Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,106 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Zlaty stafylokok

    , Autor: beruska1271

    Dobry den, som priblizne v 6tt a dnes mi lekar povedal, ze mi pri kultivacii v posve vysiel zlaty stafylokok...nevie ma liecit lebo do konca 3. mesiaca sa nic neodporuca ale zaroven sa boja aby infekcia neposkodila plod a nesposobila potrat...dal mi vaginalne cipky betadine na kazdy druhy den na noc...priznaky nemam nijake...mam bolesti v podbrusku ale myslim si, ze to su skor z tehotenstva...viete mi poradit co s tym teraz? je to nebezpecne? dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    u niektorých žien je zlatý stafylokok bežnou súčasťou flóry, nespôsobuje žiadne ťažkosti, rovnako ako u niekoho kolonizuje hrdlo alebo nosnú sliznicu. V tehotenstve je to veľmi diskutabilné, ale odporučila by som rovnaký postup ako váš lekár. Postupujte podľa jeho odporúčaní. Preliečenie by sa odporučovalo len ak by ste mali ťažkosti v podobe výtoku, resp. svrbenia a pálenia v oblasti pošvy.

Podobné otázky

  • Sreptococcus aureus mrsa pri kultivácií z pošvy

    , Autor: Andrea_001

    Dobrý deň pán doktor,
    pri kultivácií z pošvy mi bol zistený streptococus aureus mrsa. Je rezistentný a nezaberajú naňho antibiotiká.

    Som tehotná a som v 29 + 5 tt. Chcem sa opýtať, či zlatý stafylokok nebude mať nejaký vplyv na plod a potom aj po narodení bábätka, či tam nenastanú nejaké komplikácie. Mám teraz dosť veľké obavy a strach. Nechápem, odkiaľ som ho mohla získať. V nemocnici som nebola nikdy hospitalizovaná. Dá sa to vôbec nejako liečiť, keď antibiotiká naňho nezaberajú?

    Ďakujem za vašu odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, MRSA by nemal byť pre nekomplikované tehotenstvo nebezpečený. Infekcie MRSA sa delia na získané v nemocnici (HA-MRSA) a získané v komunite (CA-MRSA), keďže v populácii sa vyskytuje pomerne hojne. Do pošvy sa Vám MRSA dostal najpravdepodobnejšie zanesením. Nemuseli ste ležať v nemocnici. Stačí, že ste boli na verejnom WC, zdieľate uteráky alebo holiace strojčeky s inými ľuďmi, ... Tento typ infekcie MRSA môže vzniknúť aj vinou nedostatočnej hygieny, ako je časté alebo nesprávne ručné pranie. Skúsiť môžete preparáty s koloidným striebrom. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Zlatý stafylokok

    , Autor: Lenka1111

    Dobrý deň, pri poslednej gynekologicke prehliadke mi bol potvrdený zlatý stafylokok. Doktorka mi predpísala vaginálne guľôčky Macmiror 500 a následne Gynoflor. Nakoľko chceme s manželom dieťa chcem sa opýtať či je potrebné nahlasovať sa na opätovné stery aby sme vedeli či liečba zabrala, alebo sa máme spoľahnúť na vyjadrenie mojej gynekologičky že zlatý stafilokoka je citlivý na Macmiror a mal by zmiznúť. Nerada by som riešila problém zlatého stafylokoka počas tehotenstva.Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak kultivačné vyšetrenie potvrdilo citlivosť na nifuratel alebo nystatín, čo sú účinné látky Macmiroru, liečba by mala byť úspešná. Po liečbe je vhodná kúra vaginálnymi probiotikami, ktoré Vám tiež boli predpísané. Myslím si, že sa nemusíte obávať. Problémom by bolo, ak by sa jednalo o multirezistentného zlatého stafylokoka. Ak však bol vyklutivovaný bežný zlatý stafylokok citlivý prakticky na všetko, nie je dôvod na obavy. Kúru vaginálnymi probiotikami, ktoré dostanete aj ako voľnopredajné preparáty v lekárni, odporúčam pravidelne, aspoň raz za 2 - 3 mesiace. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Zlaty stafylokok

    , Autor: Luss_y

    Dobry den, mam rok partnera a pri poslednej kulktivacii mi bol zisteny zlaty stafylokok, pocitujem take stipkanie a pichanie, pan doktor mi nasadil liecbu dalacinom c a taktiez mam sucasne brat cipky na mykozu. Otazka je ci mozem nakazit aj partnera ci ho treba tiez preliecit ? Aby sme si to navzajom neprenasali ,dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, partner sa môže tiež nakaziť. Počas liečby odporúčam pohlavnú abstinenciu, po liečbe užívajte vaginálne probiotiká. Dodržiavajte obaja intímnu hygienu.