Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,259 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • tehotenstvo

    , Autor: odbornik6

    Dobry den,
    chcela by som Vas poprosit o radu kedze uz naozaj neviem na koho sa obratit.Snazime sa o babatko s manzelom uz 14 mesiacov.Minuly rok v septembri sme mali spontanny potrat v 7 tyzdni kde mi moj doktor zistit dvojrohovu maternicu s jednym krckom.Ostala som znovu tehotna v juli 2012 tehotensky test mi ukazal 1-2 tyzdne no po 2 dnoch som dostala menstruaciu normalne trvala 6 dni ako vzdy.Mam nepravidelnu menstruaciu raz 28 dni inokedy 38 dni.
    Opat som ostala tehotna oktober 2012 a znova 1-2 tyzdne ale situacia sa zopakovala po 2 dnoch menstruacia.Volala som so svojim doktorom na Slovensku povedal ze islo o chemicky potrat no dalej mi nic neodporucil.Nakolko sa nachadzame v Anglicku chcete to riesit tu.Doktor ma poslal na krvne testy 19 den menstruacneho cyklu a takisto vyziadal manzelovu vzorku.
    Mozme mi prosim Vas poradit cim to moze byt sposobene ci to je prave tou maternicou a bude potrebna operacia alebo je chyba v hormonoch???
    Dakujem pekne za skoru odpoved.
    Dominika

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    samozrejme môže byť príčinou včasných potratov aj vaša vrodená vývojová chyba ale môže sa tam objaviť ešte iná pridružená patológia. Je správne, že ste problém začali riešiť, no po predchádzajúcich, hoci len chemických graviditách, doporučujem dať si pár mesiacov (4-6) pauzu aby si maternica veľmi zjednodušene "oddýchla". V ďalšom kroku by som doporučila skompletizovať výsledky spermiogramu, vašich hormónov, a dôležité bude aj vyšetrenie vašej krvnej zrážanlivosti a podrobné ultrazvukové vyšetrenie vašej maternice, aby sa zistilo do akej miery je to závažné a či jemožné operačné riešenie. Držím palce.

Podobné otázky

  • 7tt a pichanie v posve

    , Autor: zuZka_Bl

    Dobry den,prosim vas som momentalne 7tt a posledne dni citim pichanie v posve,pred tehotenstvom som mala problemy s opakovanym vaginalnym zapalom a toto pichanie mi pripomina bolest pri tom zapale. Neviem co robit nakolko k doktorovi mam ist az o tyzden a pravdepodobne mi nic nepredpise az do konca prveho trimestra.Uzivam vecer vitagyn c ale zatial to nepomaha
    Moze takyto zapal ohrozit plod ? Moze to pichanie byt sposobene aj niecim inym ako zapalom?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin ťažkostí môže byť viacero. Nemusí sa jednať o žiaden zápal. Spomínané pichanie v pošve môže byť spôsobené naťahovaním väzov závesného aparátu maternice, keďže dochádza k jej každodennému zväčšovaniu. Môžete pociťovať aj občasné pichavé bolesti po stranách podbruška. Nemusí sa jednať o nič vážne, ani o žiadnu patológiu. Odsledujte si to.

  • Spermie

    , Autor: Matka1233

    Ďakujem za odpoved pan doktor este by som mala k tomu jednu otázku. Ak by som mala na rukách spermie a ruky by som si neoplachla iba cistou vodou ale len si ich utrela. A následne by som si hneď zaviedla prsty do posvy. V takom prípad je možné tehotenstvo ? A este ak by ste mi vedeli povedať kolko asi tak cca dokazu prežiť na rukách ? Ďakujem pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie, tehotenstvo za daných okolností nie je možné. Na rukách, navyše po oplachnutí a utretí prežijú spermie krátku dobu. Nemusíte sa obávať.

  • Spermie

    , Autor: Matka1233

    Dobrý deň, mala som spermie na rukách a umyla som si ruky ale bez mydla. Oplachla som si ich iba vodou. Je možné ze ked to bolo bez mydla ze by spermie dokázali prežiť ? Pretože hneď na to som si vbehla prstami do posvy. Je možné z takéhoto niečoho tehotenstvo ? A este jednu otázku by som sa rada spýtala ako dlho dokazu prežiť spermie na rukách viem ze sa všade pise niekoľko dni ale dokázali by na rukách prežiť od utorka 26.3 ? Ďakujem pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusíte sa obávať, za daných okolností tehotná nebudete. Spermie dokážu prežiť aj niekoľko dní za úplne optimálnych podmienok, čo práve povrch rúk nie je.

  • Tehotenstvo po konizacii

    , Autor: Bejma

    Dobrý deň som mesiac po konizacii z výsledkov zišlo že som mala ľahkú dysplaziu. Chcem sa spytat ma konizacia vplyv na otehotnenie a samotné tehotenstvo? Čítala som že sa zvyšuje riziko potratu v takomto prípade keďže je ten krčok menší. Je to naozaj tak?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, pri rozsiahlejších konizáciach až amputáciách krčka je zvýšené riziko potratu alebo predčasného pôrodu. Ak však u Vás bola robená primeraná konizácia, vyčkal by som aspoň tri mesiace a až následne sa snažil otehotnieť. Nepoznám však konkrétny nález ani všetky informácie, či okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • krv pocas masturbacie

    , Autor: Vikipppp

    dobry den, mala som styk bez ochrany den pred ovulaciou a do teraz som nemala ziadne priznaky ani nic a ked ma priatel dneska robil prstami dnuka dost hlboko tak tam bola krv. mohlo ist o spinenie (implataciu?) dakujem vo pred za odpoved pekny dnik

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin špinenia môže byť viacero. Za predpokladu nechráneného pohlavného styku sa tehotenstvo nedá vylúčiť. Môže sa však jednať aj o ovulačné špinenie. Odsledujte si to. Pri meškaní menštruácie minimálne 14 dní si môžete realizovať tehotenský test. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.