Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,104 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • 7 dňová pauza skôr, ochrana

    , Autor: Anonnym

    Dobrý deň, písala som vám včera ale nebola to 4 tabletka ale 5 z tretieho týždňa čiže som ich nedobrala 3. Je znížená účinnosť antikoncepcie ak som teda už tie 3 tabletky neužila a prešla som ihneď na 7 dňovu pauzu?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, platí to isté, čo som Vám písal. Pri užívaní hormonálnej antikoncepcie Leverette sedemdňová pauza neexistuje. Užíva sa kontinuálne 28 tabliet, z čoho 21 žltých tabliet je aktívnych, ktoré obsahujú hormóny a 7 bielych je neaktívnych, tzv. placebo tabletky. Mali ste na výber z dvoch možností. Ak ste sa rozhodli pre druhú, teda ukončili ste užívanie aktívnych žltých tabliet zo súčasného blistra a prešli ste priamo na biele placebo tablety (Vami spomínaná 7 dňová pauza), najvhodnejšie je zaznamenať si deň, keď ste zabudli užiť tabletu a ak chcete začať s novým blistrom v rovnaký deň, v ktorý vždy začínate s užívaním blistra, užívajte placebo tablety menej ako 7 dní. Z týchto okolností je pravdepodobnosť tehotenstva pomerne malá. Odsledujte si to.