Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,259 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • bolesti brucha

    , Autor: veronika4

    Dobrý deň pani doktorka,

    skoro pred každým menzesom, mávam krče v bruchu a presedím dve hodiny na toalete. Býva to tak max. 7 dní pred. Viete mi poradiť, či to môže súvisieť s cyklom a ako tento problém odstrániť? ďakujem

    Veronika

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    dobrý deň,
    jedná sa o predmenštruačný syndróm, bolesti, plynatosťž, napátie, tenzia a pod....
    prípadne si prečítajte rôzne možnosti liečby, či už preferujete najprv bylinné čaje, extrakty..
    alebo skôr medikamentóznu liečbu
    s pozdravom .

Podobné otázky

  • Vyšetrenie

    , Autor: Janush

    Dobrý deň. Prosím o radu. Pred štyrmi mesiacmi som bola na laparoskopickej operácii apendixu, pri ktorej mi zistili aj zápal vaječníka a vajcovodu a spravili aj jeho prefuk. Pred pár dňami som bola na USG vyšetrení cez brucho (doktorka ma nechcela vyšetriť zospodu) a vraj aby dobre videla, sonovala mi oboma rukami veľkou silou, hlavne na vaječníky a maternicu, akoby sa mi do nich chcela zavŕtať. Úprimne, také bolestivé sono som ešte nezažila. Odvtedy sa mi bolesti brucha zhoršili. Mohla mi takýmto vyšetrením niečo spôsobiť? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, keďže som nebol pri USG vyšetrení a nepoznám ani nález, bližšie okolnosti a informácie, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť. Nie je v mojej kompetencii hodnotiť spomínané vyšetrenie. Maternica, vaječníky a celá oblasť malej panvy sa najlepšie pozerajú cez pošvu vaginálnou sondou. Prečo bolo realizované vyšetrenie cez brušnú stenu Vám povedať neviem. Takto sa Vám naozaj neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to.

  • Bolesti

    , Autor: Jana_21

    Dobry den.

    Viac ako rok mam intemitentné bolesti brucha. Začnú vzdy pri lopate bedrovej kosti na pravej strane a postupne prechádzajú nadol do slabiny a potom sa presunu do celeho podbruska. Po tejto bolesti mam nezvyčajný výtok hustý lepkavý (ako sopel) zltohnedy. V trvaní max 1 den. Nie veľkého množstva. Následne dostanem zapal mocovej rúry. Toto sa opakuje stale dokola. Problem nastáva cyklicky. Okolo 9. dna cyklu. Močový zapal sa mi vzdy zhorší cez ovuláciu lebo menzes.
    Chodim od gynekologa k urologovi. Sono mam v norme. Z výterov mi vychádza dokola E coli, enterobakter alebo klebsiela v moci aj vaginalne.
    Chlamýdie a ostane negat.bez zvýšenej teploty.
    Menzes mam pravidelný. Pohlavný styk nebolestivý, manžel mal vyšetrený ejakulat, je negativny. Zmenila som stravu, davam si vaginalne aj perorálne probiotiká, dodržiavam hygienické opatrenia ale problemy sú stále a postupne sa doba medzi nimi skracuje.
    Využívala som viaceré p.o. ATB od urológa aj po + vaginalne od gynekologa. Neviem uz co mám robit. Krvné výsledky mám v norme. Postmikčné reziduum nemám. K lekárovi ma vzdy dozenie hlavne dysuria ale vzhladom na cyklickost tazkostí a divný výtok pred nimi mam pocit, ze príčina je gynekologická a urologické ťažkosti sú len dôsledok.
    Mám ešte nejaké diagnostické možnosti?

    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa opisu Vám z výterov vychádzajú baktérie, ktoré sa bežne nachádzajú v čreve, takže je možné, že infekcia v pošve je spôsobená zanesením z konečníka. Nepoznám žiadne bližšie informácie, ani okolnosti, ale s podobným problémom som sa stretol u pacientiek, ktoré praktizovali análny styk, nosili tangá alebo používali toaletný papier pri toalete nesprávnym smerom, teda zozadu dopredu. Doplnil by som tiež imunologické vyšetrenie. Vaginálne probiotiká môžete užívať aj dlhodobo. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Menštruácia

    , Autor: Neznáme meno

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať.
    Mala som nechránený styk. Pred pár týždňami som prišla o panenstvo. A včera som mala tiež nechránený styk. Priateľ sa spravil mimo zakaždým. A mešká mi menzes mám bolesti brucha, mám rôzne chute, mám tmavý už aj moc aj výtok ako aj inokedy. Ale tento mesiac mi mešká . Vždy som dostala menzes na začiatku alebo v strede mesiaca. Ale po vecine na začiatku a nedostala som ešte.
    Začala ma bolieť chrbtica. Je mi nepríjemné, ťažko od žalúdka na pár minút a potom to prejde. Točí sa mi hlava bolesti hlavy mávam. Mam nepríjemnú bolesť bradaviek. A predtým som nemávala žiadnu bolesť, iba bolesť brucha.
    Môžem byť tehotná ?
    Za odpoveď vopred
    ĎAKUJEM.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu nechráneného pohlavného styku sa tehotenstvo vylúčiť nedá. Tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Cysta

    , Autor: Mimi82

    Dobrý deň, som 3 týždne po operacii slepeho creva a tiež som mala punkciu cysty na pravom vaječníku. Stále mám bolesti v pravom boku, asi týždeň mi už bolo dobre, teraz mam však prvýkrát menstruacia po operacii a rezave bolesti začali znova, plus bolesti brucha ako pri prechladnutí...je to normálne? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin bolestí môže byť viacero. Ste ešte v období rekonvalescencie. Menštruácia môže spôsobovať, že okolie maternice je ešte citlivé v dôsledku pooperačného terénu. Nepoznám však bližšie okolnosti operačného výkonu, ani jeho rozsah, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí bude vhodné realizovať gynekologické vyšetrenie, eventuálne aj kontrolné chirurgické vyšetrenie.

  • Špinenie

    , Autor: LillyD

    Dobrý deň.
    3.1.mi bol robený zákrok po MÁ (zistené v 10tt, od 9tt prestalo babo rásť). 28.1.som mala menzes trval 5dni, hneď po ňom sme mali s partnerom pohlavný styk (prvý deň v deň skončenia menzesu ešte s kondómom, potom už bez a nedávame si pozor). Dnes po pohlavnom styku som trochu krvacala ale len pri utreti bolo na papieri trochu svetloruzovej krvi. Chodim často cikat ale to chodim stále aj počas tehotenstva aj po zakroku. Ovulaciu by som mala mať zajtra podľa kalendára. Chcem sa spýtať čo to môže byť? Bojím sa, aby som nemala zápal aj keď príznaky ako teplota, bolesti brucha vôbec nemám. Mavam trochu výtok (mavala som aj pred tým bežne len teraz sa mi zdá iný ale možno som už paranoidna) a pri sexe v určitých polohách ma trochu picha v podbrušku ale nie je to nič extra. Ku gynekológičke idem na preventívnu prehliadku budúci týždeň len som z toho taká nervózna, aby to nebolo niečo vážne preto sa Vás pýtam (dovolať sa svojej doktorke je umenie).
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin špinenia môže byť viacero. Po zákroku je vhodnejšie počkať aspoň tri mesiace, počas ktorých sa maternica stiahne a dostane spat do “klasického” režimu. Za predpokladu nechráneného pohlavného styku sa tehotenstvo vylúčiť nedá, so snažením by som však este niekoľko mesiacov počkal. Užívať môžete kyselinu listovú v dávke 400ug denne. Odsledujte si to. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.