Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,320 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Výtok počas užívania antikoncepcie

    , Autor: Rianett

    Dobrý deň,
    píšem Vám sem s prosbou, že som neskutočne sklamaná a hlavne smutná ako dokáže tá antikoncepcia vystrájať.. Užívam ju až pár rokov. Zo začiatku som užívala náplaste Evra. Po nejakom čase som prešla na tabletky. No začala sa mi tvoriť nepekné veľké a bolestivé akné na pleti, na hrudi , na krku. Dá sa povedať, že skoro všade. Hanbím sa za to doteraz. A nakoniec som prehodnotila, že sa vrátim naspäť k náplastiam. Ako som, tak spravila, tak sa mi výtok opäť vrátil počas užívania Evra. Mala som to aj predtým a mám to znova. Odsledovala som si, že keď sme mali s priateľom styk, tak počas tbl bolo všetko v poriadku, ale jakmile začnem užívať náplaste Evra a máme niečo spolu, tak mám okamžité zápaly a svrbenia ,,dole" a výtok je naspäť. Som zúfalá z tejto situácie. Pretože, ktorú ženu by naozaj bavil takýto život s takýmito problémami? Neustále opakované zápaly, neustále výroky (žltej farby) niekedy až také hrudky. Neustále nosenie vložiek. Myslím si, že nedopomáha tomu ani stres.. Ale ja už naozaj nerozumiem prečo práve ja.. Prečo sa to stále opakuje a vracia? Nech si akokoľvek vykonávam dôkladne hygienu a všetko, tak aj napriek tomu to mám.

    Budem rada ak mi budete vedieť poradiť, čo s tým. Ešte som rozmýšľala nad možnosťou prestať to úplne užívať. A tým pádom bude trpieť moje sebavedomie kvôli pleti. Neviete mi prosím povedať ako riešiť problémy s akné?


    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak Vám vyhovujú hormonálne náplaste a okrem spomínaných výtokov Vám nespôsobujú žiadne ťažkosti, pokračujte v ich aplikácii. Čo sa týka výtokov, príčin môže byť viacero. Skúste si realizovať vaginálny výplach Cloginom alebo Rosalginom a následne si aplikujte aspoň 10 dňovú kúru vaginálnymi probiotikami. Keďže nepoznám žiadne výsledky vyšetrení, nálezy, informácie, ani okolnosti, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Hnedý výtok počas užívania antikoncepcie

    , Autor: Emiiee

    Dobrý deň, pán doktor, už viac ako rok užívam hormonálnu antikoncepciu Aidee. Presne o týždeň mám skončiť blister a teda dostať “menštruáciu”, no už dnes som si všimla hnedý výtok, ktorý zvyčajne mávam pred začatím menštruácie. Je to normálne? Krvácanie/špinenie počas cyklu som nikdy pri antikoncepcii nezažila. Včera som dobrala 10-dňové antibiotiká. Je možné, že ovplyvnili vstrebávanie antikoncepcie? Antikoncepciu beriem presne, tabletky nevynechávam. Je možné, že bola znížená účinnosť antikoncepcie? Ako mám, prosím, v najbližších dňoch postupovať čo sa týka styku?
    Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, počas užívania hormonálnej antikoncepcie sa môže vyskytovať špinenie aj počas celého cyklu. Áno, užívanie niektorých antibiotík môže mať vplyv aj na účinok hormonálnej antikoncepcie a ich vplyvom mohlo dôjsť k špineniu. Záleží od konkrétneho preparátu. Vo všeobecnosti sa odporúča najbližších najmenej 7 dní používať aj doplnkovú formu antikoncepcie (kondóm).