Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,706 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • bolesti

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobrý deň, mám 17 rokov a v poseldnej dobe mam problemi s menštuaciou. Často mi meškáva aj niekoko týždnov.
    Teraz mi zatial mešká druhy den ale trápi ma to že pri pohlavnom styku mam bolesti už len ked vchadza alebo ked sa to rozbehne. Býva to v poslednej dobe dosť často .. prosim o radu .. može to byť sposobene aj mimomaternicovým tehotenstvom ? robila som si tehotensky (1) ale bol negativny .. mavam často aj cysty prosim o radu dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    bolo by vhodné aby ste navštívila gynekológa na komplexnú kontrolu, hlavne UZV vaječníkov, ak teda máte cysty, tie samoztné vám môžu robiť ťažkosti s menses,
    je na zváženie či by vám lekár nedoporučil nejakú liečbu
    s pozdravom

Podobné otázky

  • Nechodí menzes

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobré ráno. Aká je doba po podaní agolutinu kedy musí menzes prísť? Tehotenská testy mám negatívne, štyri dni som mala kŕče v podbrušku a ťahalo mi kríže a tieto dva dni už nemám žiadne bolesti no ani menzes nechodí? Mám kontaktovať gynekologicku? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, štandardne sa po podaní Agolutinu menštruácia spustí do 14 dní. Ak k menštruácii nedôjde, dá sa podanie Agolutinu zopakovať. Keďže však nepoznám žiadne bližšie informácie, Váš vek, výsledky vyšetrení, nálezy a okolnosti, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa, ktorého navštívte v prípade ťažkostí, ako aj nejasností.

  • Bolesti v podbrušku

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer, pán doktor. Chcela by som sa Vás opýtať. Mám rozhádzany cyklus, už piaty mesiac po sebe užívam antibiotiká prekonala som tento mesiac čierny kašeľ. Na 44 deň cyklu som šla ku gynekologicke. Spravila mi sono a povedala že mi praskla cysta a to mi spôsobovala bolesti podobne PMS, predpísala mi antikoncepciu na zpravidelnenie cyklu a pichla agolutin. Od vtedy mám neskutočné tlaky v podbrušku a ťahá mi kríže, bolesť je presne taká akú mávam vždy v moment keď sa mi menzes spustí, no stále nič. Bolesti sa opakujú cca každých 10 minút a nič. Myslíte že sa nemôže jednať o tehotenstvo? Videla by to na Tom sone podľa sliznice? Styk mám vždy len chránený prezervatívom ale už si to neviem vysvetliť a neviem či má význam kupovať test. Kedy sa zvykne dostaviť menzes po vyvolavacke? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak Vám bol podaný Agolutin, opisované bolesti môžu byť spôsobené blížiacou sa menštruáciou. Za predpokladu chráneného pohlavného styku tehotenstvo nepredpokladám. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Cytologia a chlamydia trachomatis

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den oan doktor, opakovane posledny rok mam stale zapaly, problemy so spinenim pred ms a tiez bolesti po styku, diskomfort … stale streptokoky z vyterov, vzdy preliecene a znova …. Avsak na poslednej kontroly mi lekar vzal aj stery na chlamydie ureoplazmy atd a cytologiu lbc, zo steru mi vyšla pozitivne chlamydia trachomatis, tak mi bol nasadeny sumamed. Problem je, ze teraz dosiel aj vysledok cytologie a je tam napisane atypicke žlazove bunky, dopytovala som sa na to aj danej lekarky, ze ake to su, co sa tyka zavaznosti, bolo mi povedane ze nie rakovinove, treba urobit o pol roka ster. Moje otazky zneju: je mozne ze taketo atypicke zlazove bunky su sposobene prave dlhodobymi streptokokmi a chlamydiami? Mohli taky vysledok sposobit? Dalsia otazka: 7 rokov dozadu som mala ca krcka maternice, konkretne rohovatejuci epidermoidny karcinom 1a1c rieseny konizaciami pre fertilitu, odvtedy kontroly ok, je vzhladom na moju anamnezu postup opakovaneho steru pri aktualnej cytologii dostatocny? Nemalo by sa vzhladom na moju anamnezu postupovat radikalnejsie? Ďakujem, mam z toho obavy, po mojich skusenostiach ;)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pojem atypické žľazové (glandulárne) bunky sú pomerne široký pojem. Na základe opisu neviem, či sa u Vás jedná o ASCUS, ASC-H, LSIL alebo HSIL. Spôsobené bunkové zmeny sú najčastejšie spôsobené HPV vírusom, ale môžu byť spôsobené aj opakovanými a častými zápalmi pošvy a krčka maternice. Ak ste mali navyše potvrdenú aj chlamýdiovú infekciu, veľký podiel na to môže mať aj to. Určite je potrebné doplniť HPV typizáciu, ktorá sa dá dohlásiť z LBC onkocytologického steru, ktorý Vám bol realizovaný. Aj keď chápem Vaše obavy, naozaj nepoznám žiadne konkrétnejšie výsledky vyšetrení a nálezy, informácie a okolnosti, takže sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri niektorých nálezoch (ASCUS, ASC-H, LSIL) je potrebná onkocytologická kontrola o 4 - 6 mesiacov, pri náleze HSIL, aj vzhľadom k anamnéze, je určite potrebné realizovať kolposkopické vyšetrenie, eventuálne priamo plánovať konizáciu. Určite sa v prípade nejasností nebojte pýtať Vášho obvodného gynekológa, ktorý pozná všetky výsledky vyšetrení, nálezy, informácie a okolnosti a najobjektívnejšie sa Vám bude vedieť vyjadriť.

  • Mykóza a krvácanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Chcem sa prosím opýtať, mám už dlhodobo neliečenú ureaplazmu lebo doktor mi dal asi 4 antibiotiká po sebe a ani jedny neboli na daný problém, čiže komplikácie mi pretrvávajú, tým padom aj obmedzujem pohlavný styk s priateľom, no po dlhšej dobe sme ho mali možno 5 dní dozadu, hneď druhý deň po styku som dostala mykozu ale dosť silnú, dala som si clotrimazol 3 tabletové balenie tú 200vku, a hneď za tým pokračujem už druhý deň s klasickým klotrimazolom 100vkou až kým mi mykoza úplne nezmizne.. mám zavedený aj Nuvaring a menzes mám mať až o 2 týždne takže sa dostávam k hlavnému problému prečo som teraz začala krvácať, nemusím sa báť? Z čoho to môže byť? Teraz neviem či z tej mykózy alebo z toho clotrimazolu či môžem si ho takto po sebe dávať jedno silnejšie a druhé slabšie balenie alebo je to z tej urei? Všimla som si to až teraz keď som šla na wc že mi ide krv aj keď dni nemám, budem rada ak mi budete vedieť poradiť… a pripadne ešte otázka ak pôjdem znova za tým doktorom tak čo mu mám povedať? Aké lieky mi ma predpísať na tu ureu aby mi to konečne odislo? Mala som už niekoľkonásobné balenie rôznych antibiotík a žiadne neboli na to určené, trápi ma to lebo už to mám fakt dlho aj s priateľom spávam a vôbec mi to neni prijemne aké mám bolesti pri tom.. a aj zápaly močových ciest.. teda neviem či to nejak súvisí s tou ureou ale je to stále to iste dookola + teraz to krvácanie večer a netusim z čoho.. ďakujem za radu..

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin špinenia môže byť viacero. Bude vhodné pouvažovať o dočasnom prerušení aplikácie vaginálneho antikoncepčného krúžku a preliečenia vaginálnej infekcie. Ak ste pozitívna na ureaplazmu a máte aj ťažkosti, bude potrebné preliečiť aj Vás aj Vášho priateľa Doxyhexalom. Počas celej doby liečby sa odporúča pohlavná abstinencia. Následne po preliečení môžete pokračovať v aplikácii vaginálneho antikoncepčného krúžku. Je však vhodné sa poradiť a skonzultovať to s Vašim obvodným gynekológom, ktorý pozná všetky výsledky vyšetrení, nálezy, informácie, či okolnosti a najobjektívnejšie sa Vám bude vedieť vyjadriť.

  • Bolesti v podbrusku a nepravidelný cyklus

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    Som 20 deň cyklu a na 14ty a 18ty deň som mala pohlavný styk. Lenže už druhý deň ma dosť pichá v podbrušku a strieľa to do krížov. Neviem či to s tým môže súvisieť. Zároveň užívam gynex a dikirogen na podporu plodnosti keďže mávam dosť nepravidelnú menstruaciu. Mám 19 rokov a 50kg. Posledný cyklus som mala 99 dňový a deň pred spustením mi brali hormonálny obraz kde vyšiel nízky estradiol 82,4 a vyšší prolaktín 82.75. Okrem toho mám trombofilne mutácie, syndróm lepivých doštičiek a PCOS. A od menštruácie mi je stále zle, ako keby to stále pretrvávalo. Čo by ste mi poradili? Čím to môže byt? Mám to riešiť nejak urgentne alebo počkať? Poprípade môže to byt aj ovulaciu alebo?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin pobolievania podbruška môže byť viacero. Podľa opisu hormónov máte hyperprolaktinémiu, teda nadmerné množstvo prolaktínu a hypoestrogenizmus, teda veľmi málo estrogénov. Iba na základe týchto dvoch hodnôt je však ťažké sa komplexnejšie vyjadriť. Hyperprolaktinémia môže spôsobovať neplodnosť, poruchy menštruačného cyklu, ale aj problémy s otehotnením. Príčin hyperprolaktinémie môže byť viacero. Medzi časté príčiny hyperprolaktinémie patrí nádor hypofýzy (prolaktinóm), ktorý prispieva k nadmernej produkcii prolaktínu, zároveň je potlačená produkcia pohlavných hormónov (estrogénov u žien). Existujú však aj iné príčiny ochorenia, vplyv majú niektoré liečivá - napríklad hormonálne lieky, lieky na znižovanie krvného tlaku alebo niektoré antidepresíva a antipsychotiká a poruchy štítnej žľazy, obličiek, či pečene. Dočasné zvýšenie hladiny prolaktínu sa môže objaviť aj v dôsledku stresu, prehriatia organizmu alebo hladovania. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, všetky výsledky vyšetrení, nálezy a okolnosti, tskže sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.