Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,703 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • HAK a Folikul

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Včera som bola u svojho dr nakoľko mi menil antikoncepciu lebo moja mi už zrejme nestačila v dávke hormónov nakoľko som mala problémy a cítila som ľavý vaječník hlavne v obdobi kedy by som mala mat ovuláciu včera robil sono taktiež v čase ovulácie resp dneska by som ju mala mat a hovoril že mám folikul že je telo pripravené k oplodnenia avšak až neskôr mi napadlo ako je to kožné keďže beriem HAK pravidelne a včas či je tam možné tehotenstvo aj keď pri HAK si dávame pozor a styk bol pred 16dnami test bol negatívny a ani na sone nič nevidel a povedal že tehotná nie som..no aj tak nechápem ten folikul pri užívaní HAK…ten problém s tak ľavým vajecnikom
    Som mala už dlhšiu dobu len som musela chytiť dni kedy to aj mna boli a dr je v práci ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aj nízkodavková hormonálna antikoncepcia blokuje ovuláciu, takže ste za predpokladu pravidelného a správneho užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie plne chránená pred otehotnením. Spomínaný folikul môže byť žlté teliesko, ktoré sa počas užívania hormonálnej antikoncepcie vyskytuje bežne. Niekedy môže mať aj pár centimetrov. Ak ste však už na spomínanom ľavom vaječníku mali v minulosti cystu, terajší nález nemusí vôbec súvisieť s užívaním hormonálnej antikoncepcie. Nepoznám však žiadne bližšie výsledky vyšetrení, ani USG nálezy, ani ďalšie okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť.

Podobné otázky

  • HAK a folikul

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Plus som ešte zabudla dodať k mojej otázke že aj napriek uzvivania hak folikulu a pociťovaná ovulácie je možné aby som mala z ovulácie nevolsnot ??..

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ako som už spomínal, aj nízkodavková hormonálna antikoncepcia blokuje ovuláciu, takže ste za predpokladu pravidelného a správneho užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie plne chránená pred otehotnením. Spomínaný folikul môže byť žlté teliesko, ktoré sa počas užívania hormonálnej antikoncepcie vyskytuje bežne. Niekedy môže mať aj pár centimetrov. Ak ste však už na spomínanom ľavom vaječníku mali v minulosti cystu, terajší nález nemusí vôbec súvisieť s užívaním hormonálnej antikoncepcie a môže sa jednať naozaj o druh tumoru vaječníka a nie o žlté teliesko, či inú funkčnú cystu. Keďže nepoznám žiadne bližšie výsledky vyšetrení, ani USG nálezy, ani ďalšie okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý sa Vám bude vedieť najobjektívnejšie vyjadriť a určiť ďalší postup.