Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,290 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Hneda menstrucia

    , Autor: karen

    Dobry den, mam casto zapal mocovych ciest Klebsiellou pneumonie, ktoru mam pritomnu v posve a z toho to prenika do mocu. Bola som preliecena po viacerych ATB aj meropenem do zily v nemocnici 2 krat maj 2018 a jul 2018, lebo zasiahla moc.mechur. Nasli mi ueroplazmu urealliticum a v tejto chvili beriem doxycyklin 200 mg uz 7 den. V nemocnici mi nasli aj trochu volnej tekutiny v Douglase a kvoli aj castym zapalom moč.ciest mal jeden gynekolog podozrenie na endometriozu. Onkomarker CA125 mam 20,7 v norme je do 35 a sono mam bez cyst myomov a polipov. A teraz mi namiesto klasickeho" cerveneho" menzesu prisiel v case menzes, kde mam uz par dni len hnedy vytok. Taky tmavso hnedy a normalny " krvavy"menzes sa mi nerozbieha. Ziadne bolesti a krce nemam. Mam ist k lekarovi? Lebo moj obvodny gynekolog kvoli planovanemu tehotenstvu mi nechce dat laparoskopiu. Ze mame " skusit sami". Moze byt takyto menzes priznakom endometriozy? Lebo klasicke prejavy ako bolesti pri menzes a styku a v panve nemam.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, endometrióza sa u každej ženy prejavuje inak, u niektorých žien má charakteristické príznaky, u niektorých nie sú klasické príznaky prítomné a u niektorých žien nemá žiadne klinické prejavy, a je náhodným nálezom pri operačných výkonoch. Voľná tekutina v Douglase sama o sebe ešte nemusí nič znamenať, ale v spojitosti s hnedým výtokom sa o endometriózu môže jednať. Čo sa týka spomínaných baktérií, ste adekvátne preliečovaná, pri častých uroinfekciách by bola vhodná návšteva a konzultácia aj urológa. Pre jednoznačné diagnostikovanie endometriózy je diagnostická laparoskopia indikovaná, za predpokladu, že spomínané infekcie budú preliečené. Najlepšou liečbou endometriózy je tehotenstvo aj kvôli tomu Váš obvodný gynekológ postupuje takýmto spôsobom. Pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo pretrvávaní ťažkostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.