Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Hnedý výtok počas užívania antikoncepcie

    , Autor: Emiiee

    Dobrý deň, pán doktor, už viac ako rok užívam hormonálnu antikoncepciu Aidee. Presne o týždeň mám skončiť blister a teda dostať “menštruáciu”, no už dnes som si všimla hnedý výtok, ktorý zvyčajne mávam pred začatím menštruácie. Je to normálne? Krvácanie/špinenie počas cyklu som nikdy pri antikoncepcii nezažila. Včera som dobrala 10-dňové antibiotiká. Je možné, že ovplyvnili vstrebávanie antikoncepcie? Antikoncepciu beriem presne, tabletky nevynechávam. Je možné, že bola znížená účinnosť antikoncepcie? Ako mám, prosím, v najbližších dňoch postupovať čo sa týka styku?
    Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, počas užívania hormonálnej antikoncepcie sa môže vyskytovať špinenie aj počas celého cyklu. Áno, užívanie niektorých antibiotík môže mať vplyv aj na účinok hormonálnej antikoncepcie a ich vplyvom mohlo dôjsť k špineniu. Záleží od konkrétneho preparátu. Vo všeobecnosti sa odporúča najbližších najmenej 7 dní používať aj doplnkovú formu antikoncepcie (kondóm).