysoka davka na tak dlhe obdobie? Važim 54kg.
    Liecime sa obaja s manzelom . Pohlavny styk uplne vynechat, alebo s prezervativom je to možne?
    Ďakujem J

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nasadená liečba je štandardná. Pohlavný styk je potrebné počas liečby úplne vylúčiť. Odporúčam užívať aj probiotiká, ako perorálne, tak aj vaginálne.