Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,102 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • bolesť v kríži - vždy od 4.dňa menštruácie

    , Autor: melinda-2

    Dobrý deň prajem,
    Chcela by som si nechať poradiť od Vás, že čo by ste odporúčili, aké vyšetrenie, alebo Váš názor, že v čom môže môj problém koreň.
    Minulý rok od septembra som spozorovala od 4. dňa menštruácie bolesti zo zadu v krížoch na ľavej strane. Bolesti boli úkrutné a trvali priblížne 10dní, potrvávali teda aj po skončení menštruácie. Ďalší mesiac som odpozorovala rovnakú bolesť presne od 4.dňa menštruácie, ale bolelo ma rovnako ľavá strana. Tzn. nestriedalo sa to: pravá, ľavá strana.
    V novembri som vyhľadala obvodnú lekárku, následne som absolvovala ultrazvuk, keďže 2 roky dozadu už som mala zápal obličiek. Na UZV mi zistili, že mám v ľavej obličke rozšírený dutý systém. Medzitým som navštívila gynekológa. Ten zistil zápal maternice, na to mi vypísal Doxyhexal - brala som 19dní. Ďalej zistil, že mám endometriózu. Pokračovalo to s návštevou u urológa, zobral moč, krv. Výsledky boli v poriadku. Poslali ma na CT- obličky: výsledok- bez kalcifikátov, bez ložiskových zmien, ľavý ureter v celom priebehu s hraničnou šírkou do 9,5mm. Podstúpila som aj cystoskópiu - aj tam bolo všetko v poriadku.
    Záver urológa: hydronefroza bližšie neurčená.
    Dnes som 5. deň menštruácie a boli ma to zase v tej ľavej strane. Ja tomu jednoducho nerozumiem. Brala som 12 rokov antikoncepciu, tri roky už neberiem. Mám 30 rokov. Nefajčím, alkohol príložitostne, max. denne jedna káva. Neberiem žiadne lieky pravidelne. Menštruácia býva pravidelne medzi 26-29 dní.
    Urológ ma poslal ešte k primárovi urológovi, že by sa na môj prípad pozrel a že či by ma neotvorili laparoskopycky. Nechcela by som podstúpiť operáciu, keď ani nevedia, čo idú robiť. Vedeli by ste mi poradiť prosím?
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, je veľmi ťažké sa takto vyjadriť, keď nepoznám všetky výsledky ako aj okolnosti. Vami spomínané ťažkosti môžu byť kombináciou gynekologického ako aj urologického problému aj pôvodu. Ak máte už stanovené urologické diagnózy, obdobie menštruácie ich môže zintenzívniť a prejavia sa na plno. Veľmi často sa bolesti počas menštruácie môžu prejaviť kŕčmi v bruchu, bolesťami v krížoch a bolesťou prsníkov. Neviem, či ste mali podobné ťažkosti aj počas užívania antikoncepcie. Bolesti môžu byť spôsobené napríklad aj endometriózou, alebo cystou vaječníka. Možností je viacero, ale keďže nepoznám výsledky vyšetrení ani USG, neviem sa k tomu bližšie objektívne vyjadriť. Čo sa týka laparoskopie, aj u nás robíme diagnostické laparoskopie za účelom zistenia možných príčin bolestí, ak sú výsledky ostatných zobrazovacích metód negatívne alebo nevysvetľujú príčiny ťažkostí.