Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,281 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • 60 dňový cyklus

    , Autor: majuleee

    Dobrý deň pani doktorka,

    priechodnosť vajíčkovodov je dobrá. Nie sú tam žiadne zrasty. Pán primár ohodnotil endometriózu na stupnici od 1-10, ako -1. No nedostala som od svojej pani doktorky žiadne tablety na jej liečbu, tak som si kúpila lastovníčnik kvapky a pijem čaje. Duphaston mi nasadila opäť po laparoskopii ale ich mám doma a neužívam. Objednám sa do najbližšieho centra asistovanej reprodukcie. Moja pani doktorka ma už vyše troch rokov uisťuje, že detičiek budem mať kopec a že cíti, že prídu čoskoro ale ja si myslím, že tomu treba pomôcť nejakým spôsobom,keď to prirodzenou cestou zatiaľ nieje možné. Naozaj som Vám veľmi vďačná za názor a za odbornú radu. Ďakujem Vám veľmi pekne a želám príjemné sviatky.:) dali ste mi opäť kúsok nádeje..

Podobné otázky

  • 60 dňový cyklus

    , Autor: majuleee

    Dobrý deň pani doktorka,
    na Vašom diskusnom fóre som dočítala o podobnom probléme, ktorý trápi aj mňa. Mám 28 rokov a s manželom sa snažíme o dieťa vyše 3 rokov. Moja liečba začala antikoncepciou po dobu 3 mesiacov. Potom doktorka mi predpísala Duphaston, ktorý som užívala 2 roky. Jeden mesiac skúšali aj Clostylbegyt. Nakoniec som podstúpila laparoskopiu, za účelom celkového vyšetrenia stavu vaječníkov. Zistenie: polycystické vaječníky a endometrióza v rannom štádiu.S duphastonom bol cyklus pravidelný 28 dňový. Po vysadení sa menštruácia nedostala tak vždy som dostala Agolutin na vyvolanie menštruácie. Tieto dva posledné cykly som vysadila všetky hormonálne tabletky a začala som intenzívne sledovať svoje telo a za pomoci ovulačného mikroskopu. Vychádza , že cyklus mám 60 dňový. A ovulačný mikrorskop ukázal jemné papradie, ktoré značí ovuláciu v 13 deň MC a úplne čisté krásne papradie 30 deň MC s ktorý bol sprevádzaný s cerv. hlienom, pocitom vlhka, jemné bolesti v podbrušku a vyrážkami na tvári. Chcem sa opýtať, že takýto dlhý cyklus je normálny alebo treba nastaviť nejakú inú liečbu než duphaston. Je nejaká šanca na dieťa v tomto stave? Vyskúšala som aj rôzne bylinky, vitamíny, štítna žľaza je v poriadku. Som už veľmi zúfala a začínam to vzdávať:( prosím Vás veľmi pekne o radu. Ďakujem vopred za každú odpoveď, ktorú si nesmierne vážim.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň prajem,
    na začiatok je nutné podotknúť, že pri dlhom cykle nie je terapia Duphastonom vlastne terapia. Duphaston len "naoko" skráti menštruačný cyklus, ale nerieši základný problém. Pri dlho cykle nie je problém druhá fáza menštruačného cyklu ale neskorá alebo žiadna ovulácia. Vo vašom prípade je absolútne na mieste návšteva centra asistovanej reprodukcie, kombinácia endometriózy a polycystických vaječníkov je vhodná na dôkladné venovanie sa vášmu problému a bohužiaľ, aj keď si nedovolím súdiť, ak vás liečia roky duphastonom, nie je to celkom adekvátna terapia. Urobili počas laparoskopie aspoň priechodnosť vajcovodov?
    Moje odporučenie znie asi takto: vysaďte všetky tabletky, všetky hormóny, začnite užívať Inofolic 2x denne jeden sáčok (výžívový doplnok ktory obsahuje inositol a kyselinu listovu a pomáha regulovať menštruačný cyklus, navodzuje ovuláciu u žien s PCO). a objednajte sa na konzultáciu do nejakého centra asistovanej reprodukcie kde vám urobia podrobné vyšetrenia, zistia reálny stav vašich vaječníkov a na základe vyšetrení poradia ako ďalej! Veľmi držím palce a dajte vedieť keď budete tehotná :) Nevzdávajte to vôbec, je možné vám pomôcť len sa k tomu treba správne postaviť.