Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,692 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • HAK Mistra

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, prosim Vas vedeli by ste mi poradit, uzivam dlksie roky hak Mistru, po 7 dnovej pauze na 8 den(v sobotu)som si mala dat 1 tabletku z blistra , zial som si zabudla kupit sla som teda do lekarne a nemala som na karticke poistenca ziadny recept, no a teraz nemam Hak ktoru som si mala zacat davat uz vcera prvu tabletku z blistra, prosim.neviete ako postupovat? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak už máte antikoncepciu k dispozícii, môžete ju začať užívať aj dnes s tým, že nasledujúcich aspoň 7 dní používajte aj doplnkovú formu ochrany (kondóm).

Podobné otázky

  • Vynechanie tabletky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň.
    Potrebovala by som poradiť.
    Užívam viac ako 1,5 roka HAK Mistra, menzes pravidelný v 7 dňovej pauze.
    Tento mesiac som v 2 týždni zabudla užiť 1 tabletku a začala som špiniť. Následne,keď som na to prišla užila som obe tabletky a ďalej pokračujem v užívaní. Dnes už krvácam ako pri menzes. Cítim tlak v podbrušku ako pri menzes.
    Je to prosím normálne? Kedy by sa krvácanie malo zastaviť? O týždeň cestujem na dovolenku a mám v pláne nerobiť si prestávku v užívaní, lebo práve počas dovolenky by som ju mala mať.
    Ďakujem veľmi pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, špinenie, či slabé krvácanie sa môže vyskytovať aj počas pravidelného užívania hormonálnej antikoncepcie. Ak ste zabudnutú tabletku neužili do 12 hodín od času obvyklého užitia a v nasledujúcich siedmich dňoch ste mali nechránený pohlavný styk, nesá sa úplne vylúčiť ani tehotenstvo. Ak ste nechránený pohlavný styk v danom období nemali, prípadne ste zabudnutú tabletku užili do 12 hodín, účinok hormonálnej antikoncepcie bol zachovaný. Odsledujte si to. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie. Môžete si v prípade potreby spojiť dva blistre a užívať tabletky kontinuálne.

  • Vynechané tabletky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor,
    Mám HAK Mistra, po 7 dňovej pauze som mala užiť 1.tabletku z nového balenia (piatok), avšak môj gyn neordinoval v ten deň a tak som predpis na nové balenie nemala až dnes (pondelok). Mám užiť normálne tabletku alebo musím čakať do ďalšej menštruácie a začať nanovo ?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, máte prakticky dve možnosti. Ak Vám to bude vyhovovať, vhodnejšie je počkať na ďalšiu menštruáciu a začať užívať prvú tabletku v prvý deň menštruácie. Viete začať s užívaním aj dnes, avšak po celý tento cyklus sa musíte chrániť aj doplnkovo (používať kondóm).

  • Krvácanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor ,
    Som 5mesiacov po pôrode , nedojčím .. na moje požiadanie mi predpísal gyn HAK mistra (brala som ju už pred tehotenstvom vtedy som nemala s ňou žiadne problémy tak preto znovu táto HAK) , dostavila sa mi menstruacia (16.9) tak som vzala 1.tabletku z blistra a tu je môj problém ,je už koniec mesiaca a ja stále krvácam ,niekedy viac občas aj s kúskami zrazenin, iné dni len špinim takto sa to strieda , občas mám aj bolesti v podbrušku .. mám to nejako riešiť s gyn. alebo čakať ? Zostáva mi posledných 7 tabletiek potom pauza .. ešte dodám, že sa liečim na hypertyreozu a beriem lieky thyrozol a pyridoxin toto ochorenie mi bolo zistené týždeň pred začatím bratia HAK .. ďakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, špinenie, či krvácanie, prakticky aj počas celého cyklu, sa môže v začiatkoch užívania hormonálnej antikoncepcie vyskytovať, aj napriek tomu, že ste už v minulosti rovnaký preparát užívali. Organizmus si musí zvyknúť na pravidelné dávky hormónov. Odsledujte si to. Pokračujte v pravidelnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • HAK Mistra

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Prosím Vás, potrebujem radu. Minulý týždeň som dostala menštruáciu v pondelok tak som zavolala doktorke nech mi pošle recept na Mistru, ktorú som pred rokom užívala a chcela som sa k nej vrátiť z dôvodu, že posledných pár mesiacov mávam menštruáciu nepravidelnú a dostanem ju buď o pár dní skôr (ten lepší prípad) alebo mi niekoľko dni mešká a komplikuje mi to plány, preto som sa rozhodla, že si dám predpísať Mistru naspäť nech sa mi dá cyklus do poriadku lenže som dostala menštruáciu v nedeľu a lekárke som o nové lieky zavolala až v pondelok a recpet sa mi dal vybrať až v utorok takže som ju užila o dva dni neskôr

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, keďže ste začali s užívaním hormonálnej antikoncepcie na tretí deň cyklu, je potrebné sa najmenej nasledujúcich 7 dní chrániť aj doplnkovo. Pokračujte v pravidelnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Užitie dvoch balení HAK za sebou

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, užívam HAK Mistra už asi 4 roky.Keďže som nechcela mať menštruáciu na dovolenke, poradila som sa s doktorkou že hneď ako doužívam balenie môžem začať užívať ďalšie balenie bez prestávky. No menštruácia aj tak prišla a trvá už viac ako 10 dní. Za normálnych okolností trvá tak 3-4 dni. Momentálne som užila už 10tu tabletku. Chcela by som sa opýtať čo mám robiť a či sa to zvykne stať.
    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, je to pomerne časté. Pokračujte aj napriek špineniu v pravidelnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie. Po doužívaní aktuálneho balenia si už ale urobte sedem dňovú pauzu.