Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • krvácanie

    , Autor: odbornik6

    Dobrý deň pani doktorka,mohla by som Vás poprosiť o Váš názor na môj problém. Moja dcérka má 10mes. a ešte ju dojčím ráno a večer. 6 mesiacov užívam antikoncepciu Cerazette. Prvá menštruácia sa dostavila v októbri a mala normálny priebeh. Novembrová menštruácia trvala 10 dní, potom som prestala krvácať a po 3 dňoch zase začala a trvalo to ďalších 5 dní. Momentálne žijem v zahraničí a navštívila som všeobecného lekára,keďže tu sa ku gynekológovi nedostanete. Pani doktorka, spravila vyšetrenie hmatom a povedala, že vovnútri je všetko v poriadku. Vraj pri antikoncepcii býva menštruácia všelijaká a mám čakať, čo bude ďalej.keď som sa jej opýtala, čo s antikoncepciou, či ju vysadiť a používať inú metódu ochrany ,povedala, že nie, že mám brať 2 alebo tri tabletky denne , že niektoré ženy potrebujú viac tabletiek.keď som jej pripomenula, že dojčím, povedala, že mám začať brať po 3 tabletky, keď skončím s dojčením a dala mi predpis na ďalší balík tých istých tabletiek. neviem, čo si mám o tom myslieť. ešte som jej vravela, že sa cítim slabá a unavená a ona,že to je pri dieťati normálne. Ja sa však obávam, že to môže byť nedostatok železa,keďže sa tento problém v našej rodine objavil a prejavil sa práve veľkou stratou krvi pri menštruácii.ďakujem Vám za odpoveď!

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    veľmi by som rady pani doktorky neakceptovala :) doporučujeme pokračovať v užívaní Cerazzete 1 tbl. denne. Nepravidelnosť menštruácie nespôsobuje antikoncepcia ale to, že dojčíte. Pri dojčení sa objavujú rôzne nepravidelnosti cyklu, dokonca aj pri užívaní antikoncepcie. Pocit slabosti a únava samozrejme môžu súvisieť s nedostatkom železa, bolo by vhodné vyšetrenie krvného obrazu, ak nemáte ako si to zabezpečiť kúpte si vitamíny obsahujúce železo.

Podobné otázky

  • Ryeqo na zmensenie/odstranenie myomu

    , Autor: Daniela1

    Dobrý deň pán doktor, môj gynekológ mi predpísal na liečbu myomu Ryeqo, kedze liecba silneho krvacania uzivanim antikoncepcie nebola uspesna (pretrvavalo silne, bolestive a nepravidelne krvacanie). V suvislosti s Ryeqo mi gynekolog povedal, ze to nie je aktikoncepcia, ale pri liecbe aspon rok a pol by sa mal myom zmensit. Pocas tej doby vraj nebudem mat menstruaciu a neotehotniem. Velmi tomu nerozumiem.
    1. Ako to, ze aj ked Ryeqo nie je antikoncepcia tak neotehotniem?
    2. Nebudem mat vobec ovulaciu? Je potrebna ochrana pri styku?
    3. Mate skusenosti s tymto liekom? Je ucinny na liecbu myomu?
    4. Je Ryeqo lepsia volba ako hysteroskopicke vysetrie a "obrusenie" myomu?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, keďže nepoznám nález, lokalizáciu, ani veľkosť myómu, ako ani ďalšie informácie, ako vek, počet pôrodov, či ešte plánujete tehotenstvo, … neviem sa Vám úplne objektívne vyjadriť. Preparát obsahuje kombináciu troch hormónov. Nejedná sa o hormonálnu antikoncepciu. Ryeqo ale blokuje ovuláciu a preto nie je pravdepodobné, že otehotniete počas užívania Ryeqa, ak ho budete užívať podľa odporúčania. S týmto preparátom skúsenosti máme, niektorým ženám pomohol, iným nie a museli sme u nich aj tak realizovať myomektómiu, či hysterektómiu. Pojem “obrúsenie” myómu nepoznám, takže sa Vám k tomu neviem bližšie vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Krvácanie

    , Autor: Sova29

    Dobrý večer chcem sa spýtať, s priateľom sme mali pohlavný styk a začala som krvácať na druhý deň to bolo oveľa silnejšie a dnes tak isto silno, nemám žiadne bolesti iba pri cikani ma to trochu reže

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin ťažkostí môže byť viacero. Od zápalu močových ciest až po infekciu v pošve, či poranenie spôsobené pohlavným stykom. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Implementacne krvavanie

    , Autor: Radka78

    Dobry den, chcela by som sa spytat, do kolkych dni od pohl. styku by sa mohlo objavit implantacne krvacnie a ako dlho toto krvacanie v pripade, ze nastane trva. Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, je to veľmi individuálne u každej ženy. K implantačnému špineniu nemusí dôjsť vôbec, prípadne sa môže objaviť až po niekoľkých týždňoch v 4., či 5. týždni tehotenstva, ale aj neskôr, až do 16. týždňa tehotenstva. Nedá sa to takto jednoznačne povedať. Odsledujte si to. Tehotenský test však nemá zmysel realizovať skôr ako na 14. deň meškajúcej menštruácie.

  • Krvacanie po Escapelle

    , Autor: Janulka456

    Dobry vecer, chcela by som sa spytat, ci po uziti Escapelle musi vzdy nastat do cca 5 dni krvacanie a spinenie mimo menstruaciu.Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie, nemusí. Väčšinou to tak ani nie je. Za predpokladu včasného a správneho užitia tabletky núdzovej antikoncepcie je pravdepodobnosť tehotenstva malá, aj keď nie nulová. Odsledujte si to.

  • Špinenie po menštruácii

    , Autor: DIDI97979797

    Dobrý deň, po potrate v 20 tt. v januári som dostala menštruáciu 29.03.2024 (asi prvú), po 6 dňoch mi menštruácia skončila, no od 8.dňa mám slabé špinenie/ krvácanie, bolesti v podbrušku a bolesti krížov, je to normálne alebo sa môže jednať o nejaký zápal maternici, pripadne sa maternica ešte dostáva do pôvodného stavu? Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin ťažkostí môže byť viacero. Takto je však ťažké sa bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí odporúčam navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý na základe vyšetrení určí príčinu ťažkostí a stanoví ďalší postup.