Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,435 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Odpoved

    , Autor: inci

    Dakujem velmi pekne za skoru odpoved. Co sa tyka tych parazitov, podla vysledkov som tomu rozumela tak, ze na niektore, vratane mrle, ani v testovani v moznostiach neboli. Som v Luxemburgu a neviem, podla akych kriterii vyberaju. Urcite sa vsak opytam aj na moznost vsi, tak, ako ste povedali. To zacervenanie urcite nie je viditelne normalne, koza je vyhladena bez viditelnych znamok cohokolvek iritujuceho, doktor si vzal tri lampy a svietil mi tam a fakt pridrzal ruku na miestach, ktore ma doslova bolia. Odtien zacervenania je minimalny v porovnani so zdravou posvou, sudim. Vysledok steru z vulvy je pre mna zaujimavy a na to by som sa vas este chcela opytat - okrem lactobacila, ktory sa teda na vulve nachadzat ma (?) a uvadzaju, ze tam nie je, sa na nom v poznamkach uvadza po francuzsky flore totalement substituee, cize nieco ako flora bola uplne nahradena. Pozerala som po nete a toto sa pise zenam, ktorym sa najde nejaka bakteria, ktora ostatnemu dominuje. Ja ale v naleze nic okrem tohto upozornenia nemam. Chapem tomu dobre, ze to ale nie je pozitivne, vsak? Ze mam znicene to vonkajsie prostredie, vsak? Ak budem uzivat lokalne probiotika a oni kvazi vytecu aj von, vedia upravit a pomoct narusenej flore tam? Probioticku masticku tu nezozeniem a neviem, ci aj nejaku vyrabaju a jogurt nanasat velmi nechcem. Dakujem za tip odobratia vzorky horeuvedenym sposobom, skusim este par veci, ktore ste vymenovali a potom sa asi budem musiet odobrat spominanym smerom...

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, u nás probiotické intímne krémy dostať, ako je to v zahraničí, na to Vám odpovedať neviem, ale určite by som to vyskúšal. Vaginálne probiotiká pôsobia v pošve, na oblasť vulvy pošvového vchodu sú vhodnejšie probiotické krémy, ktoré sa aplikujú priamo na miesto zvonka. Lactobacilus sa prirodzene vyskytuje v pošve a logicky aj v oblasti pošvového vchodu, jeho neprítomnosť, ako ste to popísali z francúzskeho výsledku výberu, teoreticky môže spôsobiť dane ťažkosti, preto by som tie probiotické intímne krémy vyskúšal.

Podobné otázky

  • Cytológia

    , Autor: Nikaaaaa

    Dobrý den,
    doobedu som bola na prevencii - ster z krčka. Po vyšetrení som nekrvacala. Ale až večer som mala ružový výtok. Môžem to spájať s tým vyšetrením.
    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, môže to súvisieť s dnešnou realizáciou onkocytologického steru z krčka maternice. Špinenie, či slabé krvácanie v deň realizácie steru, ako aj deň po realizácii steru nie je ničím výnimočným. Odsledujte si to.

  • Cysta na vaječníku

    , Autor: Ani38

    Ďakujem za odpoveď nižšie.... pomýlila som sa, dr.povedal že dermoidná cysta alebo endometrióza. Pomohlo by aj vyšetrenie magnetická rezonancia prosím? Ďakujem pekne

