Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Lindynette 20

    , Autor: Saška2803

    Dobrý deň prajem,chcem sa spýtať ohľadne.Chcela by som počas dovolenky si predĺžiť užívanie antikoncepcie a tým pádom oddialiť menštruáciu.Ale moja otázka znie, dá sa aj tak,že predĺžim cyklus iba o pár dní, prerušim aby menštruácia nastúpila a budem pokračovať ďalej po 7.dňoch?Alebo musím dobrať už celý mesačný blister?Ďakujem za info

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, najvhodnejšie je za daných okolností kontinuálne užívanie dvoch blistrov a po doužívaní druhého blistra si realizujte sedemdňovú pauzu. Nemá zmysel načať nový blister a užiť iba pár tabliet. Zvyšok blistra potom neviete využiť.

Podobné otázky

  • Drovelis a Vertigo

    , Autor: Renči226

    Dobrý deň, mám 19 a už beriem tretiu antikoncepciu. Momentálne beriem Drovelis ale mám podozrenie, že vedľajším účinkom je Vertigo, chodila som aj na vyšetrenia lekárom, ale všetko mám v poriadku. Zmenila som antikoncepciu Dienorette na Drovelis kvôli nadmernému poteniu. Chcela by som sa opýtať, či by bolo možné opäť prejsť na Dienorette a či by som mala rovnaký vedľajší účinok alebo by som mala nejaké iné. Ďakujem za odpoveď a prajem Vám pekný deň.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, zhodnotiť prínos a mieru prejavov vedľajších, či nežiadúcich účinkov preparátov hormonálnej antikoncepcie najlepšie viete Vy sama. Ak Vám najviac vyhovoval preparát Dianorette, je možné sa k nemu vrátiť. Pripadne je vhodné porozmýšlať o nasadení iného preparátu hormonálnej antikoncepcie, napríklad Belara, či Lindynette 20mg. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach, ako aj pre zmenu preparátu, či prekonzultovanie ďalšieho postupu navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Ktora antikoncepcia?

    , Autor: Ivett11

    Dobry den, pan doktor, ktora antikoncepcia je podobna antikoncepcii Sunya? Myslim, ze je to ta nizkohormonova, rozmyslala som teda aj nad inou alternativou, ktoru by som vyskusala, dakujem za odpoved!

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, rovnaké zloženie, ako aj dávku hormónov ako Sunya má napríklad Gestodette, Lindynette 20, či Artizia. Na trhu je však veľa preparátov kombinovanej hormonálnej antikoncepcie. Nepoznám však dôvod, pre ktorý potrebujete zmeniť preparát hormonálnej antikoncepcie, či je potrebné zmeniť kombináciu hormónov, alebo je preparát nedostupný, ... Pri nejasnostiach alebo ťažkostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa, s ktorým viete odkonzultovať potrebu výmeny preparátu hormonálnej antikoncepcie a ktorý Vám vie aj nový preparát prípadne predpísať. Ak však nemáte žiadne ťažkosti, ani prejavy vedľajších účinkov, nie je vhodné časté menenie preparátu hormonálnej antikoncepcie.

  • HAK a otehotnenie

    , Autor: Maca12355

    Dobrý deň, už mesiac beriem HAK Lindynette 20 ktoré poctivo beriem, do toho som mala streptokoka a gynekológ mi predpísal antibiotiká Macmiror complex plus som brala probiotiká, predvčerom aj včera do mňa priateľ ejakuloval mala som včera dostať aj menštruáciu a zatiaľ nedošla. Aká je celkovo pravdepodobnosť že by som mohla otehotnieť počas brania HAK?Mohli antibiotiká ovplyvniť nejak jej účinnosť? Ďakujem za odpoveď :)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, užívaním vaginálnych globúl sa účinnosť hormonálnej antikoncepcie nemení. Za predpokladu pravidelného užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie sa tehotenstva nemusíte obávať. Odsledujte si to.

  • Lindynette 20

    , Autor: Maca12355

    Dobrý deň, HAK Lindynette 20 som začala brať v 2. deň menštruácie a dnes po 8.dňoch brania HAK som mala nechránený pohlavný styk, priateľ do mňa ale neejakuloval, je možné že by ma ešte HAK nechránila a otehotnela by som z ,,kvapôčky lásky"?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak sa začne s užívaním hormonálnej antikoncepcie na 2. deň menštruácie, nasledujúcich 7 dní sa odporúča aj doplnková forma ochrany (kondóm). Ak ste celých 8 dní užívali hormonálnu antikoncepciu pravidelne, pravdepodobnosť tehotenstva je malá.

  • Vysadenie antikoncepcie

    , Autor: Katty89

    Dobrý deň, užívam Lindynette 20 a chcela by som ich na nejaký čas vysadiť, cca 3 mesiace. Je to vhodné? Po tých 3 mesiacoch si mám dať prvú tabletku v prvý deň cyklu? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, prvú tabletku z nového blistra užite v prvý deň menštruácie.