Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,684 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Oddialene menzesu pri atk

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,

    prechadzam z Mistry na Zlyndu. Pri Mistre bolo mozne oddialit menzes ked sa nedala prestavka medzi blistrami. Je take nieco mozne pri zlynde, nakolko ta sa uziva bez prestavok?

    Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Zlynda obsahuje 24 bielych aktívnych tabliet, nazývaných tiež aktívne tablety, ktoré obsahujú hormón gestagén a 4 zelené placebo tablety, ktoré neobsahujú žiadny hormón. Je to teda obdobie obdobné sedemdňovej pauze. Tu je však obdobie kratšie (štyri dni). Placebo tabletky sa užívajú iba preto, aby žena nezabudla užiť tabletku a správne začala s užívaním ďalších 24 aktívnych bielych tabliet. Účinok by bol rovnaký, ak by ste vynechali placebo tabletky, urobili si kvázi štvordňovú pauzu a následne pokračovali v užívaní aktívnych 24 tabliet ďalšieho blistra. Placebo tabletky sú tak nápomocou, aby sa žena nepomýlila v užívaní a nemusí si rátať dni "pauzy". Oddialiť krvácanie zo spádu hormónov pri Zlynde sa dá vynechaním štyroch zelených placebo tabliet a kontinuálnym užívaním bielych aktívnych tabliet druhého blistra, ktorý sa už doberie celý, teda užijete aj placebo tabletky daného blistra a pokračujete v užívaní ďalšieho blistra.