Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,240 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Svrbenie a výtok

    , Autor: simona11

    Dobrý deň prajem.
    Mám 32 rokov, za sebou dva porody s rozdielom takmer 10 rokov. Starší syn má 12 a mladší 3 roky. V lete sa mi prvýkrát objavila nejaká infekcia. Strašne ma všetko zo spodu pálilo a svrbelo, po dvoch dňoch sa pridal aj biely hrudkovitý výtok. Moj lekár mal práve dovolenku, tak mi po telefone odporučil kúpiť si Canesten kombi a použiť ho podľa návodu, aj tabletku aj mast. Chvalabohu to zabralo a po niekoľkých dňoch bolo po infekcii. Bohužiaľ odvtedy sa mi to viackrát zopakovalo. Vždy, keď začnem pociťovať svrbenie, začnem užívať canesten masť a zatiaľ vždy zabrala. Naposledy som to mala súčasne s menštruáciou a bolo to poriadne nepríjemné. Ako by som sa toho mohla zbaviť už navždy ? Neberiem žiadne lieky, už 5 rokov nefajčím, alkohol len občas večer pohár červeného vína, sladké jem len počas menštruácie. Je potrebné nejaké preliečenie antibiotikami alebo nejaké kúpele ? Čo mám urobiť, aby sa mi to už nevrátilo ? Rozmýšľame ešte o jednom bábatku, možno tak o rok o dva, mohlo by to byt v tehotenstve nebezpečné ? prosím pomožte mi.
    Ďakujem. S pozdravom Simona.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    ak sa vám infekcia opakovane vracia aj po preliečení bolo by vhodné v čase problémov navštíviť lekára aby odobral kultivácie z pošve a zistil tak pôvodcu vašich problémov. Môže ísť o viacerých patogénov, ktorí spôsobia narušenie bežnej flóry v pošve, čo spôsobí premnoženie "zlých" baktérií a prejavenie sa problémov. Prípade pošlite partnera na urologické vyšetrenie. V tehotenstve je nutné každú infekciu preliečiť.

Podobné otázky

  • Krvavé okrúhle trhlinky

    , Autor: aaudreyy

    Dobrý deň, pred par dnami som bola u gynekologa z dovodu bolestí v intimnej oblasti. Priznaky - opuch pyskov, trhliny okruhleho tvaru na pyskoch z vnutornej strany a okolo klitorisu a nad nim, palenie, svrbenie, vytoky meniace farbu ( raz biele raz zltozelene), cervena posva a cele jej okolie. Pan doktor mi predpisal Macmiror tablety a krem, no okrem opuchu sa nic nezlepsilo :( po 4 dnoch sa Mi robia stale nove a nice praskliny co je velmi bolestive no najma pri močeni :( …uz som zufala … beriem aj probiotika. Je to naozaj len kvasinkova infekcia? Mala som ju parkrat aj v minulosti no vacsinou to bolo len svrbenie a vytok nikdy nie tie bolestive rany. Prosim o radu dakujem krasne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, bez videnia nálezu je ťažké sa takto bližšie objektívne vyjadriť. Príčin ťažkostí môže byť viacero. Trhliny vo vaginálnej oblasti sú najčastejšie dôsledkom mechanického poškodenia sliznice, ktorá nie je dostatočne zvlhčená, prípadne ako alergická reakcia na zmenu pracieho prášku, či intímnej kozmetiky. Je potrebné realizovať, okrem iného, aj kultivačné vyšetrenia. Nevylučujem, že sa môže sa jednať aj o kvasinkovú infekciu. Skúste si po doužívaní 6 - 8 globúl Macmiroru realizovať aj kúru vaginálnymi probiotikami aspoň po dobu 10 - 12 dní. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí bude potrebné navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý určí ďalší postup.

  • Lomexin

    , Autor: ladvinka

    Dobrý večer pán doktor.Prosim vás, mam strašne svrbenie a výtok,a menzes mi mešká tri dni. Môžem si dat lomexin tabletu ? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak nemáte alergiu na daný preparát, môžete si aplikovať túto jednorázovú tabletku. Odsledujte si to. Skúsiť si môžete ešte pred aplikáciou Lomexinu realizovať vaginálny výplach Cloginom alebo Rosalginom. Pri pretrvávaní ťažkostí bude potrebné navštíviť Vášho obvodného gynekológa.

  • Svrbenie a výtoky

    , Autor: Veroni_ka

    Dobrý deň chcela by som sa spýtať uz dlhší čas mam problém so svrbenim od spodu Lekár mi predpisoval rôzne lieky antibiotika zinnat vaginalne capiky a nič nepomáhalo tak mi spravil stery na chlamýdie mykoplazmy.vysiel mi pozitívny ster na mykoplazmy tie som si už preliecila ,ale stále pociťujem svrbenie mam odskúšané macmiror polygynax lomexin krem fungolon jenamazol a rôzne lieky je ešte Prosím Vas niečo čo by mi pomohlo lebo je to už neznestitelne a nedá sa s tým fungovať teraz uzivam capiky bedatine ale jednu som si zaviedla večer a začalo to mierne páliť ma to tak palit koli tomu ze obsahuje jód aa lieči sa to alebo je to nejaká reakcia ?Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nevylučujem, že máte reakciu na jód. Vplyvom opakovane užívaných antibiotík mohlo u Vás dôjsť ku vzniku bakteriálnej vaginózy porušením pH pošvového prostredia a zmenou vaginálnej mikroflóry. Skúste si dlhodobo aplikovať vaginálne probiotiká, najlepšie večer pred spaním.

  • Gynekologicke problemy pretrvavaju

    , Autor: Becky

    Dobry den. Uz som vam pisala viac krat ale uz som naozaj zufala. Moje problemy zacali pred vyse rokom, mala som vytok, svrbenie a bolesti v podbrusi. Lekar mi diagnostikoval cystu na vajecniku a sactosalpinx a odporucil operaciu. Snazila som sa tejto operacii vyhnut ale cca po roku som sa ohodlala ju absolvovat lebo bolesti, vytoky, svrbenie boli na dennom poriadku. Viac krat mi moj gynekolog robil aj ster z posvy, kde mi stale vysla nejaka bakteria. Raz to bol stafylokok, potom streptokok. Predpisal mi nejake globule, na chvilku zabralo a po menstruacii znova to iste. Skusala som vsetko aj volnopredajne lieky na baze kyseliny mliecnej a laktobacilov ale vsetko zabralo len na chvilku a len ciastocne. Do operacir som vkladala velke nadeje ze konecne pomiznu vsetky tieto problemy. Po operacii som brala 10 dni atb, do vtedy bolo vsetko v poriadku. Ako nahle som ich vysadila zacalo opat svrbenie a vytok. Po prvej menstruacii sa dokonca pridali dost velke bolesti. Bola som aj u gynekologa, na sone vyzeralo byt vsetko v poriadku, ster ani krv mi nebrala lebo som uz prisla pozde a nestihli by ju poslat do labaku. Predpisal mi clotrimazol, lokalne aj tablety ale nepomohlo to.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, skúsiť si môžete realizovať vaginálne výplachy Cloginom alebo Rosalginom. Ak sa ťažkosti vracajú späť po menštruácii, problem je s poštovou mikroflórou. Vaginálne probiotiká treba užívať dlhodobejšie, skúsiť môžete aj enzymoterapiu Wobenzymom. Rovnako tak skúste upraviť jedálny lístok. Čo sa týka výteru, je vhodné ho realizovať ihneď pri ťažkostiach. Niektoré baktérie sa v pošve vyskytujú normálne, ale ich premnožením dôjde k vaginálnemu dysbalancu a vzniku infekcie. Ak bol u Vás dlhodobejšie prítomný sactosalpinx, je možné, že je u Vás prítomná vnútri maternice infekcia, ktorá sa počas a po menštruácii dostane do pošvy a môže pri porušenej vaginalnej mikroflóre spôsobiť infekciu.

  • Predoperacne vysetrenie

    , Autor: Becky

    Dobrý deň. Asi pred rokom som začala mať veľké bolesti v podbrušku, výtok a svrbenie. Išla som za lekárom ktorý mi zistil zrasty po operáciách a viackomorovú cystu. Robil mi aj ster, viac krát ale všetko bolo v poriadku. Takže na to svrbenie som si kupovala idelyn a podobné prípravky ale nikdy to úplne nezmizlo a ani výtok. Na cystu mi odporučil operáciu na ktorej som však nebola lebo som ochorela. Mala som už však všetky predoperačné vyšetrenia. Teraz ma však napadlo či by som nemohla mať chlamýdie? Keď sa mi neustále vracia to svrbenie a výtok. Robia sa v rámci predoperačnej prípravy testy na chlamýdie? Alebo mám radšej skúsiť domáci test? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, test na chlamýdie sa robí vrámci výteru z pošvy cestou obvodného gynekológa. S predoperačnými vyšetreniami nesúvisí. Pri pretrvávaní ťažkosti odporúčam návštevu obvodného gynekológa, ktorý Vám po konzultácii vie daný test realizovať.