Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,272 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Fluco Sandoz

    , Autor: Barbora11

    Dobrý deň, je nejaká pravdepodobnosť, že Fluco Sandoz 1 tableta týždenne znižuje účinnosť antikonecpie Karhla?
    Môj doktor mi povedal, že to je možné, ale nebol si istý a v lekárni si tiež neboli istí, ale povedali mi, že keď tabletky beriem s odstupom 4h tak to vplyv nemá. Podľa tohto vôbec neviem, čo mám robiť.
    Mala by som podľa vás používať nejakú inú formu ochrany, alebo je to teda v poriadku?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, spomínaná dávka nemá vplyv na účinnosť hormonálnej antikoncepcie. Užívanie niektorých liekov, medzi ktoré patrí aj flukonazol, dokáže významne zvýšiť hladinu iných liekov v organizme. Nie vždy stojí otázka, či sa zníži účinnosť liečiva pri užívaní týchto liečiv, ale či sa naopak nezvýši účinnosť, prípadne hladina účinnej látky, čo by mohlo mať v niektorých prípadoch neblahé účinky. Pokračujte v pravidelnom užívaní tabliet, dodržte spomínaný časový odstup.

Podobné otázky

  • účinnosť

    , Autor: Barbora11

    Dobrý deň pán doktor,
    mám častý problém so zápalmi a môj doktor mi ako prevenciu predpísal Fluco Sandoz, mám ho brať raz týždenne a po mesiaci raz za dva týždne.
    Chcela by som sa Vás opýtať, či je užívaním tohto lieku znížená účinnosť mojej antikoncepcie (Karhla)?
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie, spomínaný preparát nemá vplyv na účinok hormonálnej antikoncepcie.

  • Problém s opakovanou mykozou

    , Autor: tina-12

    Dobrý deň, dlhodobo užívam HAK, s tým, že pred 2 mesiacmi mi bola zistená kvasinkova infekcia-Candida. Bolo mi predpisane: Fluco Sandoz, Macmiror Complex 500 mg na vkladanie aj na potieranie. Po menštruácii sa mi mykoza vrátila, nakoľko som nedouzivala vyššie uvedené lieky kvôli menštruácii, pokračovala som v liečbe ďalej. Po liečbe som pridala aj capiky Gynimun intim protect na vkladanie. Po ďalšej menštrauácii sa mi mykoza opäť vrátila. V lekárni mi dali Lactofeel. Už som bezradna. Co navrhujete? Nemám vysadiť HAK?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, skúste si ešte realizovať vaginálne výplachy Cloginom alebo Rosalginom. Vaginálne probiotiká sú určite vhodné, pokračujte v ich užívaní. Dôležité je myslieť aj na to, či Vám infekciu neprenáša partner. Bolo by vhodné vyšetriť aj jeho, prípadne ho rovno preliečiť, aby sa vylúčila aj táto možnosť. Odsledujte si to.

  • fluco sandoz

    , Autor: Iba Ja

    Dobrý den, môžem užit Fluco sandoz 150 mg na genitál. mykozu, ak užívam antikoncepčné tabletky? Neovplyvnuju sa lieky navzájom? vdaka

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, môžete užívať spomínaný prípravok. Neznižuje účinok hormonálnej antikoncepcie.