Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
15,248 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Účinok antikoncepcie

    , Autor: Anonym00

    Dobrý deň. Začínam brať antikoncepciu a mám pár otázok. Ak užijem antikoncepciu a do pol hodiny sa napijem trocha Pepsi je to v poriadku? Prípadne má Pepsi nejaký vplyv na antikoncepciu? Taktiež je nejaké jedlo ktoré nesmiem jesť po užití antikoncepcie po dobu 3-4 hodín? A ak užijem antikoncepciu a o hodinu na to mám stolicu pomerne normálnu je to tiež v poriadku? Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, Pepsi nemá vplyv na účinok hormonálnej antikoncepcie.
    Na hormonálnu antikoncepciu môžu mať vplyv niektoré antibiotiká, lieky na trávenie, niektoré bylinky, napríklad ľubovník bodkovaný, či koreniny. Ak to nepreženiete s množstvom, nemal by byť problém. V bežnom živote pri konzumácii našich potravín sa zníženia účinku obávať nemusíte. Ak sa nebude jednať o hnačku, hlavne opakovanú, ale o normálnu stolicu, vplyv hormonálnej antikoncepcie bude zachovaný.

Podobné otázky

  • Stolica a HAK

    , Autor: Anonnym

    Dobrý večer, potrebovala som si posunúť cyklus a tak som si vzala prvú aktívnu tabletku z druhého blistra už dnes (6 deň pauzy). Užila som ju o 12 hod a asi o 16 hod som mala jednorazovú silnejšiu stolicu. Nebola to riedka stolica a ani hnačka. Je účinok antikoncepcie zachovaný?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak sa nejednalo o opakované hnačky, po 4. hodinách od užitia tabletky hormonálnej antikoncepcie by mal byť účinok zachovaný. Pokračujte v pravidelnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • HAK

    , Autor: Queen

    Dobrý deň, užívam už takmer rok a pól HAK Dienorette. Včera t.j. 8.6. som zabudla užiť 17.tu tabletku pred 7-dňovou pauzou. Uvedomila som si to až dnes doobeda, čiže tabletku som vzala až po 17 hodinách ako zvyčajne beriem. A večer o 18tej som vzala už druhu tabletku v dnešný deň. Chcem sa teda spýtať či sa riziko otehotnenia zvýšilo a rovnako ci to má aj nejaký vplyv keď sme včera mali nechránený pohlavný styk s vyvrcholením. Ako mám postupovať? Vynechať 7-dňovú pauzu a pokračovať bez pauzy v užívaní tabletiek ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak ste v deň nechráneného pohlavného styku užili tabletku oneskorene a je možné, že bol účinok antikoncepcie oslabený, tehotenstvo sa vylúčiť nedá. Ak sa však jednalo o poslednú tabletku, vhodnejšie bude realizovať sedemdňovú pauzu, počas ktorej by malo dôjsť ku krvácaniu z vysadenia a následne pokračovať v užívaní nového blistra. Ak by nedošlo ku krvácaniu z vysadenia, navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Xanax a antikoncepcia

    , Autor: Julia202600

    Dobrý deň, ovplyvňuje xanax 1mg účinok antikoncepcie leverette? Dočítala som sa že áno.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, v tomto prípade je to skôr naopak. Perorálna hormonálna antikoncepcia spôsobuje zvýšenie polčasu rozpadu alprazolamu, čo je účinná látka Xanaxu. V praxi to znamená, že pri užívaní tabletkovej hormonálnej antikoncepcie a Xanaxu môže dôjsť k miernemu zvýšeniu účinku Xanaxu.

  • Zlynda a azithromycin

    , Autor: gabi1978

    Dobry den. Chcem sa spytat ci je znizeny ucinok antikoncepcie pri uzivani atb azithromycin 500mg. Beriem antikoncepciu zlynda. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, vzhľadom k informáciám ohľadom možného vplyvu širokospektrálnych antibiotík s účinnou látkou Azithromycín na mikroflóru čreva, čím by mohlo byť ovplyvnené vstrebávanie hormonálnej antikoncepcie, sa preventívne odporúča používať aj doplnkovú formu ochrany (kondóm) počas užívania antibiotík, ako aj aspoň 7 dní po doužívaní antibiotík.

  • Tehotenstvo možno

    , Autor: Ema M

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať od 1.3.2022 (prvý deň cyklu) mám predpísanú antikoncepciu Zlynda. Od 30.3. Do 2.4. som mala 4 dňovú pauzu. Slabé špinenie a slabulinké krvácanie sa dostavilo 1.4. a trvá do teraz (10 dní, pol dňa nič potom slabé zakrvácanie, 2 intímne vložky na deň , ale väčšinou je to len ružový až mierne červený papier po potrebe) . Dôvod prečo vám píšem je, že mi dnes vyšiel slabý "duch" na tehotenskom teste ( samozrejme test budem opakovať ďalšie dni). Moja otázka je môžem byť tehotná aj napriek tomu že slabo krvácam ? Už nerozumiem vlastnému telu .
    Vďaka, príjemný zvyšok dňa prajem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, užívate jednozložkovú hormonálnu antikoncepciu, ktorej najčastejším vedľajším účinkom je krvácanie, ktoré sa môže vyskytnúť v nepravidelných intervaloch. Môže to byť len nepatrné špšpinenie, ktoré nemusí vyžadovať použitie intímky alebo silnejšie krvácanie, podobné menštruačnému. Na druhehej strane nemusíte však mať vôbec žiadne krvácanie. Nepravidelné krvácanie nie je znakom, že účinok antikoncepcie je znížený. Za predpokladu pravidelného užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie je pravdepodobnosť tehotenstva pomerne malá. Odsledujte si to. Pokračujte v pravidelnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie. Pri pretrvávaní í ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.