Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,106 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Polycysticke vajecniky

    , Autor: ella-2

    Dobry den,prosim vas,aky maju vplyv polycysticke vajecniky na organizmus a aka zvykne byt zvycajne liecba?Hrozi pripadne operacia?Vopred vdaka

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, závisí od viacerých okolností a faktorov. Niekedy pomôže hormonálna liečba, inokedy nie je nutná žiadna liečba v závislosti od nálezu a ťažkostí. Trošku iný postup je, ak sa žena snaží otehotnieť a nedarí sa jej. V niektorých prípadoch je indikovaná laparoskopia. Nepoznám konkrétne Váš prípad ako aj okolnosti, preto sa k tomu neviem bližšie vyjadriť. Pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Problém po antikoncepcii

    , Autor: Barara

    Dobrý deň chcela by som sa spýtať , po pól roku ako som vysadila antikoncepciu mám stále problémy so špinenim a menštruáciou , u svojho doktora som bola na vyšetrení dvakrát na koľko môj problém vznikol pri antikoncepcii a následne hlavne po vysadení aj keď nebola dobrata , doktor mi povedal že je všetko v poriadku na krvnom obraze jedine čo neni dobre je že mám polycysticke vaječníky a zlý hormonálny profil a môj problém by vyriešili hormóny , na koľko už hormóny nechcem brat chcela by som sa spýtať je aj iné riešenie alebo aký máte pohľad na vec vy ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, iba na základe opisu sa u Vás jedná o hormonálny problém, ktorý sa inak, ako hormónmi nedá veľmi riešiť. Nepoznám však žiadne nálezy, ani USG, ani výsledky vyšetrení, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Polycysticke vaječníky

    , Autor: Alla8823

    Dobrý večer, bol mi zistený pravý vaječník polycysticky, mávam silne záchvaty, pichá ma na pravej strane tak že sa nemôžem ani pohnúť, môže tak bolieť ten vaječník? Je na to nejaká liečba? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, vaječníky môžu bolieť, z rôznych príčin, za rôznych okolností. Nepoznám žiadne výsledky vyšetrení, ani bližší nález, ale porozmýšľať by sa mohlo aj o hormonálnej antikoncepcii. Najvhodnejšie je sa pýtať Vášho obvodného gynekológa, ktorý má k dispozícii všetky výsledky vyšetrení a najobjektívnejšie sa Vám vie vyjadriť.

  • Polycysticke vajecniky

    , Autor: D.o.m.i

    Dobry den pan doktor, prosim o radu. Pred dvoma tyzdnami som bola u p. DR. s tazkostami spojenymi zrejme s chrbticou, ale musela som aj ku gyn. Pani donktorka mi povedal, ze mam vsetko ukazkove po gyn stranke. Po dvoch tyzdnoch som sla ku gyn opakovane, kedze som mala mykozu. Pri vykonavani sona povedala p. Doktorka ze naznakom sa mu zda, ze mam polycysticke vajecniky. Je mozne, ze jeden krat mam vsetko ok a druhy krat naznak polycystickych vajecnikov v tak kratkom casovom rozpati? Som zufala, pretoze sa planujeme snazit o dieta, a teraz na to furt myslim. Dakujem pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na základe jedného USG vyšetrenia sa diagnóza polycystických vaječníkov stanoviť nedá. Ak nemáte žiadne ťažkosti, pokojne sa snažte otehotnieť.

  • Polycysticke vajecniky

    , Autor: D.o.m.i

    Dobry den pan doktor. Dnes som bola na preventivnej prehliadke a pan doktor mi povedal zo sona, ze mam polycysticke vajecniky. Som z toho vystresovana. Je to zavazna diagnozna? Co to znamena z pohladu pripadneho otehotnenia? Su nejake rizika? Velmi dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, iba na základe USG nálezu sa nedá konštatovať diagnóza PCO. Vaječníky môžu byť vzhľadu polycystických vaječníkov, neznamená to však automaticky, že máte PCO syndróm. Za predpokladu, že máte pravidelný menštruačný cyklus a nemáte žiadne gynekologické ťažkosti, by som sa zbytočne nestresoval. Pri nejasnostiach sa nebojte pýtať Vášho obvodného gynekológa.

  • Cysta a PCO

    , Autor: Nata123

    Dobrý večer pán doktor, prosím Vás o radu. Mám 27 rokov. 3 roky som pre polycysticke vaječníky užívala HAK, mám aj hepertyreozu, zvýšené ochlpenie v oblastí hornej pery. Nepravidelný MC. V júli/2020 som ju vysadila nakoľko s manželom chceli by sme bábätko. November mi MC prišiel 37 den a hrozna bolesť s tym spojena. Tohto mesiaca mi este neprišla 33. deň a stále nič. Zašla som k svojmu dr. nakoľko mala som bolesti v podbrušku na pravej strane až do oblasti drieku. Pán doktor zistil že mam cystu na pravej strane do 7 cm. Odporúčal ma na operáciu odstránenia tejto cysty. Preto mi dali aj injekciu na vyvolanie MC. Prosím Vás, cysta sa nedá inak zmenšiť, alebo nepraskne sama a nevstrebe sa
    po MC. Ďakujem pekne za radu, prípadne odporúčanie. Pekný večer.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, cysta takejto veľkosti už sama s najväčšou pravdepodobnosťou nepraskne a bude ju treba odstrániť operačne a zhistologizovať. Po menštruácii sa dá ultrazvukovo skontrolovať pretrvávanie cysty. Zmenšiť ani odstrániť sa cysta takýchto rozmerov inak nedá.