Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,312 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • stery

    , Autor: odbornik6

    Dobry den. Kedže vcera som bola u mojho gynekologa,ktory mi urobil stery,ale len na chlamydie, a tak isto vyter z posvy na kultivaciu. Nemam este vysledky,ale mam obavy ,kedze mi nezobral stery aj na mykoplazmy a ureoplazmy,na co prisiel az potom ked vypisoval ziadanku do laboratoria a tak povedal, ze uviidme co vyjde,preto sa chcem opytat, ak by som nahodou mala stery na chlamydie negativne tak potom je mozne ze nemma ani tie ureoplazmy a mykoplazmy??alebo su to nezavisle infekcie a treba urobit aj na tieto aspon krvne odbery??

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    infekcie môžu prebiehať nezávisle od seba, môžete byť infikovaná len chlamýdiami alebo len mykoplazmami/ureaplazmami. Ak si chcete byt 100% istá doplňte si odbery aj o tieto dve infekcie.

Podobné otázky

  • Výtok

    , Autor: JPM

    Dobrý deň
    Chcem sa spýtať - som v cca 7tt ,mám biely výtok ,viem,že to je v poriadku, len nie je úplne vodnaty , skôr taký hustejší,rosolovity - sem tam sa objaví biela hrudka . Nemám žiadne pálenie ani svrbenie
    Mám ísť radšej na gynekologiu na stery? Môže to byt zápal ?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusí sa jednať hneď o mykózu, môže sa jednať aj o fyziologický mliečny fluór spôsobený laktobacilmi, teda dobrými baktériami v pošve. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri nejasnostiach alebo ťažkostiach je potrebné navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý na základe vyšetrenie zhodnotí nález a prípadne aj realizuje kultivačné vyšetrenie pošvy.

  • Chronické zapaly močových ciest

    , Autor: Emka2024

    Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o radu. Už rok mam problém s častými zápalmi močových ciest sposobovanych prevažne baktérií z pošvy, častokrát spojené s mykozami. Liečili sme sa spolu aj s partnerom Doxyhexalom, popritom som brala už množstvo iných antibiotík na akútny zápal močových ciest ako napr. Biseptol. Hygiena po pohlavnom styku vždy je (sprcha aj WC). Užívam antikoncepciu. Pravidelne beriem aj rôzne výživové doplnky s d manozou. Brala som aj rôzne vaginálne čapíky. Bola som na rôzne stery u gynekológa a všetko vyzerá viacmenej čisté. Teraz už s partnerom používame aj kondómy, no aj tak sa často zápaly objavia. Niekedy deň po pohlavnom styku, niekedy úplne náhodne, kedy ani pohlavný styk nebol. Neviem už, čo skúsiť. Mohli by ste mi poradiť?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ešte nemáte skúsenosti s vaginálnymi probiotikami, odporúčam si realizovať aspoň desaťdňovú kúru vaginálnymi probiotikami, a to najmä počas užívania antibiotík, po návšteve wellness, vírivky, sauny, či len tak preventívne, aspoň 2 až 3 krát ročne. Iba na základe opisu sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to.

  • Suchost pošvy???

    , Autor: Ejvn

    Dobrý deň, potrebovala by som poradiť… 4/23 zavedená mirena, 12/23 svrbenie pálenie výtok, - samoliecba canesten Čapík+masť, neskor 3 tablety clotrimazol, kedze nic nepomohlo volala som svojmu gynekológovi ale neprepojili ma takze len sestricka mi naordinovala výplachy a fungicídín, o dva dni na to som skončila u gynekológa, ten mi bez vyteru nasadil polygynax… po nom som na 3-tí deň skončila na pohotovosti už v takom stave ze som nemohla ani chodit… tam nasadené antimykotika 3 tablety kazde 3 dni a masť macmirror a vyplachy rosalginom… po liečbe ktora zabrala ťažkosti boli uz len minimálne bola kontrola u gynekológa: vyter a do výsledku nasadené probiotiká kupene u neho natural factors multi acidofilus zo spodu 5 dni, vysledok vyteru masívne escherichia coli… nasadene antibiotika ciphin na 5 dni… polovica januara 24, kontrolný vyter v poriadku aj prehliadka u gynekológa, ale znova som pociťovala pálenie, svrbenie a diskomfort len z vonku nie vo vnutri… vraj to moze byt suchostou posvy, ale viac to nerozoberal… dr tvrdí ze mam užívať len dlhodobo probiotiká, 2 x do tyzdna zo spodu, ale tie užívam uz vyše dvoch mesiacov a ziadna zmena… sex som nemala uz 2 mesiace… momentálne mam az mierne opuchnuté a cervene pysky a zvonku obcas akoby az popálenú kozu ked sa jej dotknem alebo ani neviem ako to opísať… obcas pol dna je to v poriadku nic závratne ale vecer sa vzdy po celom dni až doškrabem a som tam kde nechcem… stale dookola to iste… kupila som si vagisan hydrokrem, ktorý natieram z vonku 3-ti den, ale mam pocit ze je to horsie, opuchnuté a začervenané a viac to svrbí ci až Páli… doteraz to až take zlé nebolo…
    1. Viete mi prosim vas nieco odporučiť???
    2. Sú tie probiotiká spoľahlivé a postačujúce?
    3. Moze to byť mirenou?

    Dakujem za odpoveďou…

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak sa Vám po aplikácii Vaginálnu zhoršil stav, ukončite aplikáciu. Príčin Vašich ťažkostí však môže byť viacero. Podľa opisu ste v poslednej dobe užívali viacero antibiotík, či už celkových alebo lokálnych. Môže sa u Vás jednať aj o bakteriálnu vaginózu z poruchy vaginálnej mikroflóry. Časté vaginálne výplachy tiež nie sú ideálne. Najvhodnejšie je si pred začiatkom vaginálmej liečby jednorázovo realizovať vaginálny výplach a následne si realizovať aspoň 14 dňovú kúru vaginálnymi probiotikami, ktorých je v lekárňach veľké množstvo. Vyskúšať môžete Gynimun Rapid, aplikovať si denne, najlepšie večer pred spaním. Nemyslím si, že Mirena má s tým niečo spoločné. Z vonku si skúste natierať Canesten krém. Pri pretrvávaní ťažkostí bude vhodné doplniť ďalšie stery na Chlamýdie, Ureaplazmy a Mykoplazmy. Nevidel som však nález, ani nepoznám všetky okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • cytologia

    , Autor: Michaelka V

    dobry den,boli mi vykonane cytologicke stery,ktorych vysledky boli pisane vo forme pap IV. nasledne vykonane dalsie nove stery, vysledky este cakame. v case vykonania cytologie som sa necitila uplne dobre,je mozne ze zapal skreslil vysledok?alebo ze sa pap IV moze este upravit na lepsi vysledok?
    viem ze pri tomto vysledku sa uz zvykne robit konizacia,doktorka to aj naznacila,chcela by som sa tomu vyhnut.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, výsledok onkocytologického vyšetrenia hodnoteného podľa PAP klasifikácie. PAP IV predstavuje karcinom in situ, to znamená, že bunky sú už výrazne zmenené a spĺňajú kritériá karcinómu. Nejedná sa ešte o invazívny karcinóm, konizácia je však nevyhnutná. Ak sa konizáciou odstránia všetky postihnuté bunky, budete prakticky vyliečená. Predpokladám, že Vám bol robený LBC ster z krčka maternice, ako aj ster na HPV typizáciu, ako aj vyšetrenie na markery p16 a ki67. Keďže nepoznám žiadne bližšie informácie, ani výsledky vyšetrení, takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Konizácia

    , Autor: Kristína2019

    Dobry den dakujem pekne za odpovede.
    Prosím Vás ak si zvolim prvu moznost, cize pravidelne kontroly, tak sa odhali vcas keby tam bola znovu nijaka zmena? Vy ako gynekolog, v mojom pripade co odporucate- ked neberieme do uvahy dieta..odporucate pravidelne kontroly, amputaciu krcka alebo celu maternicu? A posledna otazka je, ci pacientkam sa to zvikne vratit? Dakujem pekne za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak bolo z krčka maternice odstránené všetko potrebné a na krčku neostali žiadne zmenené bunky, ste prakticky vyliečená a nie je potrebná ďalšia chirurgická intervencia. Bunky sa nezmenia v priebehu mesiaca, chvíľku to trvá. Pravidelné onkocytologické stery by mali odhaliť prípadné zmeny, tak, ako tomu bolo doteraz. Keďže ste HPV pozitívna a nie ste očkovaná proti HPV, je to jeden z rizikových faktorov, keďže HPV typov je niekoľko desiatok, protilátky už síce máte vytvorené, ale iba proti typom HPV, s ktorými ste už prišli do kontaktu. Nedá sa vylúčiť, že v budúcnosti nedôjde k ďalším zmenám na krčku.