Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,697 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Antikoncepcia Zlynda

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcem sa opýtať, beriem antikoncepciu Zlynda , beriem ju tak že vynechávam placebo tabletky, kvôli tomu aby som nekrvacala (zdravotné problémy) a beriem ju už druhý mesiac a už 3 týždne krvacam. Môže to byť že ťa antikoncepcia nezaberá a treba ju vymeniť alebo prečo už tak dlhodobo krvacam .... Dakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, môže to byť aj kvôli tomu, že vynechávate placebo tabletky a kontinuálne užívate hormonálne aktívne tabletky. V tom prípade sa môže špinenie, či krvácanie vyskytovať aj prakticky počas celej doby užívania druhého blistra. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Treba však tiež povedať, že špinenie je najčastejším vedľajším účinkom tejto jednozložkovej hormonálnej antikoncepcie. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí bude vhodné rozmýšľať o zmene preparátu, prípadne o vysadení antikoncepcie.

Podobné otázky

  • Antikoncepcia Zlynda

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň , od 7. decembra užívam Antikoncepciu Zlynda, avšak vynechala som všetky 4 neaktívne tabletky z prvého balenia a začala brat rovno aktívne z druhého aby som si oddialila menštruáciu. Pre istotu som si 15.1 robila 2 tehotenské testy , oba negatívne. Dnes som zobrala už 4 neaktivnu tabletku z druhého balenia , avšak žiadne krvácanie ani nič sa nedostavilo, mam si pre istotu opäť spraviť test alebo je to normálne ? Antikoncepciu užívam pravidelne tak ako sa ma.Vopred ďakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste užívali tabletky hormonálnej antikoncepcie pravidlene, pravdepodobnosť tehotenstva je malá. Krvácanie sa nemusí dostaviť, prípadne môžete začať špiniť aj počas užívania aktívnych tabliet. Odsledujte si to. Pokračujte v pravidlenom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Antikoncepcia Zlynda

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý vecer, užívam antikoncepciu Zlandy a zamenila som si aktívnu bielu tabletku zo zelenou. Namiesto poslednej bielej som si dala zelenú…prišla som na to druhy den že mi tam ostala ešte keď a biela tak som si ju dala a douzivala som ostatné zelene tabletky. Prosim VSS bolo to správne? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, úplne správne to nebolo, ak ste namiesto poslednej aktívnej tabletky užili placebo tabletku, už ste nemuseli užívať dodatočne aktívnu tabletku v čase užívania placebo tabliet. Vhodnejšie bolo neužiť žiadnu tabletku, takže by ste mali o deň skrátený cyklus. Doužívali by ste všetky zvyšné placebo tabletky a pokračovali v ďalšom blistri. Aj keď ste už postupovali tak, ako ste postupovali, nič mimoriadne by sa nemalo stať a za predpokladu, že ste dovtedy užívali tabletky hormonálnej antikoncepcie previdelne a správne ny ste mali byť chránená. Do budúcna sa snažte vyhnúť podobným situáciám. Pokračujte v pravidelnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie podľa plánu.

  • antikoncepcia ZLYNDA

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    skoro rok a pol som brala antikoncepciu ZLYNDA, ktoru som pred mesiacom vysadila. Aktualne som bez HA. Avsak zatial mi neprisla menstruacia. Tehotna nie som. Prosim je tento stav po vysadeni HA bezny?
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, niekedy sa stáva, že sa po vysadení hormonálnej antikoncepcie cyklus znepravidelní. Krvácanie sa niekedy dostaví aj po dvoch mesiacoch. Ak ste nemali nechránený pohlavný styk a tehotenstvo je vylúčené, odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Zlynda

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Vážený pán doktor, dnes mi bola predpísaná antikoncepcia Zlynda. Aktuálne ešte stále dojčím syna, menzes nemám od novembra 2021.

    Chcela by som poprosiť o informáciu, ako antikoncepciu nasadiť, lebo som sa v tom letáku trošku "stratila". Doktorka mi vravela, že ju môžem nasadiť hneď, keďže menzes nemám. A v letáku píšu, že sa berú prvé 2 balenia bez prestávky.

    Potrebovala by som teda usmerniť, ako ich užívať v prípade, ak menzes nebudem stále mať, či bez prestávky zobrať len tie 2 balenia, či aj tie ďalšie, či prestávku urobiť...

    Veľmi pekne ďakujem za odpoveď.

    Martina

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, užívať túto jednozložkovú hormonálnu antikoncepciu môžete začať ihneď. Ak sa začína s užívaním neskôr ako na 28. deň od pôrodu, ale pred návratom menštruačného krvácania, musíte sa najskôr ubezpečiť, či nie ste tehotná a musíte počas prvých 7 dní užívania tohto lieku používať aj doplnkovú formu antikoncepcie (kondóm). Balenie obsahuje 24 aktívnych tabliet a 4 placebo tabletky. Prestávka v užívaní sa nerobí, kontinuálne sa užíva blister, po doužívaní ktorého pokračujete v kontinuálnom užívaní ďalšieho blistra. Pri nejasnostiach sa nebojte pýtať Vášho obvodného gynekológa.

  • Nízkohormonálna antikoncepcia Zlynda

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor,
    chcela by som sa spýtať na spoľahlivosť antikoncepcie Zlynda, samozrejme mám na mysli spoľahlivosť pri riadnom užívaní každý deň v rovankú hodinu. Mám 23 rokov a túto antikoncepciu užívam rok a 3 mesiace. Počula som však, že nízkohormonálne antikoncepcie nie sú natoľko spoľahlivé ako vysokohormonálne. Nechcem však veriť niečomu čo nemám overené od odborníka preto sa pýtam pre istotu vás. Je potrebné sa pri tejto antikoncepcií aj nejako inak chrániť, alebo jej môžem dôverovať?

    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v súčasnosti sa používajú iba nízkodávkové preparáty hormonálnej antikoncepcie. Zlynda patrí medzi jednozložkové, čisto gestagénové, preparáty hormonálnej antikoncepcie, ktoré využívajú ženy počas obdobia kojenia alebo ženy, u ktorých je kontraindikovaná kombinovaná hormonálna antikoncepcia. Za predpokladu pravidelného a správneho užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie budete chránená. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.