Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,106 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Zmena HAK

    , Autor: naty-3

    Dobrý deň chcela by som sa len spýtať. Brala som HAK 30 mg ale musela som ju vymeniť doktorka mi dala 20mg, beriem ju teraz mesiac ale pri menštruácii ma boli v podbrušku. Tak ako to bolo pred tým keď som ešte žiadnu antikoncepciu nebrala. Je to normálne a potrebuje telo čas si zvyknúť na zmenu ale slabšiu dávku? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, odsledujte si to. Znížené dávkovanie nemá mať vplyv na bolesti v podbrušku. Pokračujte v pravidelnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie. Pri pretrvávaní ťažkostí navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vám eventuálne preparát antikoncepcie zmení.

Podobné otázky

  • Zmena HAK

    , Autor: Leeeejinska

    Dobrý deň pán doktor dneska mi môj pán doktor zmenil HAK z MISTRA NA VEXYA…dôvodom bola folikula na vaječníku (dúfam som to napísala dobre a pochopil ste ma ) nakoľko aj v minulosti ma strašne bolel ľavý vaječník hlavne v obdobi kedy by som mala mat ovuláciu (ktorá by pri HAK nemala byt a preto celkom nechápem prečo ma to bolelo aj ten folikul) ale viem že folikul mi nič nehrozí …chcem sa opýtať ešte na prestup z mistri na vexyu..mistru mám dobrat poslednú tabletku 16.8 a krvácanie by sa malo dostaviť 19.8 ako začať užívať vexyu pri zmene..mám si dať prvú tabletku ružovú dnes 17.8 alebo v deň keď mi začne menstruacia ??..

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Mistra sa užíva v schéme 21 + 7 dní pauzy, Vexya v schéme 24+4, teda 24 aktívnych ružových tabliet a 4 biele placebo tabletky, ktoré neobsahujú žiaden hormón a počas ktorých užívania by malo dôjsť ku krvácaniu zo spádu hormónov. Ak Vám vychádza posledná tabletka Mistry na 16.08.2023, užite ju a následne si urobte 7 dňovú pauzu, teda od 17.08.2023 do 23.08.2023 a 24.08.2023 užite prvú aktívnu ružovú tabletku nového preparátu hormonálnej antikoncepcie Vexya.

  • Zmena HAK

    , Autor: MiaMiuška

    Dobrý deň, neviem či sa dá na to takto z popisu jasne odpovedať, ale skúsim. Mám problém s tým, že gyn. mi zistila, že mám zvýšený testosteron (mala som aj problémy s nepravidelným cyklom) a nasadila mi ako liečbu ,,Vreya" užívala som dokopy pol roka a následne som prešla pre udržanie pravidelnosti cyklu na ,,Mistra" ale pri Vreyi som nemala problém ale Mistra mi spôsbovala celý čas ako ju beriem (o pár dní dokončím tretí a posledný blister) silný výtok a to celý čas, volala som na gyn a lekárka mi ju zmenila na Maitalon a zloženie je rovanké v jednej látke, len jedna je odlišná a ak sa dá na to nejak odpovedať alebo to vysvetliť tak konkrétnejšie, prečo mi mohla práve Mistra takto ,,škodiť" proste mi nevyhovuje a či je možné, že mi Maitalon zle robiť takýmto spôsobom nebude (ten silný výtok)?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, rozdielnosť v preparátoch hormonálnej antikoncepcie je ako v ich zložení, tak aj v dávke hormónov, ktorú jednotlivé preparáty obsahujú. V niektorých prípadoch môžu problém spôsobovať aj vedľajšie látky, ktoré sú v preparáte obsiahnuté, no spomínaný výtok, ak sa nejedná o patologický, infekciou spôsobený výtok, je skôr otázkou hormónov, najmä estrogénov. Spomínané preparáty obsahujú rozdielne množstvo estrogénu 3mg/2mg a iný druh gestagénu, takže Maitalon je o niečo slabší preparát s obsahom iného druhu gestagénu. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností kontaktujte Vášho obvodného gynekológa.

  • Problémy s HAK - zmena?

    , Autor: Basielala

    Dobrý deň,

    už rok beriem HAK KARHLA z dôvodu endometriózy na oboch vaječníkoch. Posledný polrok ale trpím vaginálnou suchosťou (problém som sa snažila riešiť krémami aj čapíkmi) a posledné 2 menštruácie boli obzvlášť bolestivé. Pomohla by na tieto problémy zmena HAK alebo by to nemalo vplyv? Na spomínanú HAK som si zvykala asi 4-5 mesiacov, kým mi odozneli všetky vedľajšie príznaky (nevoľnosť, bolesti žalúdka, pocit na zvracanie, hnačky, zápaly,...)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, mohla by Vám pomôcť zmena preparátu hormonálnej antikoncepcie, napríklad preparát Zoely. Ťažko to takto dopredu povedať, aj čo sa týka tolerovania nového preparátu a prejavov vedľajších účinkov.

  • zmena HAK doplňujúca otázka

    , Autor: Marpi

    dakujem za predošlu odpoved na moju otázku budem rada ak mi poradíte ešte nakoľko moja gynekologička ma akurát dovolenku.
    Tak ako som písala v predošlej otázke je to 1 mes čo mam inu HAK a pocitujem väčšie navaly tepla ..možno je to aj mojim vekom 40+ a okrem toho mi začal výtok a svrbenie dole...viem že to môže mať spojitosť s HAK ..dnes okrem toho aj mam hnačky..

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, svrbenie a výtok môže byť aj známkou vaginálnej infekcie. Opisované návaly môžu byť aj vedľajším, či nežiadúcim účinkom hormonálnej antikoncepcie. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odporúčam navštívit Vášho obvodného gynekológa. Skúsiť si zatiaľ môžete realizovať vaginálne výplachy Cloginom alebo Rosalginom a aplikujte si Clotrimazol alebo Canesten vaginálne tablety. Pokračujte v pravidelnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie. Odsledujte si to.

  • Zmena HAK

    , Autor: Marpi

    Dobrý deň zmenila som hak na drovelis končím prvý blister a už som mala mať menzes beriem už tie biele placebo...vždy som mala presne cez víkend mi začala teraz ešte nič ...je možné že to spôsobila zmena HAK?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aj napriek pravidelnému užívaniu tabliet hormonálnej antikoncepcie nemusí počas užívania placebo tabliet dôjsť ku krvácaniu z vysadenia. Zmena preparátu na to môže mať tiež istý vplyv. Odsledujte si to. Pokračujte v pravidelnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.