Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,370 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Tabletka po

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň mám užiť tabletku po keď som zabudla užiť siedmu tabletku v prvom týždni dala som si ju až na ďalší deň spolu s dalsou.pricom som mala v ten siedmy deň nechránený styk. Ešte neubehlo 72 hodín odvtedy to bude až večer dnes.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak si chcete byť úplne istá, môžete užiť tabletku núdzovej hormonálnej antikoncepcie. Pokračujte však v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

Podobné otázky

  • Tabletka po a norethisteron

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pred 5 dňami som brala tabletku po - escapelle deň po tom čo som mala nechránený styk, dnes som začala špiniť. O necelé tri týždne idem na dovolenku a plánovala som zobrat norethisteron na oddialenie menštruácie kedze mi vychádza presne na dovolenku.Je to bezpečne ho brať a zabráni aj špineniu?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, špinenie po užití tabletky núdzovej antikoncepcie je veľmi časté, patrí to medzi vedľajšie účinky núdzovej antikoncepcie. Neviem, či je rozumné užívať Norethisteron. Ten sa užíva za istých predpokladov a okolností. Neviem, ako dlho budete teraz špiniť. Norethisteron sa odporúča užívať minimálne 5 dní pred očakávaným začiatkom menštruácie, užíva sa počas celej dĺžky žiadaného posunutia menštruácie a po jeho vysadení k špineniu, či krvácaniu dochádza na 3. až 4. deň. Ak zvyknete praktizovať nechránený pohlavný styk a neplánujete ešte tehotenstvo, odporúčam konzultovať s Vašim obvodným gynekológom otázku hormonálnej antikoncepcie, pri ktorej užívaní si viete aj posunúť krvácanie.

  • Antikoncepcia a tabletka po

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. V piatok som zabudla užiť prvú tabletku z prvého týždňa, teda z nového blistra po 7 dňovej pauze (antikoncepcia katya). V ten istý deň som mala nechránený pohlavný styk. O cca 12 hodín na to som si bola kúpiť tabletku po (apreg) a dala som si ju, hneď na to som užila aj 2 tabletky antikoncepcie, aby som to nezameškala. Je tu šanca tehotenstva, alebo by malo byť všetko v poriadku? Viem, že účinok je po uplynutí siedmich dní nižší, preto som užila núdzovú antikoncepciu. Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, urobili ste maximum preto, aby nedošlo k otehotneniu. Za predpokladu včasného a správneho užitia tabletky núdzovej antikoncepcie je pravdepodobnosť tehotenstva malá. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie a najbližších minimálne 7 dní používajte aj doplnkovú formu ochrany (kondóm).

  • Tabletka po apreg

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    chcela by som sa opýtať ohľadom tabletky Apreg. Nikdy som ju predtým neužila.
    Tabletku som vzala 29.4. Moja posledná MS skončila 26.4. A včera som začala krvácať to je 5.5.
    Neviem ci je to menštruácia ale vyzerá to tak ze áno. Teraz by som mala mat plodné dní až do 9.4. Neviem či to mam brat, ako menštruáciu, alebo ako špinenie. Za normálnych okolností moja menštruácia by mala prísť až o dva týždne 22.5. Preto neviem či to krvacanie môže vyvolať ta tabletka.
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, medzi časté vedľajšie účinky tabletky núdzovej antikoncepcie patrí špinenie mimo cyklu. Príčin špinenia však môže byť viacero. Teoreticky sa môže jednať aj o ovulačné krvácanie. Odsledujte si to. Za predpokladu včasného a správneho užitia tabletky núdzovej antikoncepcie je pravdepodobnosť tehotenstva malá. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Tabletka po a meskanie menstruacie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den pred 2 tyzdnami som uzila nudzovu antikoncepc. apreg. menstruaciu som mala dostat priblizne v tomto obdobi ( stale mi chodi 26-27 den) dnes je 28 den a menstruacia nikde a zacinam panikarit. mam bolesti brucha uz asi 2 tyzdne a zvacsene prsniky ako obvikle. mam sa bat ze tabletka nezabrala? dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu včasného a správneho užitia tabletky núdzovej antikoncepcie je pravdepodobnosť tehotenstva malá. Medzi najčastejšie vedľajšie účinky preparátov núdzovej antikoncepcie patrí znepravidelnenie menstruačného cyklu. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Tabletka po

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcem sa spýtať užila som tabletku po ak by mi nahodou meškala menštruácia ma zmysel si robiť tehotenský test v tých dňoch kedy bude meskat? Alebo kedy sa potom robí test? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu včasného a správneho užitia tabletky núdzovej antikoncepcie je pravdepodobnosť tehotenstva pomerne malá. Medzi časté vedľajšie účinky patrí znepravidelnenie menštruačného cyklu. Tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Odsledujte si to.