Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,370 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Tabletka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň chcem sa spýtať beriem antikoncepciu už skoro rok ale stala sa taká vec že som zabudla prvý krát užiť siedmu tabletku v prvom týždni a vten deň som mala nechránený styk. Užila som tabletku až na ďalší deň spolu s ďalšou. Môžem otehotnieť? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za daných okolností to môže byť problém, účinok hormonálnej antikoncepcie môže byť oslabený. Záleží však od viacerých okolností, času pohlavného styku a času obvyklého užitia, pretože v čase styku mohol byť účinok hormonálnej antikoncepcie z predošlej tabletky. Užitie dvoch tabliet, teda aj zabudnutej spolu s aktuálnou bol dobrý postup. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie a najbližších 7 dní používajte aj doplnkovú formu ochrany (kondóm).

Podobné otázky

  • Antikoncepcia a PMS

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, viem že možno blbá otázka, no dávala som si antikoncepciu a zrovna som nemala po ruke vodu a v ústach sa mi asi trištvrte tabletky rozpustilo dokedy som ju prehltla, nezníži sa nejako účinok antikoncepcie? A ešte by som sa chcela spýtať, môžem mať aj počas užívania antikoncepcie PMS? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tabletka hormonálnej antikoncepcie s vstrebáva v črevách, kde je cez sliznicu - stenu čreva vstrebaná do krvného obehu. V dutine ústnej je tiež sliznica a pod jazykom cievy, cez ktoré sa liečivo dostáva hneď do krvného obehu, takže účinok hormonálnej antikoncepcie by mal byť zachovaná. Ak si chcete byť istá, užite náhradnú tabletku hormonálnej antikoncepcie a pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie. Počas užívania hormonálnej antikoncepcie je ovulácia blokovaná, rovnako tak je potláčaný rast sliznice dutiny maternice, takže prejavy PMS by sa nemali vyskytovať vôbec.

  • Stratená tabletka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    užívam antikoncepciu Katya tri mesiace. Dnes som mala dobrať poslednú tabletku z blistra a od zajtra som mala mať 7-dňový interval bez tabletiek, avšak ráno, keď som si tabletku išla zobrať, mi vypadla na zem a nenašla som ju. Ako mám prosím postupovať, aby som bola aj naďalej ochránená pred otehotnením?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste dnes už tabletku hormonálnej antikoncepcie neužili, dnes si rátajte ako prvý deň sedemdňovej pauzy a následne začnite s užívaním tabliet hormonálnej antikoncepcie z nového blistra. Cyklus sa Vám tak síce posunie o deň, ale budete aj naďalej chránená. Určite si nepredlžujte sedemdňovú pauzu!

  • Tabletka po a norethisteron

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pred 5 dňami som brala tabletku po - escapelle deň po tom čo som mala nechránený styk, dnes som začala špiniť. O necelé tri týždne idem na dovolenku a plánovala som zobrat norethisteron na oddialenie menštruácie kedze mi vychádza presne na dovolenku.Je to bezpečne ho brať a zabráni aj špineniu?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, špinenie po užití tabletky núdzovej antikoncepcie je veľmi časté, patrí to medzi vedľajšie účinky núdzovej antikoncepcie. Neviem, či je rozumné užívať Norethisteron. Ten sa užíva za istých predpokladov a okolností. Neviem, ako dlho budete teraz špiniť. Norethisteron sa odporúča užívať minimálne 5 dní pred očakávaným začiatkom menštruácie, užíva sa počas celej dĺžky žiadaného posunutia menštruácie a po jeho vysadení k špineniu, či krvácaniu dochádza na 3. až 4. deň. Ak zvyknete praktizovať nechránený pohlavný styk a neplánujete ešte tehotenstvo, odporúčam konzultovať s Vašim obvodným gynekológom otázku hormonálnej antikoncepcie, pri ktorej užívaní si viete aj posunúť krvácanie.

  • Tabletka po

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň mám užiť tabletku po keď som zabudla užiť siedmu tabletku v prvom týždni dala som si ju až na ďalší deň spolu s dalsou.pricom som mala v ten siedmy deň nechránený styk. Ešte neubehlo 72 hodín odvtedy to bude až večer dnes.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak si chcete byť úplne istá, môžete užiť tabletku núdzovej hormonálnej antikoncepcie. Pokračujte však v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • HAK Daylette

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, svoj cyklus som tento mesiac omylom posunula o jeden deň, chcem sa preto spýtať ako postupovať, ak by som sa budúci mesiac chcela vrátiť k pôvodnému cyklu (teda ho o jeden deň "vrátiť"), ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, bohužiaľ, cyklus si predĺžiť veľmi neviete, iba ak by ste užili o jednu aktívnu tabletku naviac z ďalšieho blistra, ale to Vám potom bude jedna tabletka chýbať, takže budete na tom istom. Myslím si, že posúvať cyklus o jeden deň nemá veľký zmysel.