Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,100 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • potrat

    , Autor: marcy321

    Dobrý deň,
    moja posledná menštruácia bola 20.09.2012 následne 30DC mi vyšiel pozitívny tehotenský test a 26.10.2012 mi gynekológ potvrdil, že vidí gestačný vak vo veľkosti 4mm a predpísal mi duphaston pre istotu. 47DC som začala špiniť a 5.10.2012 môj gynekológ podľa ultrazvuku skonštatoval, že mám veľmi vysokú sliznicu maternice a plod narástol len o 4mm podľa toho predpokladá , že sa nevyvíja a potratím. Mám vynechať duphaston a prísť po menštruácii na kontrolu ak to bude potrebné. dnes 8.11.2012 silno krvácam a mám krče .Moja otázka znie je to v norme čakať kedy potratím doma, nie je potrbná kyretáž? Môžem spontánne potratiť doma bez komplikácií? Podľa menštruácie som v 6tt. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    ide o pomerne včasnú graviditu, no napriek tomu pri silnom krvácani je nutné vyhľadať lekársku pomoc. Je nutná ultrazvuková kontrola.

Podobné otázky

  • Tehotenstvo po konizacii

    , Autor: Bejma

    Dobrý deň som mesiac po konizacii z výsledkov zišlo že som mala ľahkú dysplaziu. Chcem sa spytat ma konizacia vplyv na otehotnenie a samotné tehotenstvo? Čítala som že sa zvyšuje riziko potratu v takomto prípade keďže je ten krčok menší. Je to naozaj tak?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, pri rozsiahlejších konizáciach až amputáciách krčka je zvýšené riziko potratu alebo predčasného pôrodu. Ak však u Vás bola robená primeraná konizácia, vyčkal by som aspoň tri mesiace a až následne sa snažil otehotnieť. Nepoznám však konkrétny nález ani všetky informácie, či okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Bakteriálna infekcia

    , Autor: Tam

    Dobrý deň,
    Pán doktor prosím Vás, môže vaginálna bakteriálna infekcia (mala som ju skôr ako som otehotnela) prerásť tak, že by po nejakom čase mohla spôsobiť potrat alebo problémy ak som v 3tt? Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, keďže pošva nie je sterilný orgán, ale obsahuje baktérie, bežná vaginálna infekcia potrat nespôsobí. Avšak dlhodobo neliečená infekcia, či celkovo zanedbaná starostlivosť môže spôsobiť predčasné dozrievanie krčka, jeho otváranie a tým aj potrat. Nie však v 3. týždni tehotenstva.

  • Problémy s menštruáciou - Vyvolávačka

    , Autor: Mackaaa

    Mám otázku 8.3. som bola u svojho gynekológa s tým,že som mala bolesti v podbrušku. Neprišla mi ani menštruácia meškala cca 13 dní. Vyšetril ma a našiel 3cm cystu na vaječníku, ktorá mi spôsobuje bolesti a pravdepodobne oddialila menštruáciu. No dnes (o dva dni po vyvolávačke) sme mali s partnerom nechránený sex s tým, že ejakuloval dovnútra . Chcem sa spýtať, či je možné otehotnieť ? Je možné, že vyvolávačka tehotenstvo podporí? Ďakujem .

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, za predpokladu nechráneného pohlavného styku sa tehotenstvo vylúčiť nedá, aj napriek okolnostiam. Áno, aj keď sa podá injekcia na vyvolanie menštruácie v čase, kedy je už žena tehotná, nedôjde k potratu, ale práve naopak, do istej miery sa "podporí" tehotenstvo. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Zápal krčka

    , Autor: Slivi

    Dobrý deň,
    prosím Vás mohol by zápal krčka spôsobiť potrat ak som v 3tt? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, infekcia, ako aj zápal ženských pohlavných orgánov môže mať negatívny vplyv na tehotenstvo, nemusí však automaticky dôjsť k potratu. V 3. týždni tehotenstva je však predčasne sa vyjadriť, keďže ešte nemáte potvrdené tehotenstvo na USG a nedá sa vyjadriť k prosperite tehotenstva. Odsledujte si to. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Zápal maternice, vaginálny zápal

    , Autor: Yvett98

    Dobrý deň,
    chcela by som sa spýtať skôr teoreticky, nakoľko nepopisujem žiaden konkrétny problém, tak mi prosím Vás prepáčte ak tu takáto otázka nepatrí, ale do akej miery môže vaginálny zápal alebo zápal maternice spôsobiť komplikácie alebo potrat na začiatku tehotenstva ak by po zistení tehotnosti boli nasadené antibiotiká? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, zápal v pošve nemusí mať žiadny vplyv na tehotenstvo, no za istých okolností môže mať neblahé následky na tehotenstvo a spôsobiť napríkad predčasný odtok plodovej vody, či predčasné dozrievanie krčka maternice a jeho otváranie, čo by mohlo viesť k potratu alebo predčasnému pôrodu. Čo sa týka užitia antibiotík v tehotenstve, keďže z bioetických dôvodov nie sú realizované testy na tehotných ženách, veľmi veľa preparátov má preto v príbalovom letáku uvádzané, že sa nemajú užívať počas tehotenstva. V I. trimestri sa nemajú, pokiaľ je to nevyhnutné, žiadne antibiotiká, ani lokálne. Po 16. týždni je to už bezpečnejšie. Automaticky to však neznamená, že keď užijete antibiotiká, napríklad aj v čase, keď ešte ani neviete o tehotenstve, dôjde k potratu alebo negatívnemu vplyvu na tehotenstvo.