Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Môže zlyhať antikoncepcia?

    , Autor: Miska420

    Dobrý deň, užívam tabletky pravidelne nevynechaávam a cca v rovnakom čase (1-2 hod rozdiel podľa toho kedy prídem z práce). Už dva mesiace mám pocit , že môžem byť tehotná ale nemám skoro žiadne priznaky len mám také zväčšené spodné bruško (není mäkké ako tuky ale tvrdé) som aj vo veľmi veľkom strese a už pár rokov mám diagnózu vysokého kortizolu a vraj aj to môže spôsobiť trochu zväčšené spodné brucho. Nie som tučnej postavy proste priemer takže keby sú to tuky tak to poznám. A plus do toho mám stále pocit ako keby som bola pomočená , také niečo mávam len v deň keď mám dostať menzes. To je ďalšia vec , čítala som vraj "menzes" pri užívaní antikoncepcie neznamená úplne to , že je to menštruácia ale vraj len krvácanie vyvolané pauzou tak ja neviem či sa mám riadiť aj tým , že či mi mešká alebo nie keď neviem ako to mám brať. Prsia ma bolia už odkedy užívam antikoncepciu predtým som to mávala len pri pms a tri roky odkedy ju užívam to mám stále ale to mi nevadí není to nič hrozné. Každopádne je nejaká šanca , že by mohla zlyhať ťa antikoncepcia? S partnerom si akoze užívame to , že beriem tabletky tak sa často x už stalo , že sa urobil dnu. Čítala som aj veľa veci čo môžu ovplyvniť účinok a nič z toho nerobím , nepijem ani ten Ľubovník ani citrusy moc (neviem či je to pravda ale človek nikdy nevie). Fakt sa strašne bojím , testy sa vraj robia az keď mešká menzes len to je presne to , čo som spomenula vyššie , že ja krvácam vždy počas pauzy. Vek na dieťa síce mám ale nie som človek čo má rád detskú spoločnosť.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu pravidelného a správneho užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie ste plne chránená a tehotenstvo je veľmi málo pravdepodobné. Opisované prejavy sú skôr vedľajšie účinky, ktoré hormonálna antikoncepcia môže spôsobiť. Odsledujte si to. Pokračujte v pravidelnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie. V prípade ťažkostí alebo nejasností kontaktujte Vášho obvodného gynekológa.