Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,100 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • poradit

    , Autor: wewe333

    Dobrý deň chcela by som sa opýtať mávam 28 dňový cyklus teraz som mala 30 dňový ... 2.januara mi došla menstruacia trvala 5 dni a dňa 11.januara som mala na večer krvavo ružový výtok...na ovulaciu sa mi to zdá pri skoro a nikdy sim pri ovulacii nekrvacala minulý mesiac po ovulacii mi krcok ostal hore až do menstruacie co to môže byt ?Bolievaju ma žily na prsiach a dnes som mala bolesti v podbrusku pichanie v právom vajecniku . Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak máte bolesti a krvácanie mimo cyklu, je na mieste určite gynekologické vyšetrenie
    treba tiež vylúčiť tehotenstvo , skontrolovať ultrazvukový nález a podobne
    s pozdravom

Podobné otázky

  • Núdzová tabletka

    , Autor: Mad1111

    Dobrý deň, pan doktor ja som včera písala ohľadom HCG testov. No dnes ma zaskočila jedna moja známa ohľadom otázky na Escapelle. Sama som ju užila v minulom roku raz. No chcela by som sa spýtať za nu aby som jej mohla poradiť. Tento mesiac sa jej s priateľom stalo ze 2x im praskla ochrana a raz ostala v nej. Čiže dokopy ju užila 3x v tomto marcovom mesiaci a s rozostupom dvoch týždňov. Čiže poslednu užila 14.03. Teraz sa im vraj včera prihodila nehoda pri “pettingu”. Je vhodne aby ju užila znovu ? Vraj ma strach nakoľko je mladá ze by mohla ostať tehotná. Vraj v takejto podobnej poradni jej gynekológ odpísal ze tato tableta aj ked by sa nemala ale môže sa užiť s rozostupom 7 dni od posledného uzitia. No ja by som radšej bola rady za radu priamo od vás nakoľko vždy ste mi poradili správne v akejkoľvek oblasti. Ak by si ju náhodou dala môže mat nejake zdravotne ťažkosti ? Alebo teda by sa rozhodil len ten menštruačný cyklus ? Ďakujem pekne za prečítanie a za radu

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, známej odporúčam riešiť hormonálnu antikoncepciu cestou jej obvodného gynekológa, nakoľko časté užívanie núdzovej antikoncepcie nie je veľmi vhodné. K znepravidelneniu menštruačného cyklu u nej dôjde s najväčšou pravdepodobnosťou aj tak, keďže už opakovane užila tabletku núdzovej antikoncepcie. Ak však nedošlo k pohlavnému styku, ale iba k pettingu, nevidím dôvod na užitie ďalšej tabletky núdzovej antikoncepcie.

  • Chronické zapaly močových ciest

    , Autor: Emka2024

    Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o radu. Už rok mam problém s častými zápalmi močových ciest sposobovanych prevažne baktérií z pošvy, častokrát spojené s mykozami. Liečili sme sa spolu aj s partnerom Doxyhexalom, popritom som brala už množstvo iných antibiotík na akútny zápal močových ciest ako napr. Biseptol. Hygiena po pohlavnom styku vždy je (sprcha aj WC). Užívam antikoncepciu. Pravidelne beriem aj rôzne výživové doplnky s d manozou. Brala som aj rôzne vaginálne čapíky. Bola som na rôzne stery u gynekológa a všetko vyzerá viacmenej čisté. Teraz už s partnerom používame aj kondómy, no aj tak sa často zápaly objavia. Niekedy deň po pohlavnom styku, niekedy úplne náhodne, kedy ani pohlavný styk nebol. Neviem už, čo skúsiť. Mohli by ste mi poradiť?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ešte nemáte skúsenosti s vaginálnymi probiotikami, odporúčam si realizovať aspoň desaťdňovú kúru vaginálnymi probiotikami, a to najmä počas užívania antibiotík, po návšteve wellness, vírivky, sauny, či len tak preventívne, aspoň 2 až 3 krát ročne. Iba na základe opisu sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to.

  • Cysta na ľavom vaječníku

    , Autor: Ani38

    Dobrý deň. Prosím Vás, potrebujem poradiť. V decembri 2023 mi bola zistená cysta na ľavom vaječníku. Následne pri CT obličky mi bola táto cysta popísaná takto: V oblasti malej panvy sa v úrovni ľavého ovária zobrazuje hypodenzný oválny útvar cystického charakteru s priemerom 28 mm, v dif. dg. cysta, folikul, vpravo taktiež v oblasti ovária menšie hypodenzné štruktúry do 15 mm, folikuly. Voľná tekutina neprítomná. Záver: Cystické štruktúry na ováriách bilat., viac vľavo, v dif. dg. cysta, event. folikuly. Toto CT brucha mi bolo robené kvôli obličke-kameň. Následne mi na sone gynekológ povedal, že cysta na vaječníku má 3.5cm. Po mesiaci a pol kontrolné sono, cysta o 1cm menšia. Teraz znova kontrolné sono- cysta znova 3.5cm. Zobrali mi krv a Roma index ak som dobre počula sestričku, 11.4%. Mám 38r.menštruáciu mávam pravidelne, ale posledné asi 3-4 mesiace mávam slabšiu ako predtým..a kratšiu. Po týchto krvných výsledkoch mi bolo cez telefón povedané, že o mesiac mám prísť na kontrolu. Gynekolôg povedal, že podľa neho to skôr vyzerá na endometriózu. Prosím Vás o Váš názor a rady.
    Ďakujem veľmi pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, možností môže byť viacero. Folikuly sú bežnou súčasťou vaječníka. Niekedy však nedôjde k prasknutiu dominantného folikulu a vznikne tzv. folikulárna cysta. Tá však može časom aj prasknúť alebo sa vstrebať. Záleží od viacerých okolností, či máte ťažkosti alebo nie a ako sa mení veľkosť popisovaného cystického útvaru. Čo sa týka onkomarkerov, dôležitý je nie len výsledok ROMA indexu, ktorý máte na hranici pozitivity, keďže norma je do 11.3%, ale aj HE4 a Ca125. Keďže som však nevidel nález, ani nepoznám všetky výsledky vyšetrení a informácie, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Cysta

    , Autor: Donuty22

    Dobrý deň, bola mi nájdená cysta na ľavom vaječníku v priemere 57 mm, po magnetickej rezonancii zistili, že sa jedná o hemoragickú ovárialnu cystu. Môj gynekológ sa aj na základe tohto výsledku z MR stále domnieva, že sa jedná o endometrióznu cystu. Mohli na MR zle určiť druh cysty? Môže sa sama ešte vstrebať? Už mám od nálezu 4. cyklus. Po zistení mi bral krv na onkomarkery, výsledok mierne zvýšené potom už krv nebral ani vyšetrenie nerobil iba po 3 mesiacoch kontrola, kde nevedel o akú sa jedná tak som mala ísť na magnetickú rezonanciu. Odporúča chirurgické odstránenie aj vybratie vaječníka. Vedeli by ste mi ešte nejako poradiť? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, záleží od viacerých okolností. Či máte ťažkosti, bolesti a podobne, koľko máte rokov, aké sú výsledky Ca125, ako sa mení nález, či sa cysta zväčšuje, je rovnaká, zmenšuje sa. Ak na MRI potvrdili hemoragickú cystu a nemáte ťažkosti, teoreticky s môže vstrebať, či prasknúť. Niekedy to však trvá aj niekoľko mesiacov. 6 cm cysta však môže pretrvávať aj mesiace. Ak sa jedná o endometrióznu cystu, nezmizne Vám a bude to potrebné riešiť. Keďže som však nevidel nález, USG ani MRI, ani nepoznám žiadne bližšie výsledky vyšetrení, hodnoty onkomarkerov, ani ďalšie okolnosti a nálezy, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť.

  • Lactofeel krém

    , Autor: Ejvn


    Dobrý večer pan doktor, mam doma lactofeel gél na bakteriálnu vaginozu, mozem skusit aj ten? Alebo len ten jednorazový výplach a probiotiká…? Canesten krem som si uz davala a nepomáhal vobec… ale skusim to znova ak treba…
    Pri nasadení polygynaxu mi dr tvrdil ze to bude nejaky streptokok ze to tam mam az cele akoby zelene, na pohotovosti mi pani dr vravela ze je to candidoza a z vyteru nakoniec ecoli… tak neviem…
    Dakujem
    ((Dobrý deň, potrebovala by som poradiť… 4/23 mirena, 12/23 svrbenie pálenie výtok, - samoliecba canesten Čapík+masť, neskor 3 tablety clotrimazol………predchádzajúca otazka)))

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, môžete vyskúšať aj Lactofeel gél. Tak ja sa Vám viem vyjadriť iba na základe opisu výsledku kultivácie. K nálezu sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Ak Vám nepomáhala aplikácia voľnopredajného Canesten krému, môže Vám predpísať Váš obvodný gynekológ Macmiror krém, ktorý si môžete natierať zvonku. Takto sa Vám však naozaj neviem bližšie objektívne vyjadriť.