    Dobrý deň, 35 mm útvar nemusí byť za každú cenu operovaný. Možností, o čo sa jedná môže byť viacero. Predpokladám, že Vám bol realizovaný odber krvi na onkomarkery Ca125, HE4, ROMA index, to vie tiež napomôcť k určeniu diagnózy. Samozrejme, nemusí sa u Vás odoberať hneď celý vaječník, záleží naozaj od nálezu a aj od toho, ako veľmi je poškodený vaječník a či je možné odstrániť iba samostatnú cystu s jej výstelkou a zvyšok vaječníka ponechať alebo je zdeštruovaný celý vaječník bez možnosti jeho zachovania a v tom prípade by sa pristúpilo k odstráneniu celého vaječníka a vajíčkovodu na danej postihnutej strane. Na to je však potrebné realizovať okrem USG vyšetrenia diagnostickú laparoskopiu s realizáciou výkonu podľa nálezu. Pojem "diferenciálna cysta" neexistuje, takže neviem, čo mal okrem endometrióznej cysty na mysli. Nevidel som však nález, nepoznám ani okolnosti, ani správanie sa nálezu v čase, ani výsledky potrebných vyšetrení, takže sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa, či vyšetrujúcich lekárov.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, jednoznačnú diagnózu určí aj tak až výsledok histopatologického vyšetrenia. Nevidím veľmi dôvod na realizáciu MRI. Skôr by som sa uberal smerom, akým som Vám už písal. Dovyšetroval by som, pri nejasnom náleze, onkomarkery zamerané na vaječník, ktoré som Vám spomínal a realizoval diagnostickú laparoskopiu s výkonom podľa nálezu. Ak sa jedná o dermoid, je potrebné to odstrániť, dermoidná cysta Vám sama nezmizne a časom môže ešte viac zdeštruovať celý vaječník. Endometriózna cysta, respektíve potvrdená endometrióza, ak nerobí ťažkosti, sa dá liečiť, no nie vyliečiť. Postup sa určuje podľa viacerých okolností, nálezov, aj s ohľadom na Vaše plány. Keďže však nepoznám žiadne bližšie informácie, nepoznám ani ďalšie okolnosti, vek, či ste rodili, či ešte plánujete rodiť, nevidel som ani nález, rovnako tak nepoznám ani výsledok vyšetrení, takže sa Vám neviem takto bližšie objektívne vyjadriť.

  • Baktérie v pošve črevné

    , Autor: Otilia

    Dobrý deň som tehotná 37 týždeň robili mi ster z pošvy výsledky boli že mám baktérie v pošve črevné môže to ohroziť bábätko ? ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie, tehotenstvo to v tomto týždni tehotenstvo neohrozí, keďže ste už prakticky v termíne, predpokladám, že Vám vyšli E.coli, či enterococcus faecalis. Je vhodné ich preliečiť, napríklad Macmirorom.

  • Ovulacne krvacanie

    , Autor: Hudakova

    Dobry den, potrebovala by som poradit na 12 den som mala folikul 29mm na prasknutie ale robia sa mi aj cysty vodnate , na 14 den som mala v noci velmi silne krce v spodnej casti ale ta bolest bola cez celu panvu pri otacani a teraz po 18 dnoch som zacala mat krvavy vytok , snazime sa o babätko len je to neuspešne , viete mi poradit nieco ? Moze to byt uhniezdnenie alebo vyziadat si vysetrenie? Pride mi normalna menstruacia ako ju ocakavam ? Vopred dakujem pekne za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin špinenia môže byť viacero. Za predpokladu nechráneného pohlavného styku sa tehotenstvo vylúčiť nedá. Tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Takto, bez videnia nálezu, poznania výsledkov, či informácií sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Samozrejme, v prípade pretrvávania ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Letecky v 30 týždni

    , Autor: Karin00

    Ďakujem za odpoveď. Je tam podľa vás riziko predčasného pôrodu? Prípadne je možnosť, ako by sa to prejavovalo? Alebo na záklde čoho by mihlo vzniknúť?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, štandardne majú letecké spoločnosti “problém” s tehotenými najmä po 36. týždni tehotenstva. Ako som už písal, najvhodnejšie je cestovať v II. trimestri, teda do nejakého 26. týždňa tehotenstva. Vo všeobecnosti by v 30. týždni tehotenstva nemal byť problém. Keďže však nepoznám detaily, ani okolnosti Vášho stavu, priebehu tehotenstva, neviem sa Vám takto objektívne vyjadriť. Najvhodnejšie je sa pýtať Vášho obvodného gynekológa, ktorý má k dispozícii všetky informácie, nálezy a najobjektívnejšie sa Vám bude vedieť vyjadriť.