Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,688 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Sterilizacia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den. Po dvoch sekciach a zrastoch aj na maternici som sa rozhodla pre sterilizaciu, nakolko hormonalnu antikoncepciu neznasam dobre a mam uz 36 rokov. V papieroch mam napisane LSK, to znamena odstranenie celeho vajcovodu? Alebo ako sa standardne robi sterilizacia? V ambulancii som sa na to zabudla spytat. Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, LSK znamená laparoskopia/laparoskopicky. Na našej klinike sa realizuje sterilizácia formou salpingektómie (LSK SE bilat.), kedy sa odstránia oba vajíčkovody. Podľa opisu mi nie je jasné, čo Vám bolo konkrétne robené. Pri nejasnostiach sa určite pýtajte lekárov v zdravotníckom zariadení, kde bol výkon realizovaný.

Podobné otázky

  • Sterilizacia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som sa spýtať na Váš názor na sterilizáciu, u ženy. Zvažujem tento zákrok, keďže hormóny = nežiaduce učinky – u mňa tekmer pri každej horm. antikoncepcii. Je pravda, že po sterilizácií majú ženy problémy s cyklom, potreba zavedenia hormonálneho telieska, pripadne skorší nástup menopauzy? Ďakujem. Pekný deň prajem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na trhu je viacero nehormonálnych vnútromaternicových teliesok, nad ktorými by sa dalo uvažovať, za predpokladu, že nemáte alergiu na kovy. Sterilizácia, v zmysle podviazania alebo odstránenia vajíčkovodov, nemá vplyv na menštruačný cyklus, je to však finančne nákladný zákrok, keďže si ho platíte sama. Skôr by som porozmýšľal nad nehormonálnym vnútromaternicovým telieskom.

  • Sterilizacia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň zaujímalo by ma ci po sterilizácii je možné mimomaternicove tehotenstvo a koľko po zákroku musí byť absencia a ci je možné že po 7 potratoch a cca 5 kyretoch môže byť zákrok hradený poisťovňou?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, výkon sterilizácie sa realizuje dvojakým možným spôsobom, či už podviazaním, či pretnutím vajíčkovodov, alebo ich odstránením, preto po sterilizácii nie je možné spontánne otehotnenie, ani mimomaternicové tehotenstvo. Ak sa pýtate na absenciu pohlavného styku po výkone, je to individuálne, záleží to od toho, ako rýchlo sa žena po výkone zotaví. Sterilizácia na vlastnú žiadosť nie je v uvedených prípadoch hradená zdravotnou poisťovňou. Zákon ukladá presné podmienky, za akých okolností môže byť sterilizácia vykonaná. Vhodnejšie je rozmýšľať o vnútromaternicovom teliesku. Poraďte sa so svojim obvodným gynekológom, ktorý najlepšie pozná Vašu anamnézu, informácie o Vás, ako aj všetky výsledky vyšetrení a okolnosti.

  • Docasna stetilizacia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den chcela by som sa opýtať ci je mozna dočasná sterilizacia a ak ano aku ma spolahlivost.Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, sterilizácia je u žien na Slovensku nezvratný proces. Na Slovensku sa na zabránenie otehotnenia využívajú rôzne metódy antikoncepcie.

  • sterilizácia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer,mám 40.rokov a 3 deti.Už 16 rokov užívam antikoncepciu a už dlhšiu dobu mám problém s výtokmi,kvasinkami a vaginálnym herpesom.Môj gynekolog mi doporučil vysadiť Logest a ja uvažujem nad sterilizáciou,dalšie deti už nachcem ale mám trocha z toho strach.Poradíte mi aby som sa rozhodla správne!!!Dakujem!§

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    samotný zákrok sterilizácie nie je náročný, robí sa laparoskopicky a vyžaduje len krátkodobú hospitalizáciu na klinikách, prípadne v súkrokmných centrách jednodňovej chirurgie je to viac-menej ambulantný zákrok - ráno prídete a poobede idete domov. Nie je však zaručené, že týmto spôsobom antikoncepcie predíte vašim ťažkostiam,antikoncepcia nie je príčinou vašich ťažkostí, to si je nutné uvedomiť. Ide o dve rozličné veci, taktiež si je nutné uvedomiť , že ide o definitívny zákrok, a je teda nutné si to poriadne rozmyslieť.