Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,100 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Zabudnutá tabletka

    , Autor: amemic

    Dobrý deň,
    po 7 dňoch od začatia nového blistra (HAK beriem 4 roky), t. j. na 8 deň som zabudla užiť antikoncepciu. Ďalšiu tabletku som užila až po 12h. V deň zabudnutia tabletky som však mala nechránený pohlavný styk s vyvrcholením. V užívaní antikoncepcii pokracujem. Je šanca otehotnenia vysoká?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, možnosť tehotenstva existuje. Odsledujte si to. Pokračujte v pravidelnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

Podobné otázky

  • Zabudnutá tabletka

    , Autor: Anonnym

    Dobrý deň ak som zabudla užiť poslednú aktívnu tabletku vo štvrtok s tým, že som žiadnu inú už neužila takže mi začala pauza, ktorú si skratim o deň. Čiže užijem prvú aktívnu tabletku namiesto piatku vo štvrtok tak budem plne chránená pred otehotnením?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, ak budete postupovať uvedeným spôsobom, budete aj naďalej plne chránená. Cyklus sa Vám tak síce o deň skráti a posunie, na účinnosti sa však nič nezmení. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Zabudnuta tabletka po pauze

    , Autor: zuzzzga

    Dobry den, vcera (nedela) vecer o 7-8 som mala brat prvu tabletku po 7 dnovej pauze ale zabudla som ich kupit. Dnes (pondelok) sa k nim dostanem az o 5 vecer, mam zobrat normalne vecer ako keby som nevynechala a chranit sa potom tyzden inak alebo mam pockat na menstruaciu a vtedy zobrat prvu tabletku? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, môžete postupovať presne tak, ako ste písali. Užite tabletku dnes, čo najskôr, a pokračujte v pravidlenom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie. Najbližších minimálne 7 dní používajte aj doplnkovú formu ochrany (kondóm).

  • Zabudnutá tabletka

    , Autor: Danulik1

    Dobrý deň, užívam HAK už rok a stala sa mi taká vec že som zabudla užiť tabletku ale neviem kedy zistila som to až keď som si pozerala kalendár kedy si mam dať tabletku pretože tam to mam vyrátané ale blister som zahodila je možné že tam bola tá jedna tabletka. Aj menzes som dostala o deň skôr na 3.deň väčšinou ho dostanem presne na 4.deň.
    A teraz neviem či mam začať nový blister normálne po 7 dňovej pauzy alebo môžem aj po 8. Dňovej pauze.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, začnite s užívaním nového blistra normálne po sedemdňovej pauze. Odsledujte si to. Pokračujte v pravidlenom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie a preventívne sa prvý týždeň užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie chráňte aj doplnkovo (používajte kondóm).

  • Uzivanie

    , Autor: viki927

    Dobry den, chcela by som sa opytat, ci sa mohol aucinok hak dienorette narušiť ak som tabletu nevzala v pravidelnom case ale do 12 hodin od pravidelného casu a to o 5:00 rano a o 7:00 som mala redšiu stolicu chcela som si vziat pre istotu este jednu tabletu hak ak by bola tato tableta neúčinná ale zabudla som nasledne v danom dni som mala nechránený pohlavny styk s ukončením mimo.
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak sa zabudnutá tabletka hormonálnej antikoncepcie užije do 12 hodín od času obvyklého užitia, je účinok hormonálnej antikoncepcie zachovaný. Ak sa u Vás nejednalo o hnačku, či opakované redšie stolice v priebehu niekoľkých hodín, myslím si, že za daných okolností je účinok hormonálnej antikoncepcie zachovaný. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Vynechana tabletka

    , Autor: alenakaderova

    Dobry vecer, chcem sa opytat. Zabudla som si zobrat 14tu tabletku. Zistila som to o den neskor a v ten den som mala pohlavny styk. Dala som si potom naraz dve tabletky. Je vyssia sanca ze otehotniem?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, záleží aj od preparátu hormonálnej antikoncepcie. Vo všeobecnosti platí, že sa má zabudnutá tabletka užiť čo najskôr, aj keby to znamenalo užitie dvoch tabliet hormonálnej antikoncepcie naraz. Ak ste užili zabudnutú tabletku po viac ako 12. hodinách od času obvyklého užitia, tehotenstvo sa, navyše za okolnosti nechráneného pohlavného styku, vylúčiť nedá. Mohlo dôjsť k oslabeniu hormonálnej antikoncepcie. Odsledujte si to. Pokračujte v pravidlenom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie. Za predpokladu, že sa Vám nedostaví krvácanie z vysadenia zo spádu hormónov, bude potrebné vylúčiť tehotenstvo.