Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,106 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • upt

    , Autor: odbornik6

    Dobry vecer dnes som 31 dni po upt, bola som na kontrolnom sone a bolo v poriadku .asi 18 dni som spinila a potom uz nic.az vcera ked som bola na wc a som sa utrela bola tam krv ako pri menzese.dala som si vlozku ale potom uz ani kvapka krvi.bolo to este nejake cistenie a menzes este pride každu chvilku ?mam zajst k dr alebo este pockat ?? dakujem pekne,veronika

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý večer,
    ak bolo kontrolné ultrazvukové vyšetrenie v poriadku nemusíte sa teraz obávať, mohlo to byť aj "dočistenie" aj začiatok menštruácie. Zatiaľ s návštevou lekára môžete počkať.

Podobné otázky

  • po upt

    , Autor: bandr

    Som po upt 6 týždňov, žiaľ som bola zneužitá a nemám istotu či tam dole som v poriadku. Všetci dovolenkujú a behajú mi hlavou otázky, prečo sa moje sfarbenie tam dole zmenilo? Som zdravá? Neviem ktoré veci sú v poriadku a ktoré nie, pretože keď hodím niečo do google, hneď som samozrejme vystrašená, pretože môžem mať akúkoľvek hroznú chorobu.
    Momentálne mám menštruáciu už na konci, no neustálu potrebu chodiť na toaletu a teda dnes som sa prekonala mať so svojou láskou, partnerom po 2 mes styk s tým, že ma to celkom bolelo, resp to trenie bolo nepríjemne, až pálivé...

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za daných okolností odporúčam navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý by Vám mal realizovať štandardný výter z pošvy na kultivačné vyšetrenie, ako aj rozšírené výtery z krčka na chlamýdie, mykoplazmy, ureaplazmy a trichomonas vaginalis, rovnako tak Vám vie realizovať odbery krvi na pohlavne prenosné, či infekčné ochorenia. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Nemá zmysel googliť, aj keď na internete je aj veľa užitočných informácií, ale lajik nemá šancu rozlíšiť čo je pravda a čo nie a čo je užitočné a čo mätúce. Vyskúšať si môžete realizovať vaginálny výplach Cloginom alebo Rosalginom a následne si realizujte aspoň 10 - 12 dňovú kúru vaginálnymi probiotikami.

  • Kedy ma prísť menštruácia po umelom preruseni tehotenstva?

    , Autor: LenkaR

    Dobrý večer, 15.5.2023 som bola na UPT. Zaujíma ma ze kedy by mala prísť menštruácia po UPT? Mam také bolesti v podbrušku ako keď mávam pri menštruácii ale menštruáciu som zatiaľ nedostala. A ešte ma zaujíma, že prečo som si mala urobiť tehotenský test 2 týždne po výkone? Tak mi to povedal lekár. Kvôli čomu sa ma urobiť tehotenský test po UPT? Ďakujem. Lenka

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, štandardne k menštruácii po čistení maternice dochádza po 4. až 6. týždňoch od zákroku. Aj keď asi chápem dôvod, celkom nerozumiem, prečo Vám gynekológ kázal realizovať tehotenský test dva týždne po výkone. Nie je to štandardné. Po výkone s odstupom času má zmysel realizovať kontrolné USG, najmenej však 14 dní od dňa výkonu. Na našej klinike prichádzajú pacientky na kontrolné USG vyšetrenie v rozmedzí 14 až 21 dní od výkonu, niekedy až po skončení prvej menštruácie po výkone. V prípade nejasností sa nebojte pýtať lekárov zdravotníckeho zariadenia, kde bol výkon realizovaný.

  • Kyretaz bez krvácania

    , Autor: lastovicka25

    Dobrý den, chcela by som sa opýtať či je komplikácia po kyretáži aj absencia krvácania?

    Pred 3 dnami som absolvovala UPT. Pred zákrokom som mala nadmernu hladinu železa v krvi, inak všetky predoperačné výsledky boli v norme.
    Viem, ze bežné čistenie po zakroku je 7 az 10 dní. Nemam horucku ani žiadne ďalšie ťažkosti. Okrem slabého žltého výtoku som prestala krvácať po 24 hodinach a aj to bolo veľmi slabé.
    Nakolko je vikend a moj gynekológ nepracuje, neviem ci je potrebne navštíviť nemocnicu a je to normálne, ze nemam ziadne krvácanie?
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, je to možné, že ste prestali krvácať už po 24 hodinách. Nie je stanovený minimálny počet dní, ktoré má žena po výkone krvácať, iba maximálny, čo by malo byť, ako ste spomínali, do 7 - 10 dní po zákroku. Odsledujte si to. Ak nemáte žiadne ťažkosti, nemusíte sa obávať. Nasledujúca menštruácia by sa mala dostaviť o 4 - 6 týždňov od zákroku. Po jej skončení je vhodné realizovať kontrolné USG, najlepšie v zdravotníckom zariadení, kde bol výkon realizovaný.

  • Infekcia

    , Autor: Anika96

    Dobrý deň, pravdepodobne mám kvasinkovú infekciu aspoň si to myslím ... u gynekológa som bola predpísal mi macmirror krém no infekcia sa opätovne po 2 týždňoch opäť vrátila. Mám strašné nepríjemné svrbenie hlavne v noci. Neviete mi nejako účinne pomôcť? Termín u gynekológa mám až ďalší týždeň :/

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, skúsiť si môžete realizovať vaginálne výplachy Cloginom alebo Rosalginom. Obmedzte sladké jedlá. Kúpte si voľnopredajné vaginálne tablety, napríklad Canesten, a po ich doužívaní si realizujte kúru vaginálnymi probiotikami. Najúčinnejšie bude navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vám urobí výter z pošvy a na základe vaginálneho nálezu predpíše skusmo vhodný antimykotický, prípadne kombinovaný antibiotický preparát.

  • Styk po upt

    , Autor: Feroborba

    Dobrý deň, pán doktor, partnerka absolvovala pred týždňom UPT - kyretáž. Hojenie a celkový priebeh sa zdá byť v poriadku, v noci prišlo však k nerozumnému konaniu - úplne minimálnemu, no niekoľkonásobnému vniknutiu, bez vyvrcholenia. Riziko tehotenstva by malo byť vzhľadom na priebeh úplne mizivé, no pre dané okolnosti zvažujeme aspoň teraz čo najrozumnejšie kroky okrem vyvarovania sa podobne hlúpemu konaniu. Je možné úplne vylúčiť takéto riziko aj vzhľadom na časový interval od kyretáže, ak bol predtým cyklus štandardný (28dní), alebo je na mieste zvážiť "tabletku po", aj keď ide o takto veľmi nízku pravdepodobnosť. Za každú radu ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, riziko otehotnenia je za daných okolností malé, hrozí však infekcia. Preto sa štandardne neodporúča mať pohlavný styk aspoň 14 dní od výkonu.