Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,370 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Mykóza

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    Na mykózou som dostala diflucan 150mg jednu kapsulu.

    Užívam antikoncepciu Regulon a som v poslednom týždni pred 7 dňovou pauzou.

    Chcela by som sa opýtať, či 1 tableta diflucanu môže znížiť účinnosť a pripadne na koľko?

    Medzi tabletkou antikoncepcie a týmto liekom som mala odstup 7hodin.

    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, flukonazol, čo je účinná látka Diflucanu ovplyvňuje antikoncepciu pozitívne, teda dôjde ešte k zvýšeniu koncentrácie hormónov a tým sa riziko tehotenstva ešte viac znižuje. Nemusíte sa obávať. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

Podobné otázky

  • Mykóza

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pán doktor,

    Beriem HAK Diecyclen kontinualne, dostala som krvacanie mimo cyklu a do toho aj mykozu. Tie sa mi opakuju dost casto. Poradite mi prosim nieco, co na mykozu? Je to velmi neprijemna kombinacia a docitala som sa, ze teda lokalne tabletky Canesten sa teraz davat nemozu. Moja gynekologicka mi nezdviha uz 2.den :( dakujem pan doktor

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, počas krvácania je vaginálna liečba úplne zbytočná. Po skončení špinenia si môžete realizovať vaginálny výplach Cloginom alebo Rosalginom a následne si aplikujte vaginálne probiotiká po dobu aspoň 10 dní, najlepšie večer pred spaním. Čo sa týka užívania hormonálnej antikoncepcie, je normálne, že ak budete tabletky hormonálnej antikoncepcie užívať kontinuálne a nerealizujete si 7 dňovú pauzu po doužívaní blistra, krvácanie, či špinenie sa dostaví. je vhodnejšie užívať tabletky hormonálnej antikoncepcie Diecyclen podľa odporúčaní, 21 dní a následne si realizovať 7 dňovú pauzu.

  • Mykóza počas antikoncepcie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    3 mesiace beriem antikoncepciu Karhleight aby sme sa s priateľom chránili 100%. Bohužiaľ od kedy beriem antikoncepciu mávam gynekologické problémy, myslíme si že ide o mykózu. Používala som pošvové antibiotiká aj krém. Po týždni sa mi to vyliečilo no vždy sa mi to vracia, nevieme mat ani pohlavný styk pretože vždy sa to vráti. Je možné že je to od antikoncepcie? A účinkuje počas mykózy antikoncepcia tak ako má?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, takto aa Vám bez poznania akýchkoľvek bližších informácií, výsledkov a vaginálneho nálezu bližšie objektívne vyjadriť neviem. Môže sa jednať aj o mykózu. Treba myslieť aj na to, že infekciu Vám môže zaniesť partner, preto aj napriek opakovanému Vášmu preliečeniu môžete mať opakované infekcie. Každý prípravok, aj antikoncepcia, môže mať vedľajšie alebo nežiadúce účinky. Mykóza na účinky tabletkovej hormonálnej antikoncepcie nemá vplyv.

  • Mykóza

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcem sa opýtať dlhodobo užívam HAK Softinelle, no tento rok mam už 3 krát mykozu. Partner bol pre liečený krémom Canesten, a ja mam zakaždým lieky predpisane. Nebude problém v HAK? Nemala by som ju vysadiť? Alebo zmeniť? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemyslim si, že mykóza je spôsobená užívaním hormonálnej antikoncepcie. Skúste si realizovať vaginálne výplachy Cloginom alebo Rosalginom, používajte vaginálne probiotiká. Odsledujte si to.

  • Problém s opakovanou mykozou

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, dlhodobo užívam HAK, s tým, že pred 2 mesiacmi mi bola zistená kvasinkova infekcia-Candida. Bolo mi predpisane: Fluco Sandoz, Macmiror Complex 500 mg na vkladanie aj na potieranie. Po menštruácii sa mi mykoza vrátila, nakoľko som nedouzivala vyššie uvedené lieky kvôli menštruácii, pokračovala som v liečbe ďalej. Po liečbe som pridala aj capiky Gynimun intim protect na vkladanie. Po ďalšej menštrauácii sa mi mykoza opäť vrátila. V lekárni mi dali Lactofeel. Už som bezradna. Co navrhujete? Nemám vysadiť HAK?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, skúste si ešte realizovať vaginálne výplachy Cloginom alebo Rosalginom. Vaginálne probiotiká sú určite vhodné, pokračujte v ich užívaní. Dôležité je myslieť aj na to, či Vám infekciu neprenáša partner. Bolo by vhodné vyšetriť aj jeho, prípadne ho rovno preliečiť, aby sa vylúčila aj táto možnosť. Odsledujte si to.

  • Mykoza

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry deň chcem sa opýtať s priatelom sme mali nechránený pohlavný styk počas mykozy teda myslim že to je mykoza lebo aj má to svrbelo a bolelo tak pár dni dozadu včera to už bolo fajn vytok som nemala a svrbelo trosku bolesť pri sexe som pocitovala sice, priateľ si dal prezervativ môže sa aj on nakaziť?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste mali nechránený pohlavný styk počas vaginálnej infekcie, možnosť, že sa partner nakazil tu je. Môže sa to prejaviť vo forme začervenania, vyrážiek, svrbenia, ... Pri pretrvávaní ťažkostí navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vám nasadí potrebnú liečbu.