Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,259 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Daylette a krvácanie

    , Autor: Barborela

    Dobrý deň,
    09. septembra som začala užívať Norerhisteron na oddialenie menzesu, brala som ho 10 dní do 19teho.

    Potom 22. 09. prišiel menzes, a na 3tí deň menzesu som začala užívať antikoncepciu Daylette, t.j. 24. septembra začiatok užívania.

    Dnes 08. 10. som užila 15tu tabletku z prvého blistra, zostava mi ešte 9 aktívnych, avšak ja som už dnes začala špiniť, až slabunko krvácať (našla som krv aj na nohavičkách aj na papieri).

    Je to kvôli Norerhisteronu, zle zvolenej antikoncepcii alebo kvôli cvičeniu? Alebo je to normálne a krvácanie sa časom upraví len na cca obdobie placebo tabliet? Alebo mám vyhľadať lekára. Alebo ešte najhorší prípad mám si zvyknúť na takéto nečakane krvácanie aj počas aktívnych tabliet?

    Mám 30 a nerodila som.

    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, špinenie, hlavne v začiatkoch užívania hormonálnej antikoncepcie, sa môže vyskytovať aj počas cyklu. Organizmus by si mal zvyknúť. Za predpokladu, že ste začali s užívaním hormonálnej antikoncepcie až na tretí deň cyklu, bolo potrebné sa prvých sedem dní užívania hormonálnej antikoncepcie chrániť aj doplnkovo (kondómom). Odsledujte si to. Pokračujte v pravidelnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie. Ak by sa stav neupravil v priebehu pár mesiacov, bude vhodné pouvažovať o zmene preparátu hormonálnej antikoncepcie. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Daylette a krvácanie

    , Autor: Rubia

    Pekný den,
    v minulosti som užívala HAK Daylette cca 3 roky bez problémov (občasné špinenie ak aom zabudla užiť tabletku, vo vysledku mi velmi pomohla najmä so zadržiavanim vody, bolesťami aj akne)
    HAK som na rok a pol vysadila a teraz ju opätovne beriem. Už som na 18.tabletke avšak každý jeden den špinim/krvacam.
    Je možné ze už mi HAK nesedí a bude nutné použiť iny preparát?
    Mam 25 rokov, viem ze tato ma dosť malo hormónov avšak bojim sa prípadného priberania pri inej antikoncepcii (s Daylette som aj dosť schudla)
    Dakujem vopred

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, opisované ťažkosti sa hlavne v začiatkoch užívania hormonálnej antikoncepcie môžu vyskytovať, aj napriek tomu, že ste už tento preparát v minulosti užívali. Odsledujte si to. Ak sa stav neupraví, navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vám prípadne preparát hormonálnej antikoncepcie zmení.