Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,700 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Rada

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobre ráno pán doktor. Chcela som sa opýtať takú trápnejšiu otázku. Mám nepravidelný cyklus ale momentálne mám plodné dni. Včera ma partner prstoval, no tesne pred tým masturboval on. Nedošlo k ejakulácii. Mohlo sa aj napriek tomu stať že mi predejakulacnu kvapku zniesol prstami? Prsty si utrel tesne pred tým, ale iba tak na rýchlo.
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za daných okolností tehotná nebudete, do budúcna sa pre Váš pokoj podobným praktikám vyhnite, prípadne si dávajte väčší pozor.

Podobné otázky

  • HAK a Klacid SR

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, uzivam HAK znacku Maitalon, momentálne som chora a lekar mi predpisal liek Klacid SR. Rada by som vedela, ci tieto antibiotiká znizuju účinnosť HAK a ako mam ďalej postupovať, aby som zostala chránená pred tehotenstvom. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, spomínané antibiotiká môžu znižovať účinok hormonálnej antikoncepcie, preto je potrebné sa doplnkovo chrániť (používať kondóm) počas užívania Klacidu, ako aj ešte aspoň 7 dní po jeho doužívaní. Zároveň pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Antikoncepcia Mailaton

    , Autor: Registrovaný používateľ

    zdravím,rada by som dostala nejaku vašu skúsenosť niekoho kto sa s tym už s niečím podobným stretol. Beriem antikoncepciu prvý x v živote (Mailaton) presne 8dní, dnes sme sa s partnerom rozhodli mať nechránený sex a 2x sa do mňa urobil lenže som mala pocit že zo mňa nič nevyteká.
    Pockala som hodnú chvíľu myslela som že to príde ale vôbec nič. Aký môžeš byt dôvod že semeno nevytieklo a aké je riziko otehotnenia po takej krátkej dobe užívania antikoncepcie. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu, že ste začali s užívaním prvej tabletky v prvý deň menštruácie, ste chránená od začiatku užívania, takže môžete praktizovať pohlavný styk aj s ejakuláciou do pošvy. Na hustotu, či množstvo ejakulátu má vplyv viacero okolností, najmä dostatočná hydratácia, častosť ejakulácie, ... Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Antikoncepcia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, dávala som si robiť hormonálny profil nakoľko mám nepravidelnú menštruáciu ale zároveň rada by som sa ďalší rok snažila o dieťa. Skoro všetko bolo v poriadku ale hladina testosterónu je 2xvyssia od normálu. Dostala som vreyu je táto antikoncepcia vhodná ako by som mohla podporiť ešte liečbu ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, štandardným postupom v takomto prípade je nasadenie hormonálnej antikoncepcie na pol roka či na rok a následne po vysadení sa odporúča páru snažiť sa otehotnieť. Na trhu je veľmi veľa preparátov hormonálnej antikoncepcie, Vreya je tiež jedným z vhodných preparátov. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Antikoncepcia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,pán doktor. Chcela by som radu ohľadom antikoncepcie pre mňa. Užívam Lokren 20mg 1x denne(tlak mám ustálený) a Euthyrox 200mg 1x denne ( vybratie ŠŽ). Pani doktorka mi dala v minulosti kvôli tlaku antikoncepciu (názov si už nepamätám),ktorá sa brala nepretržite. Po neustálom špineni (celý rok) sme sa dohodli na Mirene. Dopadlo to rovnako pre trvajúce spinenie,nepohodlie až ho nakoniec museli vybrať chirurgicky. Chcela som ísť aj na sterilizáciu,ale tu mi vzhľadom na rodinnú anemnezu neodporúčajú.Opäť zvažujem nejakú formu antikoncepcie ale najradšej by som bola za 21dnovy cyklus,aby som vedela aj plánovať. Teraz mám menštruáciu pravidelnú 28dni. Hľadala som ale nič konkrétne som nenašla. Naj by bolo aby som z nej nepriberala,nakoľko sa mi konečne podarilo schudnúť a rada by som si váhu udržala. Možno hľadám zázrak a možno niečo existuje. Veľmi pekne ďakujem za Váš čas a odpoveď. Prajem pekný deň

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na trhu je veľmi veľa preparátov hormonálnej antikoncepcie. Nie vždy sa však podarí na prvýkrát predpísať “ideálny” preparát hormonálnej antikoncepcie. U každej ženy to je individuálne. Niekedy “sadne” hneď prvý predpísaný preparát, niekedy ich musíme mieniť niekoľkokrát. Takto ťažko povedať, ktorý bude pre Vás ideálny. Je treba vyskúšať. S tým by Vám mal najlepšie pomôcť Váš obvodný gynekológ.

  • Výtok počas užívania antikoncepcie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    píšem Vám sem s prosbou, že som neskutočne sklamaná a hlavne smutná ako dokáže tá antikoncepcia vystrájať.. Užívam ju až pár rokov. Zo začiatku som užívala náplaste Evra. Po nejakom čase som prešla na tabletky. No začala sa mi tvoriť nepekné veľké a bolestivé akné na pleti, na hrudi , na krku. Dá sa povedať, že skoro všade. Hanbím sa za to doteraz. A nakoniec som prehodnotila, že sa vrátim naspäť k náplastiam. Ako som, tak spravila, tak sa mi výtok opäť vrátil počas užívania Evra. Mala som to aj predtým a mám to znova. Odsledovala som si, že keď sme mali s priateľom styk, tak počas tbl bolo všetko v poriadku, ale jakmile začnem užívať náplaste Evra a máme niečo spolu, tak mám okamžité zápaly a svrbenia ,,dole" a výtok je naspäť. Som zúfalá z tejto situácie. Pretože, ktorú ženu by naozaj bavil takýto život s takýmito problémami? Neustále opakované zápaly, neustále výroky (žltej farby) niekedy až také hrudky. Neustále nosenie vložiek. Myslím si, že nedopomáha tomu ani stres.. Ale ja už naozaj nerozumiem prečo práve ja.. Prečo sa to stále opakuje a vracia? Nech si akokoľvek vykonávam dôkladne hygienu a všetko, tak aj napriek tomu to mám.

    Budem rada ak mi budete vedieť poradiť, čo s tým. Ešte som rozmýšľala nad možnosťou prestať to úplne užívať. A tým pádom bude trpieť moje sebavedomie kvôli pleti. Neviete mi prosím povedať ako riešiť problémy s akné?


    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak Vám vyhovujú hormonálne náplaste a okrem spomínaných výtokov Vám nespôsobujú žiadne ťažkosti, pokračujte v ich aplikácii. Čo sa týka výtokov, príčin môže byť viacero. Skúste si realizovať vaginálny výplach Cloginom alebo Rosalginom a následne si aplikujte aspoň 10 dňovú kúru vaginálnymi probiotikami. Keďže nepoznám žiadne výsledky vyšetrení, nálezy, informácie, ani okolnosti, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.