Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,450 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Riedka stolica

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, prosím vás už pár týždňov mávam väčšinou ráno redšiu stolicu, pravdepodobne aj zo stresu..nie je to vodové ale skrátka ani pevné. Môže to znižovať účinok antikoncepcie? Antikoncepciu si dávam večer o 17tej a takáto stolica nastáva vždy až ráno. Niekedy jednorázovo aj 2-3 hodiny po užití HAK, ale nie je stále dokola, ako keby som mala tráviace ťažkosti.
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak sa nejedná o opakované preháňanie, redšia stolica nemá vplyv na účinok hormonálnej antikoncepcie, najmä ak k nej nedôjde opakovane a do pár hodín od užitia tabletky hormonálnej antikoncepcie.

Podobné otázky

  • Stolica

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, užívam HA leverette a dnes po 2 hodinách od užitia tabletky som mala stolicu. Keďže stolica bola formovaná tak to nebola riedka stolica a ani hnačka? Viem, že hnačka do 3-4 hodín znižuje účinnosť antikoncepcie ale normálna stolica 2 hodiny po užití tabletky je tiež problém?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak sa nejednalo o silnú hnačku alebo o opakované riedke stolice, účinok hormonálnej antikoncepcie je zachovaný. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Riedka stolica

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, užívam HA leverette a dnes ráno som mala riedku stolicu ale nebola to hnačka. Bolo to skoro po 24 chodinách po užití tabletky a asi 30 minút pred užitím novej tabletky. Je to nejaký problém?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie je to žiadny problém. Ak nedôjde k opakovaným hnačkám, či zvracaniu, účinok hormonálnej antikoncepcie bude zachovaný. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Antikoncepcia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    beriem HAK Maitalon, ale na prelome 2/3 týždňa užívania blistra som mala asi 3 dni riedku stolicu. Po odoznení týchto problémov tiež pohlavný styk, pričom ejakuloval mimo mňa. Užila som pre istotu Escapelle, nakoľko viem, že sperma môže uniknúť aj počas styku. Prišlo mi krvácanie z vysadenia. Je normálne ak by toto krvácanie bolo nižšej intenzity ako obvykle?
    Mám sa na začiatku nového blistra chrániť ešte napríklad Pharmatexom? Kondóm partner neznesie.
    Ešte by som sa s vami rada poradila o možnostiach inej antikoncepcie ako tabletkovej. Práve kôli týmto problémom ako sú hnačka, či zvracanie by som rada prešla k inej alternatíve, ktorá by ma chránila pred nechceným tehotenstvom a nemusela som myslieť na to, že musím užiť tabletku a čo keď zabudnem a podobne. Bolo by vhodné napr. vnútromaternicové teliesko s hormónom?

    Vďaka za Váš čas a odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste užívali tabletky hormonálnej antikoncepcie pravidelne a správne a tak isto ste užili včas tabletku núdzovej hormonálnej antikoncepcie a pokračovali v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie, za týchto okolností tehotenstvo nepredpokladám, aj keď riedka stolica neznamená automaticky zníženie účinku hormonálnej antikoncepcie. Ak uvažujete nad zmenou formy hormonálnej antikoncepcie, vnútromaternicové teliesko, či už hormonálne alebo nehormonálne nie je zlou možnosťou. Preferujeme ho skôr u pacientiek, ktoré už aspoň raz rodili, najvhodnejšie spontánne, dá sa však zaviesť aj u nerodivšej ženy. Vhodné je sa porozprávať s Vašim obvodným gynekológom, s ktorým prípadne preberiete všetky možnosti antikoncepcie.

  • Stolica a HAK

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer, potrebovala som si posunúť cyklus a tak som si vzala prvú aktívnu tabletku z druhého blistra už dnes (6 deň pauzy). Užila som ju o 12 hod a asi o 16 hod som mala jednorazovú silnejšiu stolicu. Nebola to riedka stolica a ani hnačka. Je účinok antikoncepcie zachovaný?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak sa nejednalo o opakované hnačky, po 4. hodinách od užitia tabletky hormonálnej antikoncepcie by mal byť účinok zachovaný. Pokračujte v pravidelnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Antikoncepcia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň ...včera ráno ma asi hodinu po užití antikoncepcie prehnalo...Nebola to až taká riedka stolica ...Je ťa možnosť že keď budem mať v piatok pohlavný styk že môžem otehotnieť .Veľmi pekne ďakujem za odpoveď.Jebtonpre mňa dosť dôležité.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak sa nejednalo o hnačku, účinnosť hormonálnej antikoncepcie je zachovaná. Ak sa však jednalo o hnačku, bolo vhodné užiť ešte jednu tabletku hormonálnej antikoncepcie. Ak ste ju neužili, nasledujúcich 7 dní bude vhodnejšie používať aj doplnkovú formu antikoncepcie (kondóm).