Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,314 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Hnačky

    , Autor: Anonnym

    Dobrý deň, užívam antikoncepciu leverette 5 mesiac a od začiatku užívania 5 blistra má trápia hnačky. Dnes som užila 2 tabletku z prvého týždňa. Včera aj dnes som mala po 5 hodínach od užitia silnejšiu hnačku. Je znížená účinnosť antikoncepcie a mám sa chrániť aj dodatočne? Hnačky nemám stále, len až po 4-5 hodinách.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak sa Vám hnačky opakujú pravidelne každý deň, môže sa jednať o vedľajší, či nežiadúci účinok hormonálnej antikoncepcie. Vylúčiť je potrebné aj črevnú virózu. Po piatich hodinách by tabletka mala byť už vstrebaná. Vo všeobecnosti sa odporúča doplnková ochrana, ak dôjde k hnačke do troch až štyroch hodín od užitia tabletky hormonálnej antikoncepcie. Každodenné hnačky Vám však z dlhodobého hľadiska nebudú vyhovovať. Pri pretrvávaní ťažkostí bude vhodné pouvažovať o zmene preparátu hormonálnej antikoncepcie a navštíviť obvodného gynekológa. Odsledujte si to.

Podobné otázky

  • 2 tabletky naraz

    , Autor: Anonnym

    Dobrý deň, užívam antikoncepciu leverette. Dnes som zobrala 12. tabletku z blistra ale momentálne mám aj hnačky (nie však celý deň). Volala som gynekológovi a ten mi povedal, že ak sa to stane mam užiť náhradnú tabletku a tak som počas 2 týždňov užila 3 náhradné tabletky z ineho blistra. Nepociťujem žiadne problémy a keďže hnačky už prestali tak budem pokračovať v užívaní ako som zvyknutá. Je to problem? Môže mi to rozvádzať cyklus?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, postupovali ste správne. Nie, za predpokladu pravidelného a správneho užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie by sa krvácanie zo spádu hormónov malo dostaviť počas obdobia užívania placebo tabliet. Ak by aj ku špineniu, či krvácaniu nedošlo, pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie podľa plánu. Odsledujte si to. V prípade ťažkostí alebo nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Silný suchý kašeľ

    , Autor: Katka02

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať. Trápi sa silný suchý kaseľ avšak pozorujem občas aj hlieny. Kašlem stále. Keď užijem antikoncepciu a o pár minút začnem silno kašľať, bude účinná? Mala som styk pred 2 dňami. Som aj naďalej plne chránená ak nevraciam a nemám hnačky a neužívam lieky ktoré znižujú účinnosť antikoncepcie?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, kašeľ, ani zahlienenosť nemá vplyv na účinok hormonálnej antikoncepcie, ktorá sa vstrebáva v črevách. Za predpokladu pravidelného a správneho užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie ste plne chránená. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Hak a hnačka

    , Autor: kotletka

    Dobry den. Pan doktor, chcela som sa spytat, ci ked beriem 6. den hak lydely(poprvy raz) a do dnes mi nic nebolo, ale dnes som dostala aj hnacku aj mi je celkovo nejak divne, ci to je normalne alebo nie. Hak beriem pravidelne o polnoci. Nebolo mi zle pocas uplynulych dni, iba dnes. Ked som dostala hnacku 9:30 cca a tabletku beriem o polnoci mam sa bat ze sa nejako ovplyvnil ucinok? Mam si dat dalsiu? Je v poriadku tento stav alebo mam kontaktovat gynekologicku a zmenit antikoncepciu?
    Vopred dakujem, pekny den.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie, za týchto okolností by nemal byť účinok hormonálnej antikoncepcie znížený. Navyše, ak sa jednalo iba o jednorázovú redšiu stolicu a nie opakované hnačky a nebola v intervale do 4 hodín od užitia tabletky hormonálnej antikoncepcie, nebude to mať žiadny vplyv. Nie je potrebné užívať ďalšiu tabletku hormonálnej antikoncepcie. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie. Odsledujte si to. Pri opakovaní ťažkostí alebo v prípade nejasností kontaktujte Vášho obvodného gynekológa.

  • Antikoncepcia a možné tehotenstvo

    , Autor: Leeeejinska

    Poslednú menštruáciu som mala na cas da sa povedať ako vždy ….na 19tej cyklu (počítam od prvého dňa menštruácie) sme mali pohlavný styk s priateľom ale neejakuloval do mna a styk bol prerušovaný nakoľko bol oo dlhšej dobe…HAK beriem pravidelne na čas hnačky som nemala…včera som mala dostať ms zatiaľ nič …bruško na ma citim ale dosť slabo …je tam nejaké riziko/ šanca otehotnenia aj napriek HAK prersuovanemu styku

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, prerušovaný styk nie je antikoncepcia, takže to ani neberte do úvahy. Je jedno, či máte alebo nemáte prerušovaný pohlavný styk, šanca na otehotnenie je rovnaká. Keďže však užívate hormonálnu antikoncepciu, za predpokladu pravidelného a správneho užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie ste plne chránená, môžete tak praktizovať pohlavný styk aj s ejakuláciou do pošvy. Krvácanie z vysadenia sa nemusí dostaviť presne na deň, prípadne sa nemusí dostaviť vôbec. Odsledujte si to. Za predpokladu pravidelného a správneho užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie ste však chránená a tehotenstvo je extrémne málo pravdepodobné. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Antikoncepcia a hnacka

    , Autor: Barborela

    Dobry den, viem, ze 3-4 hodiny od uzitia hak ak je hnacka, ze si musim davat pozor a chranit sa 7 dni. k vsak do hodiny od uzitia hak pride normalna stolica vtedy aom stale chranena? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak sa nejednalo o riedku hnačkovitú stolicu, či opakované hnačky, normálna stolica nemá vplyv na účinok hormonálnej antikoncepcie, takže účinok hormonálnej antikoncepcie je zachovaný. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.