Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,100 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Cytológia

    , Autor: natally11

    Dobrý deň, mam 26 rokov a dosť často mávam zápaly. V posledných dvoch mesiacoch som dostala menštruáciu a asi 2 dni po skončení menštruácie som opäť krvácala asi 5 dní. Šla som za svojim gynekológom. Prvý krát mi nasadil hormóny Lutenyl, brala som ich 14 dní. Keď sa mi to stalo druhý krát, tak mi dal lieky proti zápalu a k tomu mi spravil ultrazvuk a povedal, že mám ranku na krčku a viac sa k tomu nevyjadril. Stery z krčka som mala robené 2 krát a vyšli negatívne. Chcela by som sa opýtať, či to môže byť niečo vážne ak stery vyšli negatívne, a či a na koľko sú tie stery spoľahlivé.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    ak sa onkocytológia opakovala a bola negatívna nepredpokladám, že by sa výsledkym ohli zmýliť.

Podobné otázky

  • Zla cytologia

    , Autor: Hemera

    Dobry deň, pan doktor, ja som Vam uz opakovane pisala za 24 rocnu dceru, mala cytologiu PAP III a dva roky po sebe Dňa ,5.3. 2024 si ma ist pre vyskedok cytologie a nasledne ma ist 12.3. 2024 na biopsiu .Je takyto zakrok vhodny u 24 roc. pacientky?? Vy ste jej odporucil onkocytologicke vysetrenie a HPV typizaciu...dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, určite je potrebné stav ďalej riešiť a dovyšetrovať. Nezáleží ani tak od veku, ale práve u nerodivšej mladej ženy je to ešte dôležitejšie nezanedbať a dovyšetrovať. Je potrebné vyčkať výsledok biopsie a podľa toho ďalej postupovať. Ako som už spomínal, nepoznám všetky nálezy, ani výsledky vyšetrení, okolnosti a všetky informácie, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Zla cytologia

    , Autor: Hemera

    Dakujem za rychlu odpoved. Nalez z roku 2022 a 2023 bol LOW Grade skvamoroz. Intraep.lezia PAP III Vraj ju informovali mailom. Neviem kde sa stala chyba,ale dnes po tel.rozhovore so setrickou mi povedala,ze ku kontaktovali mailom a dcera to vraj ignorovala. Ona ma len 24 ...asi to cele nepochopila,niekde v komunikacii nastala chyba ...

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, LSIL je prvý stupeň bunkových zmien, ktoré sa ešte vedia aj upraviť a vyhojiť do normálu. Ak nález LSIL pretrváva už dva roky, na jednej strane je dobré, že sa nález nezhoršuje. Určite je potrebné realizovať HPV typizáciu a kontrolný ster na onkocytologické vyšetrenie. Vhodné je tiež realizovať si kúru vaginálnymi gélmi, napríklad Deflagynom alebo RegreSILom. Určite tiež odporúčam očkovanie proti HPV. Dcéra by mala stav konzultovať s jej obvodným gynekológom, ktorý sa jej bude vedieť najobjektívnejšie vyjadriť.

  • Zla cytologia

    , Autor: Hemera

    Dobry den, chcem sa opytat,ak ma pacientka zlu cytologiu, a sama sa neinformuje za vysledok je lekar,sestricka ju o vysledku upovedomit, ak ano akou formou ?? Moja 24 rocna dcera ma uz od roku 2022 zly vysledok cytologie . Spolu nebyvame takze som sa o celej situacii dozvedala az teraz. Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, z opisu mi nie je vôbec jasné, čo znamená "zlý výsledok cytológie", keďže abnormálnych výsledkov onkocytológie môže byť viacero, niektoré sú menej závažné, iné viac. O abnormálnom výsledku onkocytológie by mala byť pacientka informovaná, najčastejšie telefonicky, lekárom, či sestrou, ktorá pacientku na odporúčanie lekára, ktorý daný výsledok videl, pozýva na ďalšie vyšetrenia, ktoré sa pri abnormálnych nálezoch onkocytológie realizujú. Keďže je Vaša dcéra už plnoletá, informovaná je ona ako pacientka. Vy k výsledkom nemáte prístup, ani Vás nikto nebude informovať. Samozrejme, ak Vás informuje dcéra, to je iné. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Očkovanie HPV

    , Autor: Alenka15

    Dobrý deň,
    pri preventivnej prehliadke mi vyšlo HPV pozitívne a cytológia negatívna. Typyzácia ukázala kmeň HPV 31. Lekár mi odporúčil očkovanie avšak dočítala som sa, že očkovanie je účinné len proti kmeňom, proti ktorým telo doteraz nebolo vystavené. Má teda očkovanie zmysel aj v tomto prípade? Resp. má zmysel proti ostatným kmeňom, ale ak už nejaký mám bude to účinné? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, očkovanie proti HPV má zmysel vždy. Aj keď ste pozitívna proti typu 31, nie ste ešte pozitívna proti všetkým najrizikovejším HPV typom, ktoré priamo majú vplyv na vznik karcinómu krčka maternice. Určite sa nechajte očkovať vakcínou Gardasil 9. Bude Vás to celé stáť okolo 450€, nakoľko jedna dávka stojí cca 145€ a na doživotné úplné očkovanie sú potrebné 3 dávky, ale investujete do svojho zdravia a určite to stojí za to.

  • Zapal

    , Autor: Nikaaaaa

    Dobrý deň,
    p.doktor opäť mi vyšla cytologia reaktívne zmeny, tak ako aj minule. Moj gyn.povrdal že sú to zápalové zmeny. Nieje to problém alebo sa môžu časom z zápalových zmien prejsť na rakovinové? Bola som očkovania na hpv v neskoršom veku (25), bolo to pred 15 rokmi, je vhodné sa preockovat?
    A aký je váš názor na vaginálne výplachu, v príde neustálych zápalov.
    Veľmi pekne ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa opisu mi nie je celkom jasný výsledok onkocytologického vyšetrenia. Ako vedľajší nález môžu byť popisované zápalové zmeny, či prítomnosť kvasinkovej infekcie. Ak ste očkovaná 3. dávkami proti HPV, očkovacia látka Vás chráni doživotne a nie je potrebné preočkovanie. Vaginálny výplach Cloginom alebo Rosalginom si môžete realizovať. Pri nejasnostiach je najvhodnejšie sa pýtať priamo Vášho obvodného gynekológa, ktorý pozná detailné výsledky vyšetrení a najobjektívnejšie sa Vám bude vedieť vyjadriť.