Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,370 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Užitie hak

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Užívam hormonálnu antikoncepciu Leverete a mam ísť na jeden deň k vode a ma byt viac ako 30stupnov, v pribalovom letáku sa uvádza, že treba skladovať tablety do 30stupnov, hak užívam o 15:00. Mám si Zobrať balenie normálne so sebou alebo neriešiť a zobrať si až tabletku keď budem doma čo môže byt okolo 10/11stej? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, vhodnejšie je užiť tabletku o niekoľko hodín skôr. Párhodinový rozdiel v užití tabletky hormonálnej antikoncepcie nebude mať na jej účinok vplyv. Nemusíte sa obávať.

Podobné otázky

  • Som stále chránená?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer pán doktor. Užívam antikoncepciu a viem že ma pri nej nesmie prehnať a keďže mám stolicu 2 krát denne. Večer asi po 8 hodinách od užitie HAK a následne ráno pred užitím ďalšej HAK. Je účinok zachovaný? Všade píšu len o hnačke a jedna stolica nemá vplyv ale ak mám práve stolicu dva krát denne je to ok?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak nedošlo k hnačke do 3. - 4. hodín od užitia tabletky hormonálnej antikoncepcie, ste plne chránená. Pokračujte v pravidelnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Oneskorené užitie HAK

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, som pravidelnou užívateľkou 21-dňovej antikoncepcie Karhla. Dnes som mala zobrať tabletku po 7-dňovej pauze o 19:00 ako ich zvyknem brávať, avšak stalo sa mi, že som sa oneskorila a zobrala som ju o 20:40. Chcela som sa uistiť, či je antikoncepčný účinok zachovaný, pripadne či tam je nejaké riziko, keď je to po prestávke prvá tabletka.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, účinok hormonálnej antikoncepcie je zachovaný, oneskorenie o necelé dve hodiny nemá vplyv na účinok hormonálnej antikoncepcie.

  • Uzitie HAK a skori menzes

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pekny den,

    stal sa mi mensi trapas a bol to pre mna aj sok. Chcem sa opytat, HAK znacky yasminelle uzivam uz 4 rok pravidelne s tym ze menzes dostanem na 4 den bez akych komplikacie vzdy pride nikdy sa nestalo ze meskalo. S priatelom mavame pohlavny styl bez komplikacii ci akychkolvek bolesti. Mala som 2 dni pred oficialnym zacatim menzesu na 4 den zial pocas pohlavneho styku sa mi sputil doslovne potok krvy. Je to nejaky problem alebo uplne bezna vec ze pocas pohlavneho styku sa mi spustil menzes o 2 dni skor. Velke bolesti ani krce nemam. Vopred vam dakujem za radu

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak nemáte žiadne trhlinky ani iné poranenie, je to skôr vecou náhody, že sa menštruácia dostavila počas pohlavného styku. Pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Uzitie HAK po 24 hod.

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, uzivam HAK Softinelle stvrty mesiac. Prvy krat sa mi stalo, ze som zabudla uzit tabletku. Bolo to presne tak, ze, v nedelu rano, 10. tabletka z blistru, ja som ju neuzila, az v pondelok rano som to zistila, ked som isla uzit 11. tabletku, tak som uzila obe, aj za nedelu. Aaale, v tu nedelu rano som mala nechraneny styk, aka je moznost otehotnenia, prosim? Je potrebne uzit pre istotu tabletku po? Este nepreslo 72 hod. odvtedy. Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    ak ste predtým užívali antikoncepciu správne je riziko otehotnenia malé, aj keď sa nikdy nedá 100% vylúčiť. Okrem toho je nutné sa 7 nasledujúcich dní chrániť kondómom